Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 apró hiba, amit kezdő szakácsként elkövetsz a konyhában

Kezdő szakácsként sokszor előfordul veled, hogy elveszíted a konyha felett az irányítást? Sokszor az egész csak azon múlik, mit, hogyan és mikor használsz fel főzés közben.

Bár a konyhában töltött idő mindig kifizetődő, kezdő szakácsként bizony hajlandóak vagyunk elveszi a részletekben. 

A főzéshez idő kell, néha azonban képesek vagyunk olyan lépéseket tenni, amelyekkel csak azt hisszük, hogy időt spórolunk, valójában azonban csak felesleges órákat pocsékolunk el úgy, hogy közben ételeink sem sikerülnek jól. Íme 8 hiba, amivel kezdő szakácsként könnyen kellemetlenséget okozhatsz magadnak a konyhában. 

1. Több eszközt használsz a főzéshez, mint amennyire igazából szükséged lenne

Valljuk be, egy főzés vagy sütés során képesek vagyunk annyi kést és kanalat használni, ahány különböző alapanyaggal dolgozunk. Szerencsére minden csak megszokás kérdése, egyetlen kanállal is mindent át lehet keverni feltéve, hogy rendesen leöblíted két különböző étel kavarása között, vagy például a fokhagymanyomóval sem kell bajlódnod, ha a késed oldalával nyomod szét a feldolgozni kívánt gerezdet. 

2. Nem kóstolsz eleget

A jó szakács folyamatosan ellenőrzi az ízeket, ehhez nagyon nem is kell többet hozzáfűzni. Legyen szó a megfelelő fűszerezésről vagy az ételek megfelelő állagáról, te fogod tudni a legjobban, mennyit kell még alakítani a főztödön. 

3. Dugig töltöd a fazekat/serpenyőt ételekkel

Az ételek íze és állaga sokban függ attól, milyen közegben készíted el őket. A sütéshez szükséges olaj ideális hőmérséklete 160-190°C között van, ha pedig túlságosan telerakod  a serpenyőt nyers ételekkel, az olaj előbb jól beszívja magát, és csak utána kezdi el pirítani az ételt. 

A serpenyőt mindig csak annyira töltsd tele, hogy még bőven legyen hely forgatni az ételeket. 

4. Különböző méretű alapanyagokat használsz

Gondoltad volna, mekkora hangsúly van az aprításon
A különböző méretű alapanyagok egymástól eltérő idő alatt fognak megsülni/átfőni, különösen igaz ez a zöldségekre és a húsokra, igyekezz tehát minden alapanyagot ugyanolyan méretűre vágni, hogy minden falatnak egységes és finom íze legyen. 

 

5. Egyszerre főzöl mindent

Előfordult már veled, hogy egy finom, zöldségekkel teli húsleves főzése közben elfőtt a répa, mert azt egyszerre raktad fel főni a többi zöldséggel együtt? A különböző állagú zöldségek más és más idő alatt főnek meg rendesen, nem mindegy tehát, hogy mit mikor adsz hozzá a leveshez. Elsőként főzd meg a keményebb állagú, nagyobb zöldségeket, utána jöhetnek a kisebb és egyben könnyebb darabokat. 

6. Hamarabb rakod a sütőbe az ételeket, minthogy az rendesen felmelegedne 

Az étel állaga és biztonsága érdekében hagyd a sütőt üresen addig, amíg az fel nem melegszik a megfelelő hőmérsékletre! Ha túl korán rakod az ételt a sütőbe, nem csak hogy furcsa állagú végeredményt kaphatsz, de a meleg (és nem forró) hőmérsékleten a baktériumok is könnyen és gyorsan terjednek, a hasfájás pedig valljuk be, nem hiányzik senkinek. 

7. Nem követed lépésről-lépésre a receptleírást 

Nagyon sok recept már az elején összefoglalja röviden, hogyan is fog kinézni a főzési folyamat. Nem ajánlatos össze-vissza cikázni a lépések között nem csak azért, mert könnyen kimaradhat egy-egy alapanyag, de a főzés és a sütés is sokszor kémiai reakciók összessége, nagyon nem mindegy tehát mit és mikor adsz hozzá a készülő ételhez. Legyen a recept olyan, mint egy kotta, haladj benne lépésről-lépésre, így nem lehet olyan nagy katasztrófa a végeredmény. 

8. Nem olvasod el a receptek alatti kommenteket

Hogy miért érdemes mások véleményét is kikérni egy-egy frissen kipróbált recept kapcsán? A puding próbája az evés, márpedig egy gondosan ellenőrzött recept is kiegészíthető még pár igazán hasznos tippel, amit könnyen lehet, hogy a recept készítője elfelejtett megosztani a leírásban. Görgess le, és hallgasd meg (pontosabban olvasd el) mások tapasztalatait is, abból nagy hibád nem származhat. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:insider, címlap

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!