Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bálint gazdával készített interjút a Reuters, ahol a hosszú élet 2 titkát is elárulta

A Reuters hírügynökség is felköszöntette közelgő születésnapja alkalmából a csaknem 100 éves Bálint gazdát.

Mindenki Bálint gazdája július 28-án lesz 100 éves, ez alkalomból pedig a Reuters nemzetközi hírügynökség készített vele angol nyelvű interjút - ennek összefoglalóját mi is jó szívvel közöljük, és ezúton is boldog születésnapot kívánunk az ország kedvenc kertész(mérnök)ének! 

Ezt láttad?

Ez a MEDITERRÁN kerti NÖVÉNY illik a csillagjegyedhez

Bálint György – aki a '60-as évektől kezdve egy ország kedvence – mindennapjait unokái is segítik, akik nagy elánnal válaszolgatnak nagyapjuk 430 ezer Facebook-követőjének kérdéseire, rendszerezik emailjeit, és frissítik weboldalát.

1.) Maradj közel a természethez

Az egykori televíziós személyiség, számos kertészeti magazin és könyv szerzője az elmúlt 100 évre visszatekintve úgy véli, a föld- és kertművelés a legszebb hivatás a világon. Hosszú élete egyik titkának tartja, hogy a természettől sosem szakadt el.

„A modern társadalom sokkal jobban járna, ha természetközeliségét megőrizné, ha élvezni tudná az árnyat, amit egy fa ad, vagy azt, ahogy nő a kertben a leander” - morfondírozik 16. kerületi, veteményeskertes háza verandáján, ahol a cseresznyefa csaknem annyi idős, mint ő maga.

Mindenkit arra biztat, hogy ha teheti, neveljen zöldséget és gyümölcsöt otthon, még akkor is, ha csak picike kertje van!

Aggasztja a klímaváltozás, és hisz az önfenntartó közösségek erejében – szerinte ilyen módon a Föld nagyobb eséllyel tudná eltartani és etetni a drasztikusan növekvő populációt.

2.) ...és maradj aktív

Hogy mit tart másik titkának? Az aktív életvitelt, amit a mai napig folytat, előadásokat tart, ír, kertészeti tanácsokat oszt, az emberek pedig imádják szerethetőségéért, közérthetőségért.

Életútja közel sem volt egyszerű, a 2. világháború alatt koncentrációs táborba került, ahonnan 1945-ben megszökött – egy nővérén és rajta kívül egész családját kiirtották.

A kertészmérnök végzettségű Bálint gazda hitvallása, hogy a növények nevelése, a  kertészkedés állandó célt ad életének, aminek segítségével hasznosnak érzi magát.

„Egy kertész életében minden nap kinyílik egy új virág, kicsirázik egy mag, vagy beérik a paradicsom” – mondja mosolyogva.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!