Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Balesetmegelőzés az örökmozgó babáknál – tényleg lehetetlen küldetés?

Hogyan ne féltsük túl a kicsit? Nehéz, de muszáj megállni - bár néha valóban horror, mikre képes... ezekre mindenképp vigyázz!

Pedig annyira vártam, hogy megtanuljon járni! Végre nem kell annyit ölben cipelni, könnyebb lesz utazgatni, és a nadrágok térdén sem éktelenkednek kimoshatatlan foltok… Na de azért ennyit jönni-menni?! És mindig a legveszélyesebb helyeket találja meg!

Az apukája szerint túlaggódom a dolgot. Nem kell annyira félteni! Olyan, mint a macska. Végül mindig a talpára esik, mindig megússza valahogy a nehéz helyzeteket.

Azt elismerem, hogy gyorsan tanul. Néhány hét alatt eljutottunk odáig, hogy egész ügyesen felméri a lehetőségeit, és tudja, mikor melyiket válassza. Egy vagy két lépcsőfoknál a falba vagy a korlátba kapaszkodva lépked, de ha magasabb lépcsőről van szó, ott felfelé és lefelé is mászva/tolatva közlekedik. Előfordul, hogy mérgesen kurjantva odarendel egy felnőttet maga mellé, kapaszkodónak. Mostanában már az sem ritka, hogy megáll, visszanéz, ha azt hallja tőlem: „állj meg, várd meg anyát!”

Ó azok a régi szép idők, amikor mindig a közelemben garázdálkodott! Most pillanatok alatt eltűnik a lakásban, és ha nem vagyok elég éber, máris vészhelyzetben találom. Tapasztalatból tudom, hogy ha nagy a csönd, az mindig gyanús! Három csemetével éltem már át ezt az időszakot, én már sok mindent láttam:

 • élvezettel kenik szét a krémeket mindenfelé, mindegy hogy popsikenőcsről vagy testápolóról van szó,
 • felmásznak mindenhová, ahol aztán apró tárgyakat tömnek a bendőjükbe. Sorstársaimtól tudom, mi minden kerül elő pár nap múlva a pelusból – társasjáték-figurák, legodarabok, ilyen-olyan műanyag vagy gumijátékokról lerágott emészthetetlen darabkák....
 • az egyik a székről esik le és elharapja a nyelvét,
 • a másik a forró lámpaégőt markolja meg.

Olyan anyukával még nem találkoztam, aki egy hasonló történetet sem tudott elmesélni egy-másfél éves gyermekéről. Egészen eddig egy szakkönyvbe sem lapoztam bele, úgy éreztem, a harmadiknál már nincs szükségem szaktanácsokra...

...amikor aztán Zsófi lenyelt egy legodarabot, rögtön Dr. Spock könyvéhez menekültem.
 

Hiába nyugtatgatott a védőnő, a gyerekorvos, én romokban hevertem. Ilyen még nem volt a praxisomban. Rossz anyának éreztem magam. Dr. Spock végül „helyretett”, már az első mondatoktól visszatért az önbizalmam: „Az egyéves kor igen veszélyes. Képtelenség minden balesetet előre látni és így megelőzni. Ha a szülő túlságosan aggodalmas, a gyerek félénk és függő természetű lesz.” Az viszont fontos, hogy kellő hangsúlyt kapjon a balesetmegelőzés!

Amit meg kell tennünk a balesetek megelőzése érdekében:

 • Csak és kizárólag gyermekülésben, megfelelően rögzítve szállítsunk kisgyermeket autóval vagy kerékpáron!
 • Séta közben igyekezzünk gyermekünket magunk mellett tartani, rászoktatni arra, hogy nem léphet le a járdáról anélkül, hogy a szülő kezét fogná!
 • Soha ne hagyjunk kisgyermeket egyedül otthon, akkor sem, ha alszik! Bármekkora kényelmetlenséggel is jár a babát magunkkal hurcolni, nem éri meg kockáztatni!
 • Az égés, forrázás gyakran előforduló baleset a piciknél. Figyelnünk kell a főzésnél, forró ételek, italok tárolásánál. Kályhák, kandallók, fűtőtestek is veszélyforrást jelentenek. A konnektorokat be kell dugaszolnunk, az elektromos háztartási gépek használatánál is ügyelnünk kell arra, hogy apró kezek ne férhessenek hozzá!
 • Fürdőkádban, kerti medencében ne hagyjuk egyedül a picit! A manapság használatos bababiztos medencetakarók sem jelenthetnek 100%-os biztonságot. Vízben, vízközelben elengedhetetlen a folyamatos felnőtt jelenlét, figyelem!

 • Etetőszékben, babakocsiban mindig kössük be a babát! Azt hihetjük, hogy mélyen alszik a kocsijában, a következő percben pedig már fel is állt, és felborult…
 • Ha a lakásban van lépcső, legyen alul-felül kisajtóval elzárva! Tanítsuk meg gyermekünket a lépcsőn való közlekedés biztonságos módjára! Ha nincs, szereljünk fel kapaszkodót a lépcső mellé, igyekezzünk csúszásmentesíteni!
 • A kisgyermek által elérhető ablak biztonsági zárral legyen ellátva! Ráccsal védjük attól, hogy egyedül kimenjen az erkélyre!
 • Tüntessük el a baba által elérhető magasságig az összes apró tárgyat, le- és félrenyelhető dolgokat! Nehezebb a helyzet, ha nagyobb testvérek vannak. Őket nem tilthatjuk el kedvenc játékaiktól, de követeljük meg a rendrakást a játék végén! Ha elég következetesek és kitartóak vagyunk, elérhetjük, hogy a nagyobb gyermekek is tekintettel legyenek a picire.
 • Az éles, hegyes tárgyakat is távolítsuk el, mint például a ceruza, olló, villa, kés, penge.
  Legyen biztonsági zár a veszélyes anyagokat tartalmazó szekrényeken, fiókokon! A kicsik képesek mindent megkóstolni, még a rossz ízű dolgokat is. Különösen a gyógyszerek, a cigaretta, a gyufa veszélyesek, de mérgezést okozhatnak a háztartási vegyszerek, tisztítószerek is.
 • Sok a mérgező növény, virág. Ha tehetjük, ezeket száműzzük a lakásból, kertből. A „mindent megkóstoló” korban lévő gyermekünket folyamatosan tartsuk szemmel, ha ilyen környezetben tartózkodik.
   

További cikkek a témában itt...vagy nézd meg ezeket:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!