Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 legjobb emlékünk a '80-'90-es évek balatoni strandjairól

Bársony matracok, főtt kukorica és lángos, kempingszékek és azok a tipikus szoci közértek a Balatonon, ahol minden olyan más...

Rendszerváltás ide vagy oda, a '80-as '90-es évekbeli balatoni nyaralások emléke eléggé összemosódik nekünk, kevés különbséggel. Talán az Eskimo és Schöller jégkrémek bejövetel és diadala volt a legbiztosabb jele, hogy a Nyugat betört, és marad is.

Összeszedtünk pár ikonikus hangulatfotót, tárgyat, ételt, ami ha a retró, Balaton menti nyaralásokra gondolunk, mindenképpen társul:

1. A bársonyos matracok

A legtöbbször pirosas-bordós-kékes színű matracok bársonyos szövete és jellegzetes dugasza örökre bevésődött, és az biztos, hogy ki se lukadt egy hamar. Sőt, még aludni is lehetett rajta, pótágy gyanánt!

2. A közértek

Nincs ezekhez fogható – sem designban, sem hangulatban. A balatoni boltok atmoszférája sosem volt a pestiekhez fogható, és a termékek is valahogy sokkal izgalmasabbnak tűntek. Természetesen camping biciklivel közelítettük meg őket, fürdőruhában.

3. Kemping székek és asztalok

Körbeültük, lecsónakvalót pucoltunk, kártyáztunk, fröccsöztünk (a szüleink), társasoztunk. Simán a strandon is működött, kempingezéseknél meg elengedhetetlen volt.

4. Főtt kukorica és lángos

A legalapvetőbb strandos kaják voltak akkor is, ma is. Hol volt még akkor glutén- meg laktózérzékenység? (Volt, csak max, nem tudtunk róla.)

5. A büfék

Ezek a parti büfék nagyon sokáig ugyanolyanok maradtak – és mi nem bántuk, sőt, ma is jobban örülnénk nekik, azt hiszem. Semmi flanc, semmi modern kori vívmány, csak egy bódé szűk, de annál ízletesebb kínálattal.

6. Eszközök a nyaralóból

Az ételhordó, amiből az üdülőbe vittük a napi menüt a kifőzdéből, az összecsukható pohár, amit bárhol előkapott anya, ha szomjasak voltunk, a pilleszék a nyaraló előtt, és a szifonok és termoszok (kávénak és jéghideg szódának).

7. Hotelek

A tehetősebbek hotelekben szálltak meg a Balatonon – az oroszok lakberendezési stílusa maradandó nyomot hagyott mindenkiben...

...a hotelek éttermeit pedig szintén imádtuk. Brassói, rántott szelet és a resztelt máj illata terjengett mindenhol.

8. A mólók, kikötők, révek

Apa nyakában ülés, anya kezét fogás, szerelmünkkel andalgás, tesóval rohangálás, vitorlásnézés – és azok a tipikus „szoci” retró betűk az épületen!

9. Vízibiciklik

A legjobb sport volt a tavon, ha túl sok lángost ettünk. És beugrálni róla, na az volt a legjobb!

Mi pedig csak játszottunk, fürödtünk, és annyira jó volt minden <3

...aztán pedig berobbant a Nyugat:

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!