Összegyűjtöttünk pár sütési tippet, amit érdemes lesz megszívlelned, ha finom sütemények készítésére adod a fejed. Elsőre talán egyértelműnek tűnnek, de épp ezért nem árt átmenni az okos trükkökön, hogy remek piték és torták szülessenek.
Bármennyire is sietünk, hogy összedobjunk valamit a sütőben, és tíz perc alatt végezzünk a dolgunkkal, ha azt szeretnénk, hogy a vendégségbe érkező sós és édes süti kifogástalan legyen, ne térjünk el a recepttől. Alaposan olvassuk végig mi vár ránk, így a fejünkben is hamarabb összeáll a kép és azt is könnyen kideríthetjük, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz pontosan szükségünk. Itt még lehetőségünk nyílik beszerezni, ha hiányzik valami!
Rend a lelke mindennek, a sütésnek pedig a mérés. Lehet, hogy a főzésnél az adagok tekintetében elegendő, ha az intuícióinkra hagyatkozunk, sőt, ha megérzésből fűszerezzük a fogásokat és gyakran kóstolunk, azzal még ízletesebb lesz az étel. A sütésnél viszont sokkal szerencsésebb, ha a liszt, cukor, sütőpor és társai grammra pontosan kimérve landolnak a keverőtálban. Használj konyhai mérleget!
A vajjal könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem a receptnek megfelelő hőmérsékleten használjuk. A tortákhoz általában kissé melegített vajat használunk és minél lágyabb állapotra van szükség, míg a kekszek piték esetében hideg darabolt vajat használunk a kívánt eredmény érdekében. Gondoskodjunk róla előre, időben vegyük ki a hűtőből vagy épp ellenkezőleg, hűtsük be, hogy a többi hozzávalóval könnyen eldolgozhassuk.
Könnyed és omlós tésztájú sütemények lebegnek a szemed előtt? Az egyik titok, hogy szuper sima tésztát kapj, ha a lisztet, és ha szükséges a receptedbe, a porcukrot, kakaót átszitálod. Csomómentes alapanyagokkal a tésztát is könnyebb lesz összeállítanod. Lehet, hogy a receptben nem szerepel, másokban követelmény, de nem ártasz vele sőt, ha minden esetben átszitálód az említett szilárd hozzávalókat.
Nagyon fontos, hogy megfelelően összedolgozd az alapanyagokat és elérd a kívánt állagot. Attól függ mit sütsz, a recept pontosan megmondja, mennyi keverés vagy dagasztás után áll készen a tésztád. Minél több lisztet használsz, annál keményebb lesz a süteményalapod. A piték esetében például gyorsan kell ügyködj, nehogy túlzottan megolvadjon a vaj, a kekszes sütik esetében is lazább tésztát kell kapj, amiben nem dolgozódnak el teljesen a vajdarabkák.
Ahhoz, hogy a várva várt sütinket, amivel annyit dolgoztunk, könnyedén kivegyük a formából vagy a tepsiből, feltétlenül ki kell kenni valamilyen zsiradékkal a formát. Olaj, vaj, liszt vagy sütőpapír, receptje válogatja mivel érjük el a megfelelő hatást, de könnyedén megkímélhetjük magunkat attól a bosszúságtól, amit az okoz, ha akár több órányi munkánk vész kárba.
Egy lépésre a finom falatoktól de a muffin vagy a csokitorta még egy kis díszítésért kiált? Bármennyire türelmetlenek legyünk is, ne essünk neki a dekorálásnak, mert a forró süteményen nehezen fogunk boldogulni és vagy megolvad a díszítés, vagy a friss tészta magába szívja majd. Hagyjunk egy kis időt, ezzel azon is segítünk, hogy a választott formából elővarázsoljuk a süteményünket.
Hozzászólások
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!