Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 étel, amitől alaptalanul rettegsz

Mikor a tojásra, mikor a tejtermékekre, mikor a tésztafélékre vagy éppen a kenyérre kerül rá az "egészségtelen alapanyag" bélyege. Járjuk kicsit alaposabban körül ezt a témát!

Fiatalosak szeretnénk maradni, jól szeretnénk kinézni, egészségünknek egyre több figyelmet szentelünk. Ezért sportolunk, körültekintőbben válogatunk a drogériák kínálta termékek közül és végezetül, de nem utolsó sorban, egyre többet foglalkozunk azzal is, amit megeszünk.

Az étkezéssel kapcsolatban millió információval találkozunk nap mint nap: a divatdiéták sora végtelen, egyre több magazinban és online felületen olvashatunk tippeket, jótanácsokat. Sokszor pont ez a hatalmas információhalmaz okozza a fejtörést: egyszerűen képtelenek vagyunk eldönteni, hogy akkor most mit szabad enni és mit nem.
Így fordulhat elő, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedve olyan ételeket söprünk ki végleg a kamrából, amelyek igenis hasznosak a szervezetünk számára

Lássuk, melyek ezek a méltatlanul száműzött alapélelmiszerek!

1. Tojás

Az egyik főbűnös: a magas koleszterinszint okozója. Gondolták ezt róla legalábbis  az elmúlt évtizedekben. Valójában a túlzott kalóriabevitel és az ebből adódó elhízás ami a magas vérzsírszintérték legfőbb rizikótényezője. Mai tudásunk szerint a megfelelő mennyiségű – heti 4-6 db –  tojásfogyasztás előnyökkel jár.

Olvasd el cikkünket a tojás értékes tulajdonságairól!

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

Ha mindennap nem is ajánlott tojásrántottával indítani a reggelt, de egy jó ’visszaszoktató’ tipp azoknak, akik újra meg szeretnének barátkozni vele: készíts rántottát egy egész tojásból és két tojásnak csak a fehérjéből. Hogy a színe is hiteles legyen, reszelj hozzá egy kevéske Cheddar sajtot vagy tegyél bele kurkumát!

2. Tejtermékek

Sok, most divatos diéta ezen élelmiszercsoport eltiltásában látja a tökéletes egészség kulcsát. Pedig a sajtok, a joghurt, a kefir, a túró, a tej kiváló teljes értékű fehérje- és jól hasznosuló kalciumforrások. Fehérjetartalmuk, főként a zsírszegényebb sajtoknak a húsokéval vetekszik. Nem lehet eleget beszélni a joghurt bélflórára gyakorolt jótékony hatásáról sem. Természetesen részesítsük előnyben a natúr termékeket és ízesítsük ezeket magunk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel turmixolva.

Olvastad már?

Tuti páros: prebiotikum+probiotikum

3. Tésztafélék

Lássuk a tésztát! Melyek is az előnyös tulajdonságaik? Finomak, gyorsan elkészíthetőek, változatosak. És akkor miért iktattuk ki a mindennapi étkezéseinkből? Mert hizlalnak.
Természetesen a tésztaételekre is igaz, hogy nem az adott alapanyag hizlal hanem inkább annak elfogyasztott mennyisége. Egy 6-8 dkg (szárazon mért) tésztát, joghurtos mártással készített csirke- vagy pulykamellet tartalmazó, sok-sok szezonális zöldséggel megspékelt főfogás nem csak egészséges, finom, laktató és nagyon jól néz ki, hanem még az ebédre szánt ~500 kalóriánkat sem lépjük vele túl. 

Válasszunk teljes őrlésű tésztát a magas rosttartalom érdekében vagy durumlisztből készültet, mert ez utóbbit keményítőszerkezete miatt hosszabb ideig bontja a szervezet, így nagyobb a telítőértéke, mint a klasszikusnak számító tojásosnak.

Olvastad már?

Fogyni szeretnék! Ehetek tésztát?

4. Burgonya

Ha burgonya, akkor a káliumon a fókusz: ez az ásványi anyag sejtjeink működéséhez nélkülözhetetlen, szerepe van többek között a vércukorszint szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában és számos enzim működésében. Hosszabb ideje fennálló hasmenés vagy hányás során nem csak a koplaló diéta miatt jó választás a főtt burgonya, hanem mert a nagy mennyiségben kiürült káliumraktárainkat is helyreteszi.

Olvastad már?

Top 10 alakbarát burgonyás tipp

5. Olajos magvak

Még a nevük is ijesztő lehet sokak számára, hiszen azt sugallja: ezek az alapanyagok igazi kalóriabombák. Igazság szerint ez így is van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet szerepük a kiegyensúlyozott, de akár még a testsúlycsökkentő étrendben is – pusztán a fogyasztási mennyiségre kell ügyelni. Az ajánlott a mennyiség kb. egy kis női maroknyi egy alkalommal. Viszont ezt majd minden nap ajánlott elfogyasztani! A napraforgómagban, lenmagban, tökmagban stb. található többszörösen telítetlen zsírsavak védik a szívünket, táplálják bőrünket (nem hiába sok kozmetikai termék alapanyagai).

