Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 jó tanács, hogy az idei karácsonyt bűntudat nélkül úszd meg

Te is ismered az érzést, amikor decemberben mindennel időre elkészülsz, csak éppen nem vagy ünnepi hangulatban, amikor KÉNE? A karácsonyi bűntudat elkerülhető! 

A minden évben felbukkanó, karácsonyi körüli őrület önmagában nem elég, még sokan azon is emésztjük magunkat, hogy nem csináltunk elég nagy és látványos ünnepet, vagy megfordul a dolog, és azon dilemmázunk, hogy idén is minden időnket elvitte a munka, az év végi hajtás, és megint nem vagyunk ELÉGGÉ karácsonyi hangulatban. Na, úgy gondoltam, ennek idén véget vetek.

Egyelőre csak gyakorlom a tudatos decemberi hangolódást, mert bevallom, vannak pillanatok, amikor elfog a kétségbeesés, hogy x vagy y ajándékával még nem is foglalkoztam, vagy éppen úristen, mikor lesz időm átvenni az online megrendelt ajándékokat, vagy beszerezni a savanyú káposztát. Amikor nemrég elkezdtem összeszedni fejben, hogy hányféle fogást szeretnék főzni szentestére kettőnkre, és a szám tíznél állt meg, akkor gondoltam arra, hogy itt az idő leszámolni a materialista ünnepléssel, hacsak nem akarom a szentestét összecsirizezett kötényben, este hatkor a kanapén kidőlve tölteni. 

Ezekre jutottam, mondom, maradéktalanul nem sikerül betartani, de talán neked is segíthetnek, hogy több időt maradjon arra, ami igazán fontos: beszélgetésre, nevetésre egy finom étel és üveg bor mellett. 

 1. Nálam a numero uno, hogy nem bírom a bevásárlóközpontokat decemberben sem, hihetetlenül nehezen veszem rá magam, hogy akár egy csokiért beugorjak. Lehangol, ideges és fáradt leszek a tömegtől tíz percen belül, így csak ha nagyon muszáj, akkor megyek, és lehetőleg akkor is nyitáskor, amikor még nincsenek kígyózó sorok. 

 2. Jöhet az online rendelés, ha már mindenképp ajándékot veszünk: sokan a saját kézzel készített ajándékokra tértek át, amit én nagyon támogatok is, de egyszerűen nem az én műfajom. Viszont minden megajándékozottamnál végiggondolom, minek örülhet, mondjuk ötezer forint alatt. Személyre szabottan könyveket venni ennyiből simán lehet.

 3. Ha teljesen kiiktatnád a tárgyi ajándékokat, tökéletesen megértelek, és jól is teszed. Van egy tippem: írd össze tíz pontban az illetőnek, mit szeretsz benne. Őszintén. Olvasd fel neki. Egyetek mellé finomat. A sírás garantált, papírzsepiket előkészíteni. 

 4. Minden évben számot vetek azzal, miért vagyok hálás (igazából minden nap), ekkor végigtekintem az évet. Családdal, szerelemmel, gyerekekkel megbeszélni ugyanezt, elképesztően összekovácsoló, megható program. Zsepikre és sütire itt is szükség lesz. 

 5. Ha ajándékot veszel, hagyd a nagy, hatalmas gesztusokat, hacsak nem valamilyen régóta tervezgetett ötletről van szó: nem kell most plazmatévé, laptop, ja, és háziasszonyoknak csak és kifejezetten akkor vegyél háztartási gépet, ha gasztromán és konyhaőrült, máskülönben okosporszívó, meg mosógép stb. nem kellenek!

 6. Készülj fel, hogy furcsán is fognak reagálni az ismerősök, ha ti nem aggódjátok túl a karácsonyi ajándékozást: ilyenkor mindig az jusson eszedbe, mi a jó nektek, és csakis nektek. Biztos, hogy több százezer forint elköltésével több szeretet jut a szentestébe?

  Ezt olvastad már? 

  8 tipp, hogy készülj időben a karácsonyra

 7. Oké, a menü az, amiből viszont nagyon nehezen engedek, el is mondom, miért: sokat főzök, már 20-án javában bevásárolok, és lassan indul a töltött káposzta gyártása. 24-ére már készen van a káposztám (vega verzióban is), sós pogi, valamilyen édes aprósüti, és aznap még harcsapaprikást és kacsát készítek. A tortát és a bejglit kora délután hozzuk el a cukiból – igen, mindez pont ellene szól annak, amiről eddig írtam, közben mégsem.
  Én erre helyezem ugyanis a hangsúlyt, a közös, karácsonyi vacsora, ebéd nekem nagyon fontos, ilyenkor beszélgetjük a legjobbakat, imádom látni, ahogy a másiknak ízlik, amit főztem. Ez az én ajándékom kettőnknek. Ezen kívül praktikus okai is vannak a nagyüzemi konyházásnak: egyfelől ugye szenvedélyem a főzés, másrészt így két ünnep között is elvagyunk a maradék ünnepi kajákkal, nem kell főzni, viszont időt fordíthatunk egymásra és a szenvedélyeinkre. 

 8. Ahogy közeledik a karácsony, minden egyes nap, egyre több boldogsággal tölt el a gondolat. Nálam tradíció, hogy az év utolsó két hetében (többé-kevésbé) nem dolgozom, mert az egész éves hajtás után úgy érzem, megérdemlem. Nyáron nem járok többhetes szabadságokra, mert nekem télen jön el az igazi pihenés, december végén. A stresszt pedig a laptop kikapcsolásával együtt zárom ki. 

 9. A gyerekek hozzászoknak, hogy azt kérdezgetjük tőlük, mit hozzon a Jézuska, és már idejekorán megtanulják, hogy a felhalmozásról szól az egész ünnep. Beszélgess velük inkább a vágyaikról, arról, hogy mik lennének szívesen, ebből sokkal több kiderül, és könnyebb lesz ajándékot keresni hozzá, mintsem megvenni a kétszázadik műanyag vackot. Ja, és a vicces társasjátékok mindig mentik a helyzetet, ha már végképp nincs ötleted. 

Ezeket olvastad már? 

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!