Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 alapanyag, amely minden cukrász kelléktárában ott van

A tortakészítésnek vannak olyan alappillérei, amelyek nélkül nehéz elképzelni egy cukrász munkáját. Bemutatjuk a 8 legfontosabbat!

Most azokat az alapanyagokat fogjuk bemutatni, amelyek a leggyakrabban kerülnek elő egy cukrász eszköztárából...és persze az otthoni sütésben is nélkülözhetetlenek.

Vaj

Vaj nélkül nincsen cukrászat, ezt bármelyik nagynevű cukrász aláírja (kivéve persze, ha vegán desszertekről van szó). Egy jól elkészített vajas desszert felér egy gyönyörű szonátával. Ráadásul amikor a vaj összekeveredik a másik megtépázott hírű hozzávalóval, a cukorral, akkor valódi csodák születnek.

Csokoládé

Mi is lenne velünk csokoládé nélkül? A cukrászat egyik kedvenc alapanyaga soha, de soha nem fog kimenni a divatból. A csokoládénak nagyjából ugyanakkora szerepe van egy torta vagy sütemény sikerében, mint a vajnak. Ha nem elég jó a minősége, akkor jobb, ha bele sem kerül a tortába. A csokoládék királynője természetesen az étcsokoládé, amely tisztaságával és magas kakaótartalmával csodákra képes, de egy cukrász kelléktárából nem hiányozhatnak a tejcsokoládék és a fehércsokoládék sem, hiszen ezekből is pazar desszertek készülnek.

Kakaó

A csokoládés desszertek másik legfontosabb alapanyag kétség kívül a kakaó, amely intenzív csokoládéízt képes produkálni. Amikor a szerepéről beszélünk, itt is bejön a képbe egy kis kémia, hiszen nem mindegy, hogy a kakaó – szemben a csokoládéval – por állagú, ezért nem kell felolvasztani és szilárd alapanyagként működik. A cukrászatban sokszor helyettesítik a lisztet néhány kanál kakaóporral, ami így elmélyíti az olvasztott csokoládé ízét. Ugyancsak nagy szerepe van a krémek elkészítésekor.

Tojás

A tojás is egy olyan összetevő, amely nélkül a legtöbb cukrászati alapterméket bizony nehéz elképzelni. Hogy mit tud a tojás? Leginkább az a szuperereje, hogy levegőt csempész a tésztákba, lágyabbá teszi őket, és nem mellesleg segít homogénné tenni a többi összetevőt. A tojás minősége nagyban befolyásolja egy elkészült sütemény minőségét. Érdemes minél frissebb tojással dolgozni, mert ahogy romlik a tojás minősége, úgy romlik a hatékonysága is, és azt talán mondani sem kell, hogy mennyivel finomabb a szabad tartású tyúk tojása, mint a nagyipari állatoké.

Liszt

Szintén pótolhatatlan alapanyag a hagyományos cukrászatban, bár azt is tudjuk, hogy a mentes desszertek világában azért ez nem lehetetlen küldetés. De beszéljünk most a hagyományos lisztről, amelynek meglepően sok feladata van egy sütemény készítésekor. A liszt ugyanis fel kell, hogy vegye a nedvességet, állóképességet kell, hogy adjon a tésztának, nyújthatóvá és rugalmassá kell tennie azt, valamint gázokat kell, hogy fejlesszen, és némelyiket vissza is kell, hogy tartsa. Szóval ne nézzük le a lisztet, és ne keltsük rossz hírét, mint régebben a vajnak és a cukornak, mert liszt nélkül számos cukrászati csoda elképzelhetetlen lenne.

Cukor

Hogy mennyire nélkülözhetetlen termék a cukor a cukrászatban, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy róla nevezték el. Ma már senki sem állítja, hogy a cukor pótolhatatlan, és kiváló cukormentes desszertek készülnek, de a hagyományos cukrászat elképzelhetetlen nélküle. A cukor nem csak azért fontos, mert édes. Kiemelkedő a szerepe abban is, hogy textúrájának köszönhetően ez is kölcsönhatásba lép a többi összetevővel, és segít, hogy összeálljanak a tészták és a krémek.

Vanília

Régebben csak a vaníliás cukor volt elérhető, ma már azonban szerencsére ez nem így van. A legjobb helyek a vaníliát egyenesen Madagaszkárból szerzik, mert innen származik a vanília csúcsa, de persze nem kell egy jó vaníliáért az Indiai-óceánig hajóznunk. Ahhoz, hogy a legfinomabb ízt kapjuk, érdemes a vaníliarudat választani a kivonatok helyett, mert sokkal intenzívebb és finomabb az íze.

Sütőpor és szódabikarbóna

Ha egy szóban kéne összefoglalnunk a sütőpor és a szódabikarbóna legfontosabb feladatát, akkor az nem más, mint az emelés. A sütőpor használata mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza, korábban a szódabikarbóna töltötte be a szerepét. A kettő azonban nem feltétlen cserélhető fel, és ha ennek tudni akarjuk az okát, szükségünk van egy kis kémiára. A lényegi különbség ugyanis az, hogy a szódabikarbóna lúgos anyag, ami csakis savas közegben képes kifejteni hatását. Szóval, ha a süti tésztája nem tartalmaz savas hozzávalót, akkor a szódabikarbóna nem fejti ki hatását. Ilyen összetevő lehet a joghurt, a vaj, a sajtkrém, a méz, a cukormentes kakaópor vagy épp a barna cukor. A sütőpor ezzel szemben olyan összetevőket is tartalmaz a szódabikarbónán kívül, amelyek megoldják, hogy a felemelkedés savas közeg nélkül is végbe mehessen.

Ezeket láttad?

A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes Város

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!