Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bármennyire is furcsa, nem jó, ha a csapból pénz folyik - Hogyan tudunk spórolni a konyhai vízfogyasztással?

Próbáld ki konyhai tippjeinket, hogy végre alacsonyabb legyen a vízszámládon olvasható összeg! (x)

Tésztafőzés, mosogatás, zöldségtisztítás. Ez a három, egymástól nagyban különböző konyhai művelet egy valamiben mégis közös: nem kevés vízre van szükség hozzájuk. Ha nem vigyázunk, sokkal több tiszta víz folyik ki ilyenkor a csapon, mint amennyire valóban szükségünk van. Ha kipróbálod konyhai tippjeinket, a vízszámládon is alacsonyabb összeg fog megjelenni a következő hónapban, ráadásul a környezetednek is jót teszel, ha kevesebbet pazarolsz.

Vízfogyasztás számokban

A Bonni Egyetem kutatása alapján vízfelhasználásunk öt százalékát a főzés, harmadát a mosás és a mosogatás teszi ki. A vízfogyasztásunk másik harmada a tisztálkodásra megy el, míg a WC-öblítése teljes vízfogyasztásunk 20 százaléka.

1: Használj mosogatógépet!

Egy 2011-es kutatás alapján a német, svéd, olasz és brit háztartásokban azok, akik mosogatógépet használtak, 50 százalékkal kevesebbet fizettek a vízért, mint azok, akik kézzel mosogattak. Ezek a számok magukért beszélnek, fontos azonban figyelnünk arra, hogy mindig tele legyen a gép, amikor elindítjuk, ne fölöslegesen használjuk a vizet.

2: Ha nincs mosogatógéped, ne folyasd a vizet mosogatás közben!

A Bonni Egyetem alapos és összetett kutatást folytatott arról, hogyan tudjuk a legtöbb energiát és vizet spórolni mosogatást közben. Az eredmény nem meglepő: immár tudományosan is igazoltnak tekinthető, hogy a folyóvízzel való mosogatás kerülendő. Helyette a mosogató tálcáját töltsük meg meleg , mosogatószerrel kevert vízzel! Ebben áztassuk és mossuk az edényeket, majd a mosogató másik tálcáját - ha van - töltsünk meg hideg, tiszta vízzel, és ebben öblítsük az edényeket! Ha nincsen tálcánk egy nagyobb lábost is használhatunk erre a célra.

+1 tipp

Nincs annyi pénzed, hogy napelemeket telepíts a házad tetejére. Az MFB Lakossági hitelprogramjával most ezt is megoldhatod. Kattints ide a részletekért!

3: Szereltess fel víztakarékos csapot!

Azok a csapbetétek, amelyek kevesebb vizet engednek át, és ezt ezt oxigénnel dúsítják vissza, hogy vastagabb legyen a vízsugár, sokat tudnak segíteni a spórolásban. Mivel időegység alatt kevesebb víz folyik ki a csapból, azok, akik ragaszkodnak a folyóvizes mosogatáshoz, ezzel  a módszerrel - egyes állítások szerint  - akár meg is felezhetik a vízfogyasztásukat. 

4: Használj párolóedényt!

Ha párolóedényt használunk, a tészta főzésével egy időben megpárolhatjuk a raguhoz szükséges zöldségeket vagy akár a húsokat is, így nem kell két adag vizet felforralnunk, ráadásul időt is spórolhatunk. Nem mellékesen a párolt zöldségek roppanósabbak, frissebbek, mint vízben főzött társaik.

5: Ne hagyd nyitva a csapot, ha hideg vizet szeretnél inni!

Amíg arra várunk, hogy a csapból végre jó hideg víz folyjon, rengeteg frissítő, tiszta folyadékot elpazarolunk teljesen feleslegesen. Tölts meg egy üveget csapvízzel, és tedd be a hűtőbe! Nem csak spórolni tudsz ezzel, de végre igazán hideg vizet ihatsz.

6: Ne öntsd ki a tészta vagy a krumpli főzővizét!

Ha tésztát vagy krumplit főzöl, a vizet ne öntsd ki, hanem tedd el alaplének levesekhez, esetleg  - ha ez előbbi nem szimpatikus megoldás - locsold meg vele a szobanövényeket!

Az MFB lakossági hitelprogramról még több információt itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!