Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Besokalltál az életmódváltástól? 10 ok, amiért muszáj a holtponton átlendülnöd

Az életmódváltás során mindenki elérkezik egy holtponthoz, amikor besokall, úgy érzi, elég volt. Érdemes összekapni magunkat, mert hosszú távon biztosan megéri.

Általánosságban úgy számolhatunk, hogy egy életmódváltás során kb. 2-3 hónap az, amíg sikerül a régi, berögzült, rossz szokásainktól megszabadulni, és kialakítani új, az egészségünk megőrzését szolgáló szokásokat. Ez az időszak tanulási időszaknak tekinthető, nem várható el, hogy mindent tökéletesen csináljunk, hiszen ilyenkor szembesülünk a nehézségekkel, buktatókkal.

Nincsenek ezzel másként Andi és Sanyi, a Házipatika.com életmódváltó újságírói sem. Nagyon érdekes módon két, teljesen eltérő megközelítést választottak: Sanyi nagyon fegyelmezett, figyel a részletekre, próbálja tökéletesen tartani a segítő szakértők által adott iránymutatásokat, Andi pedig lazábban áll a programhoz – de ez persze nem jelenti azt, hogy ne adna bele mindent.

A héten a 3 hónapos életmódváltási időszak feléhez közeledünk, Sanyi eheti – matematikai alapokon nyugvó – bejegyzését itt olvashatjátok. Andi legújabb írása szerint viszont eljutott az első – egyébként klasszikus – holtpontjára: inkább boldog lenne, mint sovány.

A jó hír, hogy az ember lehet egyszerre boldog is és optimális testsúlyú is. Sőt, hosszú távon, az életkor előrehaladásával csak így lehet boldog.

Nem esztétikai kérdés

Szerintem a vékony ideális nőmodell korunkbeli divatjának egyik legkomolyabb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi. Persze a testünk megítélésének mindig is lesz egy esztétikai szintje, ez azonban erősen ízlésalapú, azaz kinek a lapos, kinek a gömbölyű, kinek a feszes, kinek a lágy jön be.

Amit viszont nagyon fontos látnunk, hogy a túlsúlynak, elhízásnak hosszú távon nagyon komoly egészségügyi következményei vannak. Amíg fiatalok és egészségesek vagyunk, ezzel általában nem sokat törődünk. Húszas-harmincas éveinkben még jellemzően nem foglalkozunk azzal, hogy 40-50 éves korunkban milyen gyógyszereket kell majd szednünk, hogy egészségben tudjuk felnevelni a gyerekeinket, hogy rohangálhassunk az unokákkal vagy akár csak, hogy megfelelő munkaképességgel tudjunk járni dolgozni.

Nézzük meg, miért érdemes (kell?) életmódot váltanunk, milyen betegségekkel kell számolnunk, ha plusz kilókat cipelünk éveken át!

1. Szívbetegség

A túlsúly jelentősen megterheli a szívünket, hiszen a nagy súly mozgatásához keményebb munkára kényszerítjük. A túlsúly és az elhízás a szív- és érrendszeri-, a koronária-betegségek (pl. infarktus) egyik fő kockázati tényezője.

2. Magas vérnyomás-betegség

A magasvérnyomás-betegség az egyik vezető betegség ma hazánkban, a szív- és érrendszeri betegségek, akut események egyik fő oka. Jó hír, hogy a testsúly csökkenésével látványosan javulnak a vérnyomásértékek is.

3. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A túlsúly ugyancsak elsődleges tényezője az ún. kettes típusú cukorbetegségnek ill. az ezt megelőző állapotnak, az inzulinrezisztenciának. Érdemes tudni a cukorbetegségről, hogy hosszú évek alatt alakul ki, és ha nem járunk rendszeres szűrésre, akkor általában már csak akkor kerül felderítésre, amikor életmódi lépésekkel nem, csak gyógyszