Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Belekaptál az anyajegyedbe, és vérzik? Elmondjuk, van-e okod aggódni

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül belekap egy anyajegyébe. Vajon kell-e aggódni, ha vérezni kezd?

Tudjuk, hogy anyajegyeinkre érdemes odafigyelni, folyamatosan ellenőrizni a változásokat. Előfordulhat azonban, hogy egy rossz mozdulattal véletlenül belekapunk az egyik anyajegyünkbe, amelyből kiszakad egy darab, esetleg vérezni is kezd. Ez ijesztő, de valóban van okunk pánikolni? Mi a teendő ha ilyen történik? Dr. Sárdy Nórát, a Rózsakert Medical Center bőrgyógyászát kérdeztük.

Mit tegyünk, ha elkapartunk egy anyajegyet?

Az elkapart anyajegytől nem kell nagyon megijedni, az anyajegy a többi bőrfelülethez hasonlóan be tud gyógyulni, ha sérülés éri. Jóindulatú anyajegy esetén nincs sok teendőnk. Ha olyan helyen van, ahol további sérülésnek van kitéve, érdemes sebtapasszal leragasztani, úgy, hogy a ragasztós rész ne érintkezzen a sebbel. Azt, hogy egy anyajegy jó-, vagy rosszindulatú, csak bőrgyógyász tudja megállapítani. Az anyajegyeket javasolt évente ellenőriztetni szakemberrel, aki ilyenkor dermatoszkóppal alaposan megvizsgálja a korábbi vizsgálatok óta történt változást és jelzi, ha valamelyik anyajegy problémás, vagy a jövőben problémás lehet.

Ha elkaparom az anyajegyet, attól kialakulhat bőrrák?

Attól, hogy elkaparjuk az anyajegyet, még nem fog kialakulni a bőrrák. Ha az anyajegy alapvetően jóindulatú, egy sérüléstől nem válik rosszindulatúvá. Ha viszont az anyajegy problémás és úgy éri sérülés, mindenképp azonnal orvoshoz kell vele fordulni. Ilyenkor az anyajegy levételét javasoljuk.

Mi a helyzet, ha vérzést tapasztalunk?

A vérzés ijesztő lehet, de ilyenkor sem kell a legrosszabbra gondolni. Egy veszélytelen anyajegy is vérezhet, ettől függetlenül a vérző anyajegyet minden esetben mutassuk meg szakorvosnak, mert a vérzés első tünete lehet az anyajegy megváltozásának.

Mikor mutasd meg az anyajegyet orvosnak?

  • Ha az anyajegy megsérült és nem tudod biztosan, hogy jóindulatú anyajegyről van szó (tehát egy éven belül nem nézte meg bőrgyógyász).
  • Ha az anyajegy vérzik, viszket vagy gyulladt.
  • Ha nem emlékszel arra, hogy megsértetted volna az anyajegyet, az mégis sebes, fáj, váladékozik.
  • Aszimmetria: az anyajegy egyik oldalának alakja vagy szerkezete a másik oldalhoz képest eltérő.
  • Az anyajegy határai elmosódnak, nehéz megmondani hol ér véget a bőr és hol kezdődik az anyajegy.
  • Az anyajegy nem egyszínű, a barna több árnyalata mutatkozik rajta, esetleg olyan rendellenes színek jelennek meg benne, mint a piros, vagy a fehér.
  • Az anyajegy alakjában változást észlelünk.
  • Az anyajegy mérete növekedésnek indul.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!