Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 eddig ismeretlen mikrós trükk!

Már megint új van a Nap alatt - ezúttal a mikrós praktikák terén. Sosincs vége, nézzétek ezt a 7 csodás tippet! A mikró tényleg a legsokoldalúbb konyhai kütyünk?

1. Kukoricafőzés

Tegyél be 1-2 cső kukoricát a mikróba hajastól, levelestől magas hőfokon kb. 6 percre. Ezután pihentesd, hagyd hűlni kb. 3-4 percig, és mikor már nem annyira forró, foszd meg a levelektől, és eheted is!

Csöveskukorica másképp: 

 

2. Kókusz- vagy mogyorópörkölés

Tegyél kókuszforgácsot vagy mogyorót a mikróba egy tányérra, és 1 perces intervallumokban kezdd el a pirítást magas hőfokon, amíg nem kezd aranybarnulni. Finom!

3. Fűszernövények szárítása

Foszd meg a megmosott friss fűszernövényeidet száruktól, rakd őket egy tányérra, és magas hőfokon 30 mpig mikrózd őket, míg a nedvesség el nem távozik, és ki nem száradnak. 

4. Fokhagymapácolás

Vágd le a megtisztított fokhagymagerezdek végét, öntözd meg őket kis olívaolajjal, sózd, borsozd. Közepes fokozaton 3 perces etapokban „pácold” őket – akkor jók, ha megpuhultak.

5. Citromok kifacsarása

Hogy minden citrom- vagy narancslevet kinyerhess a gyümölcsből, felvágás-facsarás előtt tedd őket a mikróba kb. 20 mpre!

6. Héjpuhítás

A keményebb héjú zöldségeknél (pl. tök, sütőtök, stb.) a héj leválasztása bizony nem könnyű. Tedd őket a mikróba 2-3 percre, és megpuhulnak – hálás leszel magadnak!

7. Babáztatás

Nem áztattad be éjszakára a szárazbabot? Tedd egy üvegtálba, mikrózd magas hőfokon kb. 10 percig, majd hagyd benn további 40 percig pihenni-puhulni, és kész is! Főhet a babgulyás.

(cikkforrás: purewow, címlapfotó: Flickr/Pascal)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Juliusz48
Juliusz48 Sun, 2019-03-10 22:37

Én még hozzá tenném a héjában főtt krumplit is. Hústűvel megszurkálni és 4-6 percre betenni mérettől függően, félidőben megfordítani, aztán lehet a héját lehúzni. Ha túlfőzik kiszárad, de a hústűvel megszúrva érezni ha megfőtt.

Paradroid
Paradroid Sun, 2016-07-31 12:43

A 3-ast semmiképp sem szabad, tönkreteszi a sejteket, kipukkadnak és egy csomó aroma távozik a nedvességgel! Fűszert csakis hűvösön, lassan érdemes szárítani, ha jót akarsz magadnak. Amúgy legyünk vele tisztában: a mikrohullámok a dolgokban lévő vizet "ingerlik", minden olyasmi mikrózása, ami kevés vizet tartalmaz, az a gépnek is árt, mert nincs mi elnyelje a felesleges hullámokat.

magaduram
magaduram / magaduram Wed, 2016-08-03 00:58

Így igaz: az élelmiszerben lévő vizet melegítve működik a mikró. A fűszernövényeket mintegy megfőznénk ezzel a módszerrel, és nem hiszem, hogy ez lenne a cél.
A citromot sem főzném meg használat előtt, hogy pár cseppel több levet nyerjek ki belőle. (Max. alacsony, felolvasztás fokozaton nem árt neki az a 20 mp.)

A sejtek/molekulák "tönkretétele" nem hangzik valami jól, a köznyelvben ezt főzésnek/sütésnek nevezzük:)

sandrativadar
Sandra / sandrativadar Fri, 2016-07-15 16:15

A zöldségeknek szerintem nemigen tesz jót.
De vagy itt, vagy máshol olvastam, hogy a befőzéshez az üvegeket vizesen 3 percre tegyük mikróba és kész a csirátlanítás. Én azóta úgy csinálom és totál bevált.

Hasibecker
Hasibecker Thu, 2016-07-14 20:12

Engem nem győzött meg egyik sem, főleg a bab. Ha elfelejtem előző nap beáztatni másnap a főzővízbe teszek egy mokkákanál szódabikarbónát és nagyon puhára megfő annyi idő alatt mint a beáztatott.

editka
editka Fri, 2016-01-29 19:29

Részemről népszerűsíteném a mikrót, sok-sok leírás szerint nagyon egészségtelen,tönkreteszi a benne melegített ételt. Bocsi, ez kikívánkozott belőlem...

viola01
Hagymafaló / viola01 Mon, 2017-05-22 20:50

Valóban, sok leírás szerint pedig voltak boszorkányok, akik megátkoztak másokat, és gyíkemberek is léteznek, a föld alatt megbújva tengetik életüket. Ja, és a jeti is létezik. Tessék először informálódni, hogyan működik a mikrohullámú sütő, aztán beszélni butaságokat (ez az összes minkróellenes embernek megfogadásra ajánlott tanács). Bár az is igaz, hogy valaki a mai napig károsnak tartja a védőoltásokat. Bocsi, ez kikívánkozott belőlem...

FoxAlfa1
FoxAlfa1 Thu, 2016-01-28 17:14

A babbal kapcsolatban: bár a bevezetésben VIZBEN VALÓ ÁZTATÁSRÓL van szó, arról viszont nem írnak, hogy a babot csak úgy, minden nélkül, szárazon pörgessük meg a mikróban? Vagy némi víz kíséretében mikrózzuk meg? Előre is kösz a választ, kíváncsi vagyok rá!

FoxAlfa1
FoxAlfa1 Fri, 2016-01-29 20:16

Kedves Judit, köszönöm szépen. Természetesen, nekem is gyanús volt, de gondoltam, jobb, ha megkérdezem.
Üdv: FoxAlfa1

firstlady
firstlady Sat, 2016-01-23 21:19

A 3. pont szerinti módszerrel kis híján sikerült felgyújtanom a lakást, kb. 10 másodperc alatt. (Petrezselyemzöldet akartam "szárítani".) Gyorsan kirántottam a konnektorból a zsinórt, a zöldségnek és a gépnek vége lett, megúsztuk ennyivel. Nincs nap, hogy eszembe ne jusson, pedig sok éve történt.

laci57
laci57 Sun, 2016-01-24 13:12

Zöld megmosva, lecsurgatva, papírtörlő közé, tökéletes.

L. Hedvig
L. Hedvig Fri, 2015-08-21 14:33

7. pont: jókat nevetek, babáztatás vagy bab áztatás? Ha lehet, a babát ne tegyük be a mikróba...:-D