Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7+1 retró édesség gyerekkorunkból, amit kivételesen UTÁLTUNK

Azért a '80-'90-es évek sem volt fenékig tejfel, ami az édességeket illeti. Volt pár, amit - nosztalgia ide vagy oda - a többség sehogy sem bírt megszeretni.

Rendszerváltás ide vagy oda, a vasfüggyönyt követően sem úsztunk egy csapásra Milkában és Bounty-ban, előtte meg pláne...van pár őskövület édesség, amit a nagymamánk vagy a szüleink előszeretettel vásároltak nekünk, és valahogy mindig volt belőlük a szekrényben is...de bárcsak ne lett volna. Bárcsak.

Most kivételesen olyan retró termékeket kerestünk nektek, amelyeknek ízét és emlékét MÉG A NOSZTALGIA SEM szépíti meg:

1. MEDVECUKOR

Egy emberként szisszentünk fel említésére – a bocskorszíjként is ismert édesgyökeres (illetve ánizsos), fekete, nyúlós édesség a majálisok egyik fő kelléke volt – de valahogy nem gyerekízlésre termett. Ouzoban, na abban oké.

Ezt láttad?

21 retró játék, amitől folyik az örömkönnyünk

2. KRUMPLICUKOR

A burgonyakeményítőből készült igencsak egyszerű és olcsó édesség is ott figyelt minden búcsúban, de a boltokban is elcsíphettük – sőt, még ma is. Már ha akarjuk. Embert nem ismerek, aki szereti.

3. MACICSOKI, AFRICANA, AMERICANA

Többen is rávágták, hogy ezeket nem szerették, és egyetértünk – úgy tűnik, a nálunk elérhető földimogyorós édességek minősége finoman szólva sem volt az igazi a rendszerváltás közeli években. Avas ízű, kifejezetten kellemetlen élményként emlékszünk ezekre.

4. TÖRÖKMÉZ

Annyira nem vonzott sose, hogy szerintem a látványánál sem jutottam tovább, de akik kóstolták sem a rajongói – legalábbis a szerkesztőségben. Tudtátok, hogy az eredetiben méz sincs? Konkrétan szódabikarbónával dúsított cukorszirup!

Ha mégis kipróbálnád, tessék a recept:

5. KONZUM SZALONCUKOR

Eredetileg csokibevonat nélküli, full cukorból álló aromás szaloncukor. „Először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte” – olvasható egy visszaemlékezésben.

 

6. HITLERSZALONNA

A nevét hagyjuk is, de az állag! És az íz! A napközis buktából undorral vegyes értetlenkedéssel borítottam ki az összefüggő, műízű, rózsaszín lekvárrudat.

7. MESESAJT

A csokoládés krémsajt – érthetetlen a jelenség, az ötlet, az egész...ismertek olyat, aki szerette? Kolléganőnk emlékszik rá, hogy a '80-as években az uzsonna mellé adták!

+ 1. TÉLI FAGYI

Én nem szerettem volna ide sorolni, de annyian mondták, hogy elviselni sem tudják, hogy plusz egynek beveszem. Pedig milyen jó volt a kemény csokiréteg a tetején!

Ezeket a retró cikkeinket is nézd meg:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Manna70
Manna70 Sun, 2019-06-23 16:02

Ezek közül én csak a téli fagyit szerettem, de a környezetembe én lógtam ki a sorból, mert szinte mindenki szerette ezeket.

witch
witch / witch Wed, 2019-05-29 15:57

Mivel a hetvenes evekben voltam gyerek, ismerem ezeket az "edessegeket". Sokkal jobban szerettem a piros mogyorost, melodiat, sport- balaton- es vadasz szeletet, melba kockat. Es azok a fantasztikus toltott csokik dio- ananasz- meg eperkremmel! Szoval volt akkor is sok, szamomra finomabb edesseg. De az, hogy kinek mi a finom az teljesen relativ. Van aki a csokoladeba martott tucskot-bogarat szereti, mert azon nott fel. :o)
u.i.: a kedvenc cukorka mixem pedig francia drazse duna kaviccsal, sajat recept, hehe.

zsuzsi965
zsuzsi965 Mon, 2019-05-27 12:41

ez a Breczjudit 83-ban született. Nem értem, miért osztja az észt a retró édességekről, és főleg miért használ többes számot. Az én gyerekkoromban, 60-70-es évek, kb. ez volt a teljes paletta. A mesesajt kivételével mindegyiket szerettem :) némelyik ma is kapható, de a minősége, az íze meg sem közelíti a régiét :(

libaláb
libaláb Sat, 2019-05-25 11:42

A Hitler szalonna és a télifagyi volt a kedvencem :)
Egyébként sírba visz ez a hangzatos X+1 cím mindenhol. A változatosság kedvéért legközelebb legyen már X-2... :D

Bogika78
Bogika78 Fri, 2019-05-24 22:24

Pont a medvecukor volt a kedvencem!!!! Ma is imádom, az az ánizsos íze nekem nagyon bejön. Lehet, hogy fura, de én a retró édességek közül a négercsókot utáltam. A tojáshabot ma sem bírom megenni, a madártejben sem szeretem. Ízlések és pofonok...

