Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 mítosz a surimi körül – megmutatjuk, miből készül és mihez jó

A legtöbb európai ismeri és szereti a tengeri herkentyűs rudacskát, korábbi nevén rákrudat, de valójában nem tudják, mi is a surimi. Most lerántjuk a leplet róla. (x)

„A surimi egy ősi tradíciókkal készülő élelmiszeripari termék, melynek története egészen kilenc évszázaddal korábbra nyúlik vissza. Mióta csak Japánban megszületett, folyamatosan legendák övezik, Európa legtöbb vidékén egészen a mai napig. Ennek ellentmond az, hogy az iránta való kereslet – mely több, mint ezer éve kezdődött a távol-keleten – stabilan növekedő tendenciát mutat. Ennek a legfőbb oka, hogy a surimi a napi teljes értékű táplálkozásba beilleszthető gyors, vitális halételforrás. Míg néhány országban a hal igen drága alapanyagnak számít, egyes területeken pedig hiánycikk” – nyilatkozta az egyik legnagyobb surimigyártó cég, a Vičiūnai Group termékfejlesztési és műszaki igazgatója.

Az alábbiakban a szakértő által összeállított 9-es listában a surimiről elterjedt legismertebb mítoszokat és azok valóságtartalmát osztjuk meg veletek:

9 tévhit a surimiről

1. Modern, feldolgozott gyorséttermi termék

Ennek a halfeldolgozási módszernek az eredete még a megelőző évezredre, a Kamakura-időszakra nyúlik vissza, Japánba. Természetesen a 21. században inkább modern berendezéseket használunk a surimi elkészítéséhez, de mindemellett a technológia és a termék maga nem változott sokat. A tény, hogy ez egy természetes termék, az Európai Unió Hivatalos Lapja által is támogatott, miszerint: a surimi tulajdonképpen egy fehér, szagtalan, íztelen paszta, mely apróra vágott, mosott és átszitált halhúsból készül.

2. Egészségtelen, kémiai tartósítószerekkel teli

Az egy megalapozott történelmi tény, hogy a surimit japánok alkották meg és fogyasztják azóta is. A japánok ősidők óta híresek egészségükről és egészséges életmódjukról, ezért nem véletlen, hogy a japán emberek átlag élettartama a legmagasabb a világon. Egy egészségtelen készítmény szimplán nem illene ebbe a társadalomba, hagyva a következő évezredig való létezését. És a surimi készítésének alapelvei sem maradtak volna fenn napjainkig, úgy, ahogy az előállításához használt alapanyagösszeállítás sem. Fehér halhús, tojásfehérje, keményítő és víz.

3. Nincs túl sok hal a surimiben

A magas minőségű tengeri halas rudak 30-50% halat tartalmaznak. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy ez tiszta halfehérje, a zsírt és a vizet kivonják az eljárás során. Ez azt jelenti, hogy a surimi tiszta halhústartalma több kilónként, mint a teljes haltartalma: 1 kg surimi elkészítéséhez 4-5 kg hal szükséges! Az előző két megállapítás az olcsó surimit gyártó országok termékeire lehet igaz, amilyen Kína és Thaiföld, akik az Európába exportált fagyasztott termékeikhez, hogy a hosszú, akár hónapokig tartó hajóút alatt ne romoljanak meg, plusz tartósítószereket használnak. Ezek a surimitermékek gyakran olcsóbbak, kevésbé ízletesek, tápértékük alacsonyabb, és átlagosan csak 20% halat tartalmaznak.

Nosalty-tipp:

A legnagyobb inspiráció a kényelem és a sokszínűség volt a VIČI surimifalatkák megalkotásánál ‘Perles de La Mer’. Ez a termék Seafood Excellence Global díjat nyert a 2017-es brüsszeli Seafood Expo Global-on, a világ legnagyobb iparági találkozóján. Keressetek még több VICI terméket itt!

4. Halgazdaságban nevelt halakból készül

Az igazság az, hogy régen és ma is, a surimi csak vadon, óceánokban, tengerben élő és onnan kifogott halakból készül, ezek az alaszkai polock, a hekk, és más fehér húsú halak.

5. Magas kalóriatartalmú és koleszterinszint-növelő hatású

Éppen hogy ellenkezőleg, ez a termék kalóriaszegény és szinte koleszterinmentes. A gyártási folyamat alatt mind a halzsírt, mind a halcsontot kivonják belőle. Éppen ezért 100 g surimi elfogyasztásával csak 90-100 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Surimis finomságok a Nosalty-oldaláról:

6. Fehérjetartalma nem túl magas

A surimikészítmények a halhús mellett egy nagy adag tojásfehérjét is tartalmaznak, ezért 100 g suriminek 8-10 g a fehérjetartalma – ez az alapvető építőeleme az alapmasszának. Miután a vizet kivonják, a fehér halpépet, mint alapanyagot használják, a kész termék elkészítéséhez rehidratálják, így víztartalma 30-40% lesz. 5-10%-os keményítő és akár 10%-os tojásfehérjetartalma felel formájának megtartásáért, ezen kívül még 3-4,5% növényi olajat, kb. 3% cukrot, valamint sót, 0,5-1,5% rák- és kaliforniaipaprika-kivonatot tartalmaz.

7. Néhány surimiterméket a vegánok is fogyaszthatnak

A hagyományos japán tradíció alapján készült surimi alapja a hal, ami nem tartozik bele a vegán étrendbe. A vegetáriánusok viszont egyre többen fogyasztják. A vegánok inkább szója alapú surimiszerű készítménnyel tudják változatosabbá tenni étkezésüket. Ezeknek a termékeknek viszont nincs közük a hagyományos japán módszerrel előállított surimihez.

8. Minden surimikészítmény egyforma ízű

A surimireceptek bőséges tárháza vár arra, hogy felfedezzék őket. Már csak a rák ízesítésű rudaknak számtalan elkészítési módja létezik, például az egy harapásnyi, falatka méretű snackek. Ezeket fő hozzávalóként meleg és hideg salátákhoz, palacsintákhoz és szószos ételekhez egyaránt használhatjuk.

9. A surimitermékek további elkészítést igényelnek

Igazából ennek a suriminál alkalmazott halkészítési módszernek az a legnagyobb előnye, hogy tökéletesen konyhakészek, azonnal fogyaszthatóak. Megfelelő tárolás mellett akár 2 hónapig elállnak, ezért a surimi bármilyen alkalomra tökéletes választás, legyen az egy gyors ebéd, egy előkelő vacsora, piknik vagy egy hosszú útra vásárolt snack.

Reméljük, sikerült a téveszméket szertefoszlatnunk! A tendenciák ezt mutatják, hiszen mind több európai asztalra kerül surimi. Ez az egyik legegyszerűbb, kevésbé drága módja annak, hogy hal kerüljön az asztalunkra, amivel színesebbé tehetjük étkezésünket.

Tudj meg még többet a VICI surimitermékeiről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!