Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 tipp, ami segíti a fogyásod!

A fogyókúra lassú és kitartást igénylő folyamat, de ne adjuk fel, legyünk kitartóak, az eredmény nem marad el!

Az elhízás, amely egyre több ember problémája, nem elsősorban esztétikai gond, egyre több tudományos kutatás eredménye bizonyítja, hogy számos súlyos és krónikus betegség rizikófaktora. A súlyfelesleg hosszú idő alatt, apránként, akár észrevétlenül is kialakulhat, megszabadulni azonban általában gyorsan és látványosan szeretnénk tőle. A fogyni vágyók érdeklődését ezért általában minden olyan fogyókúrás módszer felkelti, amely gyors fogyást ígér kevés fáradtsággal és néha jelentős anyagi ráfordítás mellett.

Felmerül a kérdés: ha valóban elég lenne egy kapszula, teakúra vagy elektromos berendezés az eredményhez, miért vannak még mindig egyre többen azok, akik túlsúlyosak?

A fogyókúrát nem lehet siettetni. A sikeres fogyás élettani háttere, hogy több energiát használunk fel, mint amennyi az általunk elfogyasztott élelmiszerekből származik. Más szóval: ha csökkentjük az étrend kalóriatartalmát és többet mozgunk, le fogunk fogyni. Ez így egyszerűen hangzik, de azok, akik már fogyókúráztak tudják, hogy ha sikerült is leadni néhány kilót, nehéz az eredményt megtartani.

A sikerhez és a tartós karcsúsághoz életmódváltás, igazi elkötelezettség kell. Így valósítható meg, hogy különböző helyzetekben és pillanatokban a lehető legjobb döntést hozzuk egészségünk megőrzése érdekében.

Segíthet ebben, ha sorra vesszük és átgondoljuk az alábbiakat:

1. Motiváció

Fontos, hogy céljaink reálisak, elérhetőek legyenek, hiszen a túl magas elvárás önmagában hordozza a fogyókúra kudarcát. A fogyás mellett találhatunk olyan célokat is, amelyekkel könnyebb azonosulni. Ilyen lehet például az egészség megőrzése, a jobb erőnlét, vagy az energikus mindennapok öröme.

2. Testmozgás

Érdemes testhez álló, élvezetes mozgásformát választani, amelyet kitartóan, elkötelezettséggel végezhetünk. Fontos a fokozatosság és a rendszeresség. Ez célravezetőbb, mint a rendszertelen, nagy megterhelés, amely ráadásul sérülést okozhat. A megfelelő mozgásforma és intenzitás megtalálásához, a személyre szabott edzéstervhez  érdemes személyi edzővel konzultálni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

3. Étrend

Ajánlott figyelmet fordítani arra, hogy változatosabban és kevesebbet együnk. Táplálkozzunk tudatosan, amit segíthet az étrend megtervezése, és lehetőség szerint a tervezett fogások saját kezű elkészítése.

4. Életmód

A mindennapi rutin és környezetünk megváltoztatásával lehetőséget biztosíthatunk  a testmozgásra és a megfelelő táplálkozásra. Ha például nem vásárolunk édességeket, nem jelenthetnek kísértést, amikor ránk tör a nassolhatnék.

5. Támogatás

Bár lefogyni és a szokásainkon változtatni magunknak kell, fontos, hogy ebben segítsenek vagy akár részt is vegyenek családtagjaink, barátaink. A minket megértő és támogató barátainkkal, ismerőseinkkel vegyük körül magunkat, és töltsük kevesebb időt azokkal, akik nem támogatnak minket.

6. Lelkiállapot

Előfordul, hogy a túlsúly lelki okok miatt jelentkezik, mert az evés jelenti az érzelmi támaszt a nehéz, stresszes helyzetekben. A fogyókúra sikere érdekében először érdemes tisztázni a kiváltó okokat és ha kell, megoldást kell találni a lelki egyensúly helyreállítására.

7. Rugalmasság

Jelentkezhet váratlan akadály (túlóra, forgalmi dugó stb.) akkor is, ha már rutinszerű a rendszeres testmozgás és nem jelent gondot a megfelelő táplálkozás sem. Ilyenkor rugalmasan alkalmazkodhatunk a kialakult helyzethez, például a táskába előre bekészített uzsonna elfogyasztásával és jó ha van nálunk kényelmes cipő is egy gyors sétára.

A fogyókúra lassú és kitartást igénylő folyamat, amely során vannak sikerek és előfordulnak rosszabb periódusok is. Sokan, ha hibáznak a fogyókúrában úgy érzik, kudarcot vallottak és abbahagyják a próbálkozást. Pedig kár feladni a küzdelmet, a hibák ellenére is érdemes kitartónak maradni, mert az eredmény nem marad el és ne felejtsük el, hogy elsősorban az egészségünkről van szó!

via verywell

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!