Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 anyukatípus, akikkel találkozhatsz a játszótéren - mert itt sem fenékig tejfel az élet!

Egy brooklyni anyuka így látja. És neked mik a tapasztalataid a játszótéren?

Alice Bradley amerikai írónő valószínűleg sokat járt játszótérre és különböző baba-mama foglalkozásokra, mert hét anyuka típust is be tudott azonosítani, akikkel – ha akarta, ha nem – kapcsolatba került az ő kis csemetéje révén. Megviselhette némelyik találkozás, mert szükségét látta felkészíteni a többi anyukát arra, hogy

a.) milyen szülőtípusokkal találkozhatnak (gondolom sok olyasmi történt vele, amire nagyon nem számított)

b.) milyen módon kezeljék az egyes típusokat (váratlan helyzetekben mégiscsak jól jön egy kis segítség)

1. A mindentudó anyuka

Ő az, aki mindent tud. Elolvasott minden könyvet, részt vett minden tanfolyamon. Jó eséllyel a nevelési tanácsadó könyvek egyikét ő is írta, vagy legalábbis tanácsokat adott az írónak, és meg van említve a neve lábjegyzetben. Ha új tanulmány jelenik meg baba témában, ő biztosan olvasta. Pontosan tudja mindegyik felmerülő problémáról, hogyan kezelje – a sajátjáról és a tieidről is. És el is mondja neked – akár kéred, akár nem.

Hogyan kezeld: bár egyszerűbbnek tűnik őt hívni a kérdéseiddel, mint a neten keresgélni a választ, azért jobb, ha óvatos vagy. Pont addig lesz harmonikus a kapcsolatotok, amíg minden tanácsát elfogadod, és mindenben egyetértesz vele. Ha elkezdesz vele vitatkozni, véged van. Vagy jobb esetben csak a barátságotoknak van vége.

2. Az anyuka, aki nem az, akinek látszik

Találkoztok a játszótéren. Kicsit slampos, kicsit hóbortos, de jól áll neki. Még a humora is jó, alig bírod vissztartani a röhögést, amikor a többi játszóterező szülőt kifigurázza. Úgy tűnik, új barátot találtál, amikoris a csemetéitek összevesznek valamin, és ő minősíthetetlen hangon ordítja le a te kis kétévesedet.

Hogyan kezeld: fuss és nehogy megállj! De még mielőtt nekiiramodsz, tedd helyre egy jól irányzott beszólással!

3. Az ügynök anyuka

Ő a legbarátságosabb anyuka, akit valaha láttál. Minden érdekli, amit mondasz, mindenre pozitívan reagál, a gyerekeitek imádnak együtt játszani. Egyre közvetlenebb a kapcsolatotok, ha felétek jár, meglep titeteket egy kis házi süteménnyel. Szinte túl szép, hogy igaz legyen. És nem is igaz. Előbb vagy utóbb meghív egy előadásra. Vagy egy vallási csoporthoz tartozik, vagy valamilyen multilevel marketingcéghez. És be akar szervezni téged…

Hogyan kezeld: a legtutibb módszer, ha te is ügynöknek adod ki magad. Csinálj úgy, mintha te egy másik szektához vagy egy másik “Amway” típusú céghez tartoznál. Hidd el, ha őt próbálják győzködni, az kényelmetlenül érinti. Vagy nem akar többet találkozni veled, vagy ha mázlid van, csak felhagy az ügynökösködéssel, és a gyerekeitek továbbra is jókat játszhatnak együtt. És a házi sütijeiről sem kell lemondanod.

4. A köddé váló anyuka

Előbukkan a semmiből. Bájos, kedves, mindenben egy húron pendültök. Aztán egyszercsak eltűnik. És soha többé nem látod.

Hogyan kezeld: csak álom volt. Hogyan is érinthetnéd meg a szivárványt? Hidd el, nem is létezett. Próbáld elhinni…

5. A bacilusfóbiás anyuka

Az aggodalmaskodó enyhe kifejezés. A leggyakrabban használt szó a szótárában a sterilizálás. Rábeszél, hogy ne engedd be a lakásba a macskát a toxoplazmózis miatt. Ha ő vigyáz a gyerekedre,  még a homokozó közelébe sem engedi. A homokozónál szörnyűbb helyet el sem tud képzelni!

Hogyan kezeld: viszonyulj hozzá együttérzéssel, ne is próbáld megváltoztatni. Nézd a jó oldalát a dolognak: általában nehezen szánod rá magadat a takarításra, de ha ő meglátogat, megvan a motiváció az alapos nagytakarításhoz!

6. A fertőző anyuka

Na ő a másik véglet. A gyereke szinte mindig beteg. A lakás rendetlen, a szőnyeg mindig foltos (nem mered megkérdezni, de hányásfoltra gyanakodsz). Gyakran hangoztatja, hogy a betegségek ellen nem tehetünk semmit. Ha együtt játszanak a gyerekeitek, néhány órán belül biztosan lebetegszik a csemetéd.

Hogyan kezeld: semleges terepen találkozzatok. Fogadd el, hogy a gyereked jó eséllyel amúgyis elkapná ezeket a vírusokat, a fertőző anyuka tuljadonképpen szivességet tesz neked. Azért gondolkodj el azon, hogy nem vagy-e bacilusfóbiás anyuka véletlenül?!

7. Az anyuka, aki a legjobb barátod lesz

Kedves és vicces. A gyerekeitek szeretik egymást. Egyetértetek abban, hogy az anyaság nem rózsaszín álom, hanem hol fekete, hol fehér valóság. Meg mindenféle színű. Az üzenetein gurgulázva nevetsz.

Hogyan kezeld: csinálj mindent ugyanúgy, mint eddig. Nem ronthatod el. (Kivéve, ha bemutatod egy ügynök anyukának, de ezt úgysem teszed!)

...ezeket láttad már?

Forrás innen

Még több cikk a témában itt.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz Fri, 2017-04-21 00:24

Az unatkozó anyukák kimaradtak. Akik min. fél napokat képesek a játszótéren ücsörögni, láncdohányozni, hosszasan beszélgetni az aktuális műköröm divatról. És akik rettenetesen sajnálják magukat, hogy mennyire szörnyű gyeses anyukának lenni. Ennél már csak egy szörnyűbb van számukra: dolgozni.