Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 praktikus tanács, amit tudnod kell, ha csirkét sütsz!

Csirkét sütnél? Egy finom fogás titka nem csak a receptben rejlik, hanem abban is, hogyan bánsz a nyers hússal. Néhány szabály betartásával minden tökéletes lehet!

Csirkét sütni nagyon egyszerű folyamatnak tűnik, de biztos, hogy minden apró részletre odafigyelsz? Egyáltalán nem mindegy például, hogyan tárolod a nyers csirkét és mennyire figyelsz oda a tisztaságra. Ha rosszul bánsz a nyers hússal, az akár megbetegedésekhez is vezethet. A Huffington Post egy szakértőtől próbált meg válaszokat kapni a leggyakoribb élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kérdésekre, amik felmerülnek a fogyasztókban a csirke előkészítése, sütése és tárolása során:

1. Milyen vágódeszkát használj?

A hús felszeletelésére tarhatsz egy külön vágódeszkát, feltéve, ha van rá elég helyed a konyhában. De az sem baj, ha csak egyet használsz mindenre. A lényeg, hogy jól fertőtlenítsd minden egyes használat után. Ha megfelelően tisztítod a vágódeszkát, akkor mindegy, hogy milyen anyagból készült, biztonságosan vághatod a húst mindegyik fajtán.

2. Meddig tárolható a nyers csirke a hűtőben?

Az optimális minőség és biztonság megőrzése érdekében két napnál tovább semmiképp ne tárold a nyers csirkét a hűtőben! Habár, fontos megjegyezni, hogy a hús akár öt napig elállhat a hűtőben.

3. Meg kell mosni a nyers csirkét?

A húsmosás állandó vitatéma. A szakemberek válasza egyértelmű a kérdésben: felejtsük el a húsmosást! A nyers hús felületén található baktériumokat vagy nem tudjuk eltávolítani egy sima mosással, vagy nagyon is könnyen meg tudunk szabadulni tőlük, és így szépen szétfröcsköljük őket mosás közben.

4. Ki kell dobni a szivacsot, amivel a nyers csirke után takarítottunk?

Nem feltétlenül! Ha a nyers hússal szennyezett eszközök elmosogatása után a szivacsot is átmosod és kiszárítod, akkor nyugodtan használhatod még. Hogy meddig? Arra a választ itt találod! 

5. Ha nyers csirke kerül a mosogatóba, ki kell utána takarítanunk?

Mindenképp, mivel a mosogató baktériumokkal szennyeződhet. A főzés előtt és után is érdemes átmosni a mosogatót.

6. Érdemes sütés közben megmosni az eszközt, amivel a csirkét forgatjuk?

Ha serpenyőben sütöd a csirkét, akkor nem árt, ha a forgatáshoz használt eszközt néha elöblíted a főzés közben. 

7. Hány napig tárolható sült csirke a hűtőben?

Három-négy napnál semmiképp ne tárold tovább!

8. Meddig tárolható a nyers vagy sült csirke a fagyasztóban?

A nyers csirkehús elég sokáig eláll a fagyasztóban, maximum kilenc hónapig tárold! A sült csirkét is lefagyaszthatod két-három hónapig, de azzal számolj, hogy miután kiolvasztottad, már nem lesz olyan finom, omlós íze, mint az első sütés során.

9. Újrafagyasztható a már felolvasztott csirke?

Ez attól is függ, hogy milyen módon lett felolvasztva. Ha mikróban, vagy forró vízben áztatva olvasztottad fel, akkor semmiképp ne fagyaszd vissza! Ha a fagyasztóból a hűtőbe helyezted át, és úgy olvasztottad fel, akkor még visszafagyaszthatod.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!