Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 élelmiszer, amit másra is használhatsz ahelyett, hogy a kukában landolna + csomó okos tipp

Mutatunk egy rakás tippet, mihez kezdj a konyhai ételmaradékokkal, hogy elmondhasd magadról, hogy te aztán mindent megtettél! (x)

Hálistennek ma már szinte divat és fontos is a környezettudatosság  – a kevés hasznos trendek egyike, hiszen mindenkinek jobb lesz tőle. Egyszerűen luxus megengedni magunknak, hogy ne tudatosan vásároljunk, főzzünk, vagy gyűjtsük a hulladékot. Igaz ez a konyhai létre is – használjuk ki maximálisan az alapanyagokat, a maradékokat pedig hasznosítsuk másképp, akár egy másik étel részeként, akár tisztítószerként, akár a ház körül.

TOJÁSHÉJ

  1. Virágcserép: egy fél tojáshéjba ültethetsz magot, és várhatod, míg kihajt, majd ha kinőtte a kis átmeneti lakását, úgy ahogy van, héjastól átültetheted a földbe (a héj ugyanis lebomlik)
  2. Turmixpenge-élesítés: ha ráférne a gépre egy karbantartó élezés, dobd bele a tojáshéjat, és zúzd porig, majd jól öblítsd ki – megélesíti a pengéket!
  3. Csigariasztó: a kártevő kerti csigák ellen szórd a földre, ez ugyanis megnehezíti közlekedésüket, és elriasztja őket!
  4. Kalciumforrás: ha turmixgépen porrá zúzod, és gyümölcsturmixodba vagy akár kutyák/macskák ételébe kevered, pótolhatod a kalciumhiányt - előtte kérd egy szakértő tanácsát

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre 2017. november 18-26. között kerül sor, amelyhez hulladékkeletkezést csökkentő újrahasználatot, újrahasználatra történő előkészítést, azaz javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal lehet csatlakozni – tudj meg róla többet itt! 

Ha pedig túl sok tojást vettél, használd fel mondjuk így:

KÁVÉZACC

  1. Arcradír: mivel a zacc szemcséi érdesek, kiválóan ledörzsölik arcunkról az elhalt hámsejteket 
  2. Mosogatótisztító: zsíros mosogatótáladat is kitisztíthatod, ha némi mosogatólevet összekeversz forró vízzel és kávézaccal, és ezzel az eleggyel látsz neki a dörzsölésnek!
  3. Légfrissítő: az őrölt kávé elnyeli a kellemetlen szagokat a szobában, de a hűtődben is!
  4. Virágföldre, komposztba: magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. A virágföldbe is keverheted, de ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mert a levegőn megpenészedik!

SZÁRAZ KENYÉR

  1. Frissítsd fel: félbevágod, bespricceled egy pici vízzel, és nyílt lángon megpirítod mint anno nagyi - lehet belőle bruschetta!
  2. Készíthetsz belőle házi zsemlemorzsát – reszeld le! Mehet a fasírtba például.
  3. Lehet belőle felkockázva és sütőben/serpenyőben pirítva levesbetét (kruton ) is!
  4. Fagyaszd le – még kiszáradás előtt, így mindig lesz friss kenyered a fagyasztóból!
  5. Sűríts vele - ha krémleves túl hígra sikeredik, tegyél bele egy szelet kenyeret, és turmixold le!

Receptek száraz kenyérrel:

KRUMPLI- és ALMAHÉJ

Az almahéjból (vagy csutkából) készíthetsz almaecetet, almateát is, a krumpli héját pedig sózva, fűszerezve némi olajjal meglocsolva tepsiben elkészítheted házi csipszként is – Jamie Oliver is így csinálja!

MARADÉK HÚS, FELVÁGOTT

Mehet a felvágottmaradék vagy a vasárnapi sült csirke rakottasba, salátákba, de töltheted sós falatkákba is!

CITROM, NARANCS

Akár mosogatót is tisztíthatsz a héjukkal, készíthetsz citrusos légfrissítőt, de persze mehet sütibe, levesbe, húshoz is!

ALAPLÉ zöldségekből, csontokból

Az alaplékészítést nem győzzük hangsúlyozni – ha csontból, (maradék) zöldségekből, sőt, akár a zöldségek kidobásra váró leveleiből főzöl egy alaplevet, szuper lesz lefagyasztva későbbi (hús)levesekhez, de a sima főtt krumplid főzővize is jó lehet zöldséglevesalapnak, a tésztád főzővize pedig a mártáshoz keverve! 

Tudj meg többet az Európai Hulladékcsökkentési Hétről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!