Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 dolog, amire a mama megtaníthat!

Ebben a kis gyűjteményben olyan alapvető recepteket és praktikákat találsz, amelyekre jó esetben édesanyád már megtanított téged. Ha mégsem, akkor most figyelj!

Melyek a leghétköznapibb alapanyagaink? Burgonya, rizs, csirke, saláta és tojás. Kezdjük velük! Hogyan főzzük, pároljuk, szeleteljük őket? Mely sülthöz milyen saláta illik? Ez is egy alapvető kérdés, és foglalkozunk majd vele, de ne szaladjunk ennyire előre. Használjunk minden esetben friss alapanyagokat. A körültekintő előkészítés, feldolgozás, a megfelelő ideig tartó és helyes hőfokon való sütés-főzés megalapozza az elkészült étel sikerét. Haladjunk mindig a recept szerint, megadott tempóban. Az oldalunkon található leírások mind kipróbált fogások. Olvassuk el figyelmesen szakácstársaink tanácsait és az alatta található hozzászólásokat, melyek nagyban segítik majd munkánkat.

Kaliforniai tojás

A legelső konyhai mozzanat, amit az ember megtanul: a tojásrántotta sütése. Először sok zsiradékon készítjük, hogy biztosan oda ne ragadjon az edényhez, mert mosogatni, ugye ki szeret. Főleg ilyen fiatal korban! Később nekibátorodunk, kolbászt, szalonnát és minden, a konyhában fellelhető alapanyagot beleteszünk. Nagy erőkkel ízesítjük. Aztán eljön a pont, amikor újabb tojáskészítési módozatokat próbálunk ki, jön a tükörtojás, főtt- és lágy tojás. Megtanuljuk, hogyha a tükörtojást, mielőtt odaégetnénk lehúzzuk a tűzről és egy fedőt teszünk rá, akkor gyönyörűen bebőröződik a teteje, de a sárgája még folyékony marad belül. Aztán meggyűlik a bajunk az időkvócienssel, ha nem állítunk be egy órát, minden reggel kemény tojást ehetünk. Pedig a mama megmondta: 3 és fél perces a lágy tojás és tíz a kemény tojás, kisfiam!

Zöld rizs

Rizs mindig van otthon, még egy albérletben vagy diákszállón is megtalálható. De hogyan főzzük meg? Ehhez, ha a kedves mama nem adott útmutatót, mi megírtuk már a legjobb praktikáinkat. Hogyan variáljátok, ízesítsétek? Ötleteket itt találtok hozzá! A rendelős kajáknál tudod pálcikával enni a rizst és otthon mégsem sikerül olyanra? Ne szomorkodj, előbb-utóbb a különböző nemzetiségű étekhez készített rizsköretek főzési fortélyait is elsajátítod. Kezdd az ázsiaival!

Belga sült krumpli

A másik fő köretalapanyagunk a burgonya. A zöldségekkel-gyümölcsökkel kapcsolatos tárolási praktikákról biztosan egy óriási nagy könyvet lehetne írni, de az a burgonyás-alapvetést, miszerint száraz hűvös helyen tárold, tarts be, különben kicsírázik és ehetetlen lesz. Ugyanakkor, ha almával együtt pihenhet a felhasználásig, akkor még kevésbé szeretne majd újraéledni. Ha imádod a sült krumplit és nem szeretnéd, hogy a koleszterinszinted idő előtt az egekbe szökjön, akkor süsd sütőben ezt az isteni finomságot vagy keress más krumpliköretet. Ha más zöldségek társaságában főzni vagy párolni szeretnéd, tudd, nem egyforma az elkészítési idejük. Főzés során, pedig tilos folyamatosan forralni, szétfőnek a rostjai. Inkább lassú tűzön pároljuk, így csak a héja lazul fel, ami jól jön majd a pucolásnál.