Olvastad már?

A szuperegészséges lenmag

6. Kenyerek és pékáruk

Az elsők között szerepel, amit kiiktatunk étkezéseinkből az egészséges táplálkozásra törekedve gondolván, hogy ezek a termékek csak üres, felesleges szénhidrátforrások.

Ám azt fontos tudni, hogy egy teljes kiőrlésű kenyér vagy pékáru – legyen az búzából, rozsból, tönkölyből – kiváló, a normál bélműködést segítő élelmi rost forrás, továbbá növényi eredetű fehérjetartalma magas és bővelkedik értékes ásványi anyagokban (magnézium, szelén, cink).

Olvasd el cikkünket a teljes kiőrlésű termékek előnyeiről!:

Tényleg jobb a teljes kiőrlésű?

7. Kényeztető ételek és italok

Úgy hisszük, az alkoholos italoknak és az édességeknek nem lehet helye az étlapunkon, ha egészségesek akarunk maradni.  Vasakarattal ellenállunk egy darabig, ám a „tiltott gyümölcs mindig édesebb”, így egyhamar kísértésbe esünk, ami viszont hangulatunkat és lelkesedésünket rombolja. Emellett ezen kényeztetések lélekre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan, így nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozásnak az alapja, hanem az életüknek is. Persze csak ha ügyelünk a mértékre!

Alkoholos italok közül válasszuk a vörösbort: rezveratrol-tartalma bizonyítottan véd a szív– és érrendszeri megbetegedések ellen és szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében is.  Desszert gyanánt (hetente 1-2-szer) válasszunk joghurt-, túró-, gyümölcstartalmú süteményeket, kevés cukorral vagy édesítőszerekkel készítve.  

via Prevention.com
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2015-09-27 16:21

Kedves Gabriella!

Azt olvastam, hogy a vadkovasszal keszult kenyerek kifejezetten egeszsegesek, mert eleszto nelkul, erjesztessel keszulnek. Van ebben valami igazsag?

udv:witch

Dula Gabriella dietetikus
Dula Gabriella dietetikus Mon, 2015-09-28 22:27

Kedves Witch!

A vadkovász valóban élesztő nélkül készül (szemben a sütőiparban használt kovásszal, amit ma már a gyorsított eljárás miatt mesterségesen oltanak be sütőélesztővel). Ám ez nem azt jelenti, hogy a kovászban nem szaporodnak fel természetes élesztőgombák épp úgy, mint a sima élesztő esetén. Annyival több a kovász, hogy itt a gombák mellett tejsav-és ecetsavbaktériumok is tevékenykednek, ami hozzájárul a sokak által kedvelt és igen jellegzetes íz kialakulásához. Ám az egészségre gyakorolt hatásukban nem tudok kiemelkedő különbséget tenni. A vadkovász számunkra közelibb, hisz egy kis gyakorlattal és türelemmel mi is el tudjuk készíteni (csupán lisztre és vízre van szükség hozzá), ám a boltokban kapható élesztő sem több melaszon felszaporított kis élesztőgombáknál. Én azt tanácsolom, most nyugodtan hallgathatsz az ízlelőbimbóidra! :)

witch
witch / witch Mon, 2015-09-28 23:32

Pont ezert kerdeztem, mert kiprobalnam a vadkovasz keszitest. :o)
Koszonom a reszletes valaszt!

udv:witch

pik-pak
pik-pak Sun, 2015-09-27 11:15

A kenyérfélék kapcsán azért meg kell jegyezni, hogy a kereskedelemben kapható, teljes kiőrlésűnek mondott termékek messze nem azok (ha közel olyan puha, mint egy sima, akkor tuti nem az!), jellemzően csak egy kicsi része teljes kiőrlésű a lisztnek, a nagyja ugyanúgy fehér. Ezektől ugyanúgy érdemes tartózkodni, nem csak diéta idején. Éljen a házi készítésű, én pl Receptműves sokmagvas dagasztás nélkülijét sütöm (csak teljes kiőrlésű lisztekkel) már mióta: zseniális és pofonegyszerű! :)
http://www.nosalty.hu/recept/sokmagvas-kenyer-dagasztas-nelkul-2

Navacica
Navacica Sat, 2015-09-26 19:25

A burgonyát érintő cikkel annyiban nem értek egyet, hogy a krumpli minden formája, legyen az főtt, sült, nagyon magas a GI értéke.

Dula Gabriella dietetikus
Dula Gabriella dietetikus Sun, 2015-09-27 16:23

Kedves Navacica!
Köszönöm a meglátásod! Helyesen írtad, a burgonyának valóban magas a glikémiás indexe (főtt formában ~60). De fontos tudni még egy szabályt: csökkenthető egy adott alapanyag vércukorszint emelő hatása, ha azt - egy étkezésen belül - alacsonyabb glikémias indexű étellel társítjuk. Ezek burgonya esetében a magas rosttartalmú zöldségek lehetnek. Nagyon egyszerű példa: padlizsános rakott burgonya vagy köret gyanánt fél adag főtt krumpli fél adag párolt brokkolival! :)