Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aggódhat a Spar, a Tesco és az Auchan? - megérkezett az új vetélytárs

Csehországban rohamosan terjeszkedik és hazánkba is megérkezett az új online szupermarket, amely főleg a nagyáruházláncokra jelenthet veszélyt.

Hazánkban egyre népszerűbb az online bevásárlás. Sokan kerülik el a hosszú bolti sorokat a kasszáknál, és rendelik inkább házhoz az élelmiszereket vagy háztartási eszközöket. A nagyáruházláncok egyre nagyobb online választékkal próbálják meg kielégíteni a vásárlók igényeit, még akkor is, ha ennek a szolgáltatásnak a fenntartása néha veszteséges is számukra.

Magyarországon a GRoby, a Tesco, az Auchan, a Príma és a Spar biztosít házhoz szállítást a vásárlók számára, de most érkezett egy újabb szereplő a piacra. December végén megnyitott a Kifli.hu online szupermarket, amely hazánkban is forradalmasítani kívánja az online bevásárlást. 

A céget egy cseh vállalkozó, Tomas Cupr alapította Rohlík (Kifli) néven. Prága mellett már több nagyvárosban elérhető a bolt házhozszállítása. A Rohlík sikere töretlen, néhány év alatt nyereséges vállalkozássá nőtte ki magát a cseheknél. Itthon egyelőre egy nagyraktárból szállítanak ki élelmiszert Budapesten.

A G7 néhány hete beszélgetett James McQuillannal, a Kifli.hu magyarországi ügyvezetőjével, aki elmondta, hogy a cég sikere részben a nagy választékban és a minőségi friss pékáruban rejlik. A friss pékáru különösen fontos eleme a Kifli.hu-nak, mivel ez a Rohlik.cz sikerében is nagy szerepet játszott. A cégnél hamar rájöttek arra, hogy a finom-friss pékáruk kiszállítása jól becsatornázza a vásárlókat és a megtartásuk miatt is fontos. Megpróbálnak város legjobb kis pékségeivel szerződni, és a furgonokat a reggeli holtidőben arra használják, hogy ezekből a műhelyekből beszállítják a pékárut a központi raktárba. Itthon egyelőre a Marmorstein, a JóKenyér és a Panificio il Basilico pékárui kaphatóak a kínálatban.

Olcsóbban szállítanak

A nyilvános tesztüzem jelenleg a fővárosban zajlik, de várható, hogy a cég később tovább terjeszkedik. A legnagyobb különbség a Kifli és a nagyáruházláncok között, hogy a kifli.hu furgonja 1990 Ft-ért akár 4 órán belül házhoz hozza a bevásárlásunkat.  A szállítási költségek alapvetően a kiflinél a legolcsóbbak, a bevásárlás végösszege alapján a következőképp alakulhat a díj:

  • 5000 Ft – 10000 Ft – Szállítás 690 Ft-tól/től
  • 10000 Ft – 14999 Ft – Szállítás 490 Ft-tól/től

  • Több mint 14999 Ft – Szállítás 0 Ft-tól/től

​Csak összehasonlításképpen az Auchan 30 ezer forintos vásárlási végösszeg felett 1 Ft-ért, míg a Tesco 35 ezer, a Spar 25 ezer forint feletti vásárlás esetén szállít ingyen házhoz.

Ez is érdekelhet!

Kiderült, mitől annyira eszméletlen gyorsak az Aldi kasszásai

Mennyibe kerülnek az élelmiszerek?

A kifli.hu cseh oldalán azt írják, hogy az online bolt kínálatában 3x annyi termék található, mint egy normál szupermarketben. A hazai kínálatot egyelőre folyamatosan bővítik. Az alapélelmiszerek mellett megtalálhatóak a boltban például a brit Marks & Spencer márka termékei is, de rendelhetünk tojást a YouTyúktól vagy friss tejet a Martontejtől.

Kíváncsiak voltunk, hogy az élelmiszerárakban mennyire versenyez a Kifli a többi szupermarkettel, ezért megnéztük, hogy milyen áron kaphatóak az egyes élelmiszerek a konkurenciánál és az új online boltnál. 

  Kifli.hu Tesco Spar Auchan
sárgarépa (1 kg) 130 Ft 289 Ft 289 Ft 299 Ft
friss csirkemell (1 kg) 1690 Ft 1359 Ft 1599 Ft 1355 Ft
tartós tej (Mizo UHT 1,5%) 269 Ft 249 Ft 259 Ft 249 Ft
burgonya (piros héjú, 1 kg) 200 Ft 299 Ft 269 Ft 279 Ft
alma (idared, 1 kg) 370 Ft 449 Ft 449 Ft 399 Ft
margarin (Rama, 500 g) 499 Ft 499 Ft 499 Ft 499 Ft
vöröshagyma (1 kg) 250 Ft 279 Ft 279 Ft 299 Ft
sertéstarja (csont nélküli, 1 kg) 2290 Ft 1599 Ft 1799 Ft 2059 Ft
tejföl (Alföldi tej, 140 g) 219 Ft 189 Ft 189 Ft 189 Ft

Összeségében elmondható, hogy a jó minőségű húsáruk, pékáruk valamivel drágábbak a Kifli.hu-nál, mint a többi szupermarketnél, de a zöldségek és a gyümölcsök egyelőre úgy tűnik, hogy jóval olcsóbbak. A tejtermékek, és a boltokból már jól ismert márkák nagyjából azonos áron, vagy egy picit drágábban vásárolhatóak meg.

Külön kiemelendő, hogy az online hipermarket figyelmet szentel az élelmiszerpazarlás visszaszorításának is. A lejárati dátumhoz közeledő élelmiszereket lényegesen alacsonyabb áron, egy külön menüpontban kínálják annak érdekében, hogy minél kevesebb végezze belőlük a kukában.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Veres Ibi
Veres Ibi Sun, 2020-01-12 16:33

Na, épp azt akartam mondani, hogy attól hogy (csak) Budapesten házhoz szállítanak, teljes Magyarországon még nem........ Ami elég szomorú, attól még figyelembe veendő tény, amit illene a fogalmazás során megemlíteni, számításba venni. Megjegyzem falvakba a Tesco sem szállít. Ezt még mindig csak a kis webáruházak futárcégekkel karöltve teszik meg, nyilván korlátozott árukészletükhöz mérten.

kovacsildiko4
kovacsildiko4 Tue, 2020-01-07 14:31

Egyáltalán nem kell aggódnia a multiknak, ahogy ők sem, ezek sem szállítanak Pest megyei falvakba, ahol köröket verhettek volna a multikra és ahol igazán szükség lenne rá. Valamint nincsenek saját márkás termékeik és még drágábbak is. Vetélytársról szó sincs, attól ők nagyon messze vannak.

amagic
amagic Mon, 2020-01-06 04:46

Én tudom a rohanó világban mindenki keresi a legkényelmesebb megoldást, de jómagam nem tartozom közéjük és valószínű,csak abban az esetben fogok házhoz
rendelést kérni, ha beteg vagy váratlan program miatt fog kelleni. Én nagyon szeretem látni mit vásárolok és miért fizetek. szeretem a piacokat és amúgy is elég 1-2 hetente vásárolnom :)