Pikáns csirke egészben sütve

A köretek legfőbb képviselőiről már eset szó, de hát hol a hús mellőlük? – kérdezhetik sokan. Eljött a pillanat, hogy felszedjünk valamiféle tudomást a csirke sütésével kapcsolatban is. A legegyszerűbb, ha egy tepsiben baconágyra bőrös csirke felső vagy alsó combokat fektetünk. Melléjük zöldségeket teszünk, fóliával letakarjuk és úgy rakjuk sütőbe. Ebben az esetben biztosan nem száradnak ki és még egy kevés köretünk is lesz. Az egészben való csirkesütés már egy következő, nehezített állomás. Mama biztosan mondta: mindig tegyél egy hagymát vagy egy almát a szárnyas pocakjába, különben úgy kiszárad, hogy biztosan nem repül a tányérodra, mert már te sem akarod megenni. Maradék csirkehúst sose dobj ki. Jó lesz a másnapi szendvicsbe, salátába!

Kínai sült saláta köret

Ha elkészült életed első szuper sültje, készíts mellé salátát! arról, hogy melyik sült húshoz milyen saláta illik, majd egy következő cikkben bővebben írunk. Most inkább sajátítsd el a világ legegyszerűbb és egyben legfinomabb alapöntetének, a vinaigrettenek az elkészítését! Ezzel bármilyen zöld- vagy kevert saláta ízletessé válik! Később jöhetnek majd az ázsiai ihletésű zöldek is, meglátod jó móka!

 

Friss és gyors paradicsomos tészta

Friss vagy konzerv paradicsomod mindig legyen otthon, így soha többé nem maradhatsz vacsora nélkül! Hiszen a tészta főzése, remélhetőleg már a kisujjadban van. Forralod, és tengerízűre sózod a vizet, majd a csomagoláson megadott paraméterek szerint kifőzöd a tésztát. Közben végezhetsz próbaharapást. Ha fehér a tészta közepe, akkor hagyd még egy percig főni, majd húzd le a tűzről a lábast. Ha a forróvízben hagyod állni még egy további percig, akkor magába szív annyi nedvességet, hogy ruganyos marad és nem szárad, ragad össze azonnal a leszűrés után. Ettől egyáltalán nem kell tartanod akkor, ha pár csepp olíva olajjal meglocsolod és összeforgatod a tésztát. Aztán jártasságot szerezhetsz további tésztakülönlegességek elkészítésében is. Kezdd tonhallal, konzerves formában ez is bespájzolható, majd haladj a darált húsos vonalon egészen a gombócokig. A tészta nem csak az olaszok kedvence!

Táfelspicc

A legfinomabb leves a világon a húsleves és annak is a marhahúsból készült változata. Biztosan számtalanszor láttad édesanyád vagy nagymamád, leveszöldségeket pucolni, miközben a sparhelten már rotyogott a velős csonttal feltett alaplé. Azonnal kérd el a legféltettebb kincsüket, annak a bizonyos húslevesnek a receptjét! A főzésbe viszont csak akkor kezdj, ha már úgy érzed, hogy ténylegesen megértél hozzá. Legalább négy órádat tedd szabaddá és add át magad a főzésnek, keverd bele a szíved is, akkor lesz a legfinomabb!

Olvastad már?

Legjobb leveskészítési praktikáink

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sat, 2015-02-28 20:16

üdv Gréta
Jók a receptek, és valóban a jó húsleves nagyon sok időt igényel, de sajnos nekem mindig zavaros lesz, persze ez az ízéből nem sokat von le, csak csúnyább.
üdv: Ticcsi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sat, 2015-02-28 23:07

Kedves Ticcsi!
Én folyamatosan szedem le a habot a leves tetejéről, de még így is néha zavaros marad, úgyhogy többször átszűröm tálalás előtt. A táfelspicc, amiben velős csont is főtt, viszont zseniálisan csodálatos lett. Hol így, hol úgy sikeredik. A lényeg az, hogy finom legyen!
Üdv, Gréti