Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 tipp a 3 hozzávalós házi tésztához

Házi tésztát készíteni? Amíg nem kóstoltad, addig nem tudod, miről maradtál le, így most tippeket hoztam a legegyszerűbb friss tésztához! 

Ha kóstoltál már valaha is házilag készült, friss tésztát, akkor tudod, hogy a “Minek vesződnék friss tésztával otthon?” kérdés nagyon egyszerűen megválaszolható: az így készült ételnek egyszerűen nincsen párja, azzal ízesíted, amivel akarod, és garantálom, ha követed a következő lépéseket, olyan lesz, mintha egy olasz tavernában ebédelnél.

Igen, vannak dobozos száraztészták, sőt, egészen jókat lehet már kapni pár száz forintért is, de bízz bennem, ha a vacsorafőzésbe beleszámítod a tésztagyúrást is, nem fogod megbánni, pláne, hogy sem tésztanyújtó, sem más extra eszköz nem szükséges a házi tésztához, amivel egy átlagos háztartás ne rendelkezne. 

 

 

1 sodrófa, 1 éles kés és 1 kevés izommunka segítségével  pastakészítésben te is jeleskedni fogsz! 

  • Bár ma már rengetegféle liszt létezik, és ezek sokszor tényleg isteni végeredményt hoznak, egy általánosan felhasználható, jó minőségű fehérliszttel is simán beérheted. Ha alternatív liszteket használnál, mondjuk durumlisztet, mint az olaszok, az is oké, csak arra figyelj, hogy jól ismerd ki a liszt jellemzőit, mert előfordulhat, hogy másképp működik.
  • Állandó vitatéma a gasztrovilágban, hogy tojással, tojássárgájával vagy csak fehérjével készüljön a tészta. Szerintünk mindegyiknek megvan a létjogosultsága, különösen, ha glutén-, fehérje- és zsírtartalom szempontjából vizsgáljuk, de mind tudjuk, mennyire rossz a megmaradt fehérjével szerencsétlenkedni, így javasoljuk, hogy használd fel a teljes tojást a tésztához, mert így tuti, hogy semmi nem megy veszendőbe, a tésztádnak gyönyörű színe lesz, az ízéről nem is beszélve. 
  • A tojáshoz nagyon jó ötlet hozzáadni egy kis extra olajat, ha lehet, extra szűz olívaolajat. Ez finom ízt a tésztának majd, egyúttal magadnak is segítesz, így ugyanis könnyebb kinyújtani majd a tésztagömböcöt.
  • A tésztát érdemes úgy csinálni, hogy az olajjal elkevert, felvert tojásokat a liszt közepébe öntjük, és fokozatosan keverjük őket össze homogén, egységes tésztává.
  • A tésztalabdát addig kell gyúrnod, amíg sima és rugalmas lesz, ha pedig benyomod, akkor szépen visszaugrik a helyére, de ha ebben bizonytalannak éreznéd magad, vágd ketté, és ha buborékokat látsz benne, akkor éljen, jól dolgoztál.

Rengeteg ötletet találsz ITT, mivel ízesítsd a tésztádat !

  • A gyúrás után legalább 30 perces pihentetés kell a tésztának, hogy a glutén megpihenhessen, majd ezután itt az idő, nyújthatod a tésztádat csak úgy, mintha egy pitetésztával dolgoznál.
  • Vágd vékony vagy vastag szeletekre – ez már rajtad és az ízléseden múlik.
  • Forró vízben pár perc alatt kifőzheted, attól függően, hogy milyen vastagra nyújtottad a tésztacsíkokat. A frissen főtt tésztát sajttal, szószokkal, zöldségekkel ízesítsd, hidd el, bárkit leveszel majd a lábáról!

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!