Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Attól félnek a hetero férfiak, melegnek nézik őket, ha szelektíven gyűjtik a szemetet

Meglepő és egyben szomorú az a friss kutatás, mely szerint sok férfi azért nem gyűjti szelektíven a szemetet vagy hord magánál vászonszatyrot, mert nem akar melegnek tűnni.
Az amerikai Penn State University felmérést készített arról, mennyiben befolyásolják a társadalom által meghatározott nemi szerepek a férfiakat és a nőket abban, hogy környezettudatosabban éljenek. 
 
 
A Sex Roles folyóiratban megjelent kutatásban egy nőkből és férfiakból álló, 960 fős csoport vett részt. Az alanyoknak a teszt egyik feladatában fiktív karakterek napi rutinját kellett az alapján osztályozni, mennyire férfiasak vagy nőiesek az általuk végzett napi tevékenységek.
 
A kutatás kimutatta, hogy sok férfi azért nem vesz részt a környezetszennyezés elleni harcban, mert kevésbé érezné magát férfiasnak akkor, ha például vászonszatyrot vinne magával a bevásárláshoz, vagy szelektíven gyűjtené a szemetet. 
 
 
A kutatásban résztvevő alanyok többsége szerint a környezetvédelem inkább feminin, mint maszkulin tevékenység, ebből kifolyólag a tesztben szereplő, környezettudatos fiktív karaktereket szinte mindenki a nőiesebb kategóriába sorolta függetlenül attól, milyen viselkedést tanúsítottak életük más területein.
 
A tesztben a fiktív férfikarakter szelektíven gyűjtötte a szemetet és vászonszatyorral vásárolt – a résztvevők zömében úgy gondolták, nem feltétlenül biztosak abban, hogy a karakter heteroszexuális
 

Csak néhány híresség, akik heteroszexuális férfiként ki mernek állni a környezetvédelem és -tudatosság mellett:

Leonadro DiCaprio, Jason Momoa, Robert Redford, Pharrel, Mark Ruffalo, Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt.

 
Janet K. Swim, a Penn State University professzora szerint
 
a társadalom által az emberekbe pumpált sztereotípiák miatt hiszi azt sok férfi, hogy a környezettudatosság nem férfias viselkedésforma.
 
Félreértés azonban ne essék: a teszt nem arra akar rávilágítani, hogy minden heteroszexuális férfi attól fél, hogy melegnek titulálják őket, ha odafigyelnek a szemetelésre. A felmérés arra akar csupán rávilágítani, hogy
 
sok férfi számára annyira fontos a maszkulin megjelenés az élet minden területén, hogy emiatt nem mernek olyan femininnek tűnő feladatokat ellátni, mint a már említett tevékenységek.
 
Ha továbbra sem cselekszünk, 50 év múlva élhetetlen lesz a Föld a szennyezettség és a globális felmelegedés következtében.  Tényleg az lenne a fő probléma 2019-ben, hogy valaki melegnek gondol bárkit is, csak mert odafigyel a környezetére?! 
 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!