72
72 Wed, 2019-05-22 14:09

A bocskorszíjaz egyettlen ezek közül amit sosem ettem meg :D
A többivel ne mvolt gondunk .. már amikor jutott..

Unknown Soldier
Unknown Soldier Tue, 2019-05-21 19:49

Kedves Brecz Judit!
Attól,hogy ti ott a szerkesztőségben mindegyiket kivételesen UTÁLTÁTOK,az nem azt jelenti,hogy akkor mindenki UTÁLTA!!! Én mindegyiket IMÁDTAM! Szerencsére 1-2-t még mai napig is lehet kapni. Most már ismersz olyanokat,akik szeretik a krumplicukrot!
A törökmézben nincs méz... A mai tejek meg tehenet se láttak!

lidiavarga27
lidiavarga27 Tue, 2019-05-21 13:47

Tisztelettel jelentkezem a krumplicukorra !!!!!!!!! Nagyon szerettem-szeretem !! már régen nem találkoztam vele. A gyümölcsíz pedig egykoron a legegéségesebb készitmény volt,mert tiszta szín gyümölcsből készitették,nem volt benne semmi féle adalékanyag !!!! A 80-90 évek gyermekei azért fanyalogtak,mert ők már találkoztak,banánnal-narancsal,milka csokival stb-stb-stb !! A cíkkírónak szíve-joga nem szeretni ezeket az édeségekett de meglehetőssen neveletlen dolog másoknak ételről undorral beszélni !!!! A fiatalságának tudom be,hogy a N I N C S szó valódi jelentését nem ismeri !!! Kívánom,hogy ne is keljen megismernie !!

ga zsi
ga zsi Tue, 2019-05-21 11:42

A mesesajtot imádtam! a többivel sem volt bajom, talán csak a bocskorszíjat nem szerettem, dehát ízlések és pofonok......
olyan ez, mint a közvéleménykutatás. megkérdezünk 10-20, esetleg 100 embert és már meg is van az ország véleménye.
Mindenki utálta ezeket, kivéve, akik nem.

tamaskertesz66
tamaskertesz66 Tue, 2019-05-21 10:55

A mesesajt kivételével mindegyiket szerettem!Úgy látszik a cikkírónak fogalma sincs hogy abban az időben milyen édességekből lehetett választani.Valószínűleg nem is élt abban a korban,ezért sikerült ilyen szubjektívra ez a lista!

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2019-05-21 09:59

Túlzásnak érzem ezt a fanyalgást, amikor a megjelölt édességek voltak azt sem engedhette meg magának a legtöbb szülő, hogy megvegye a gyerekének. A hitlerszalonna mélybordó volt a sokféle gyümölcstől (zöldségtől) a medvecukor érdekes ízű, inkább kuriózumnak számított, a télifagyi ma is megállja a helyét. Napközis buktát akik meg tudja sütni abban a minőségben az tud valamit. Elnézve különböző csoportokat, és abban megszólalókat, munkáikat látva,inkább ne véleményezzenek. Ízlések és pofonok...magam sosem voltam édesszájú talán ezért is pl a Túró Rudi-t, az élelmiszeripar legelhibázottabb termékének tartom, de nem mondanám többes számban.

imreleutschuk49
imreleutschuk49 Tue, 2019-05-21 09:59

A "Mesesajt"-ra nem emlékszem, DE a többit mind kedveltem. Ha egyik-másik üzletlánc "retró het"-et tart, rendszeresen vásárlok, & próbálom az unokákkal is +ismertetni ezeket a termékeket. Nem mindegyik "jön be" nekik, de van ami kimondottan tetszik nekik. Semmi gond, marad az "opá"-nak, aki még 70 felett is imádja gyermekkora termékeit, igaz, az ízekkel néha "gondok" vannak.

Anagyferó
Anagyferó Tue, 2019-05-21 07:16

A Hitler-szalonnát magyarul vegyes gyümölcsíznek nevezik, ma is lehet kapni. Süteménybe nagyon jó és nem folyik ki belőle. Volt olyan idő, amikor nem volt más, csak a konzum szaloncukor. Gyermekkoromban azt is leloptuk a karácsonyfáról. A mese sajt volt a világ legidiótább találmánya. Csokis sajt? Brrrrrr.