Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8+1 speciális élethelyzet, amikor különösen oda kell figyelni a vasbevitelre

A megfelelő vasbevitelre mindannyiunknak szüksége van, de vannak olyan élethelyzetek, amikor különösen oda kell figyelnünk erre. (x)

Nagy valószínűséggel mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a megfelelő vasbevitel kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése érdekében. A vasnak szervezetünkben elsődlegesen a vérképzésben van szerepe, mégpedig kulcsszerepe, hiszen vas nélkül zavart szenved a vörösvértestképzés. A megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott, változatos étrenddel biztosíthatjuk napi vasszükségletünket, de vannak olyan élethelyzetek, állapotok, amikor fokozott vasbevitelre van szükség.

Különleges élethelyzetek, amikor fokozott vasbevitelre van szükség

 1. Gyermek- és serdülőkorban nem csupán a test, és a szervek, hanem a mozgás, a viselkedés, valamint a szellemi funkciók megfelelő fejlődése érdekében is kulcsfontosságú a vasbevitel. Az ő esetükben elsősorban arra kell ügyelni, hogy kiegyensúlyozott, változatos legyen az étrendjük, tartalmazzon húst, halat, leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket. Mivel a gyermekek hajlamosabbak a „válogatósságra”, illetve sajnos egyre jellemzőbb, hogy étrendjüket dominálják az édes illetve értékes tápanyagokban szegény ételek, ezért az ő esetükben különösen oda kell figyelni a megfelelő vasbevitelre.
 2. A várandós nők szervezetében a várandósság során jelentősen nő a keringő vér mennyisége, illetve a magzat vérképzéséhez szükséges vasat is az anyai szervezetnek kell biztosítania, így jelentősen megnő a vasszükséglet.
 3. A szoptató anyák vasszükséglete is magasabb, hiszen a csecsemő szervezete számára szükséges vasat is az anyatejjel kell biztosítani.
 4. Menstruáló nők vasszükséglete a havi rendszeres vérvesztés miatt emelkedik meg, főleg olyankor, amikor a vérzés erős vagy elhúzódó.
 5. Mindenképpen fokozott vasbevitelre van szükségük a felszívódási zavarokkal élőknek, hiszen az ő esetükben a nem megfelelő bélműködés miatt tápanyaghiányos állapotok jelentkeznek. Ezek lehetnek krónikus állapotok, ilyen pl. a Crohn-betegség, de lehetnek „átmenetiek” is, pl. a laktózintolerancia, cöliákia, tejfehérje-allergia diagnózisát követően, amíg a betegség során tönkrement bélflóra egészsége újra helyreáll.
 6. Fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő vasbevitelre a vegetáriánus, vegán étrend követőinek, hiszen az ő étrendjükből hiányoznak a jól felszívódó, magas vastartalmú vörös húsok.
 7. Idős korban romolhat a belek egészsége és így a felszívódási folyamatok is zavart szenvedhetnek. Idős emberek esetében gyakori, hogy étrendjük nem elég változatos, illetve, hogy tartós étvágytalanság lép fel náluk.
 8. Vashiány jelentkezhet a divatdiétázóknál is, hiszen az ő esetükben gyakoriak a szélsőséges, fontos tápanyagokban hiányos, szűk ételválasztékból összeállított étrendek.
 9. 9. Speciális a rendszeresen sportolók helyzete is, hiszen a fizikai aktivitáshoz több vasra van szükségünk. A vázizmainkban az oxigént egy mioglobin nevű fehérje köti meg, amelynek a központi eleme a vas, ez biztosítja az izmok oxigénellátását tartós izomműködés alatt. Másrészt a vasra a sejtek energiatermelő folyamataiban kulcsfontosságú enzimeknek ugyancsak nagy szüksége van. 

A vashiány látványos tünetei a sápadt arc, a fokozott hajhullás, fáradékonyság, gyengeségérzet, rosszabb teljesítőképesség, szédülés, koncentrációzavarok stb. Ne várjuk meg, míg fellépnek ezek a tünetek, pótoljuk időben a vasat a fentebb felsorolt esetekben!

Milyen ételek szerepeljenek a tányérunkon a megfelelő vasbevitel érdekében?

 • Legjobb vasforrásként a vörös húsokat érdemes említeni, de a fehér húsok és a halak napi rendszerességgel történő fogyasztása is biztosíthatja egészséges emberek vasszükségletét.
 • A belsőségek közül a májnak van jelentős vastartalma – hetente iktassuk be az étrendünkbe.

Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű húst, vagy megnő a szervezetünk vasigénye, akkor a vasbevitelről, azaz a vaspótlásról más módon kell gondoskodnunk.

Erre a célra vastartalmú gyógyszerkészítmény alkalmas, a vashiány megelőzésére és annak kezelésére egyaránt.

Diétázol? Vegetáriánus vagy? Aktívan sportolsz? Előzd meg a vashiányt, kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!