Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ausztria túrós tészta deluxe-a, a stíriai metélt

Itt az ősz és a begubózós komfort foodok időszaka, a szezonnak pedig tökéletes kezdése lehet ez a mennyeien szaftos stíriai metélt. A házilag gyúrt tészta itt alap!

Valahogy egy pár napja erőt vett rajtam a vágy, hogy túrós tésztát készítsek, méghozzá házilag gyúrt tésztából – mint ahogy nagymamám csinálta régebben, mert annak nincsen párja. Ekkor jutott eszembe, hogy a stíriai metélt hónapok óta ott csücsül az elkészítendő receptek listám élén, mindeddig teljesen elhagyatva. Összeadtam hát az egy meg egyet, és belevágtam a stájer túrós tészta gyártásba!

A stíriai metélt ugyanis ízben nagyonis hajaz a mi (édesen fogyasztott) túrós tésztánkra, annyi különbséggel, hogy itt a túró már magába a tésztába van belegyúrva, így sokkal teltebb, és gazdagabb a végeredmény. Merthogy a tésztához ugye valamilyen öntet is dukál, magában mégsem esszük, az osztrákok megoldása erre pedig, hogy egy csodálatosan krémes vaníliasodóval sütik össze a magában sem éppen rossz tésztát.

A végeredmény persze önmagáért beszél, talán még nem is ettem ennyire szaftos, édes tésztaspecialitást, amiben a habtejszín az, ami szerény véleményem szerint a csodát véghez viszi. Ha szeretitek, nyugodtan tegyetek mazsolát is a krémbe, bevallom, én kihagytam, mert a hideg kiráz a megduzzadt mazsolaszemektől.

A mindent belengő vanília- és citromillat pedig csak kellemes apróság, ami már-már karácsonyi hangulatot teremt a konyhában.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!