Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 veszélyes hiba a konyhában, ami meg is betegíthet

A főzés során nem árt odafigyelni az élelmiszer-biztonságra. Néha egy apró hiba is súlyos betegségekhez vezethet. Jobb megelőzni a bajt!

Te mindig odafigyelsz a tisztaságra és a biztonságra, amikor főzöl? Betartasz minden higiéniai szabályt? Sajnos egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az ételek komoly bajokat okozzanak, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Megóvhatod a családod a betegségektől és az ételmérgezéstől, ha nem követed el ezeket az élelmiszer-biztonsági hibákat:

1. Nem mosol kezet étkezés előtt

A kezeden lévő baktériumok könnyen az ételre kerülhetnek, ezért a főzés előtt és után, illetve minden étkezés előtt kezet kell mosni. Az alapos kézmosás legalább 20 másodpercig tart.

2. Megmosod a húst

Mossuk vagy ne mossuk a húst főzés előtt? – állandó vita van a kérdésben. Többször írtunk már mi is arról, miért nem jó ötlet, ha megmosod a csirke- vagy pulykahúst. Leegyszerűsítve a dolgot, a mosás következtében a húson lévő baktériumok a mosogatóba és a konyhapultra kerülhetnek, így könnyen lehet, hogy amikor a csirke után a salátát mosod, azon is megragadnak. Ne moss csirkét, pulykát és tojást a mosogatóban, vagy ha már így teszel, akkor jól fertőtleníts le mindent utána.

Ez is érdekelhet!

Botrány! Nem mosom a húst – és ez nem vicc

3. Úgy hámozol gyümölcsöt és zöldséget, hogy nem mosod meg

Alap, hogy a gyümölcsöt és zöldséget megmosod, mielőtt megeszed, de lehet azzal is jót tennél magadnak, ha már a hámozás előtt megtennéd ezt.

Receptajánló:

4. A sült húst visszateszed arra a tányérra, amin a nyers volt

Aki sokat sürög-forog a konyhában, annál talán nem fordul elő ilyen, de kezdő szakácsok figyelmetlenségből beleeshetnek ebbe a hibába. A nyershúsra a és sült húsra mindig külön tányért használj! Ne ilyenkor akard megspórolni a mosogatnivalót.

5. Nem sütöd meg eléggé a csirkét, pulykát

Az étel csak akkor biztonságos, ha megfelelő hőfokon sütötted vagy főzted. Különösen igaz ez az állítás a szárnyasokra. Ha még nyers a csirkemell belseje, akkor ne fogyaszd el, inkább rakd vissza a serpenyőbe!

6. Nyers tésztát eszel

Egy komolyabb ételmérgezés kockázata is fennáll a tészták fogyasztásakor, és nem feltétlenül csak a nyers tojás miatt. A liszt is tartalmazhat olyan baktériumokat, amik megbetegíthetnek. A nyers tészta ezért tabu!

Ez is érdekelhet!

Ezért ne edd meg SOHA a nyers tésztát!

7. Megkóstolod az ételt, hogy megnézd, fogyasztható-e még

Ne kóstolással állapítsd meg, hogy lejárt-e a tej szavatossága! Elég egy kis mennyiség is a romlott ételből, hogy megbetegesítsen. Mindig ellenőrizd a szavatossági időt, és ha nagyon túlfutottál már rajta, akkor semmiképp ne fogyaszd el a romlott terméket!

8. Elöl hagyod a pácolt húst

A baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, ezért nem szabad a konyhapulton hagyni a bepácolt húsokat. Tedd a hűtőbe, és várj türelmesen, míg a fűszerek kifejtik hatásukat.

9. Túl későn teszed hűtőbe az ételt

Ahogy a nyers húst tilos elöl hagyni, úgy más ételt is. Körülbelül két óra eltelte után a baktériumok elkezdenek szaporodni. A meleg ételt érdemes kisebb éthordókba tenned, mert úgy gyorsabban kihűl, és előbb be tudod tenni a hűtőszekrénybe.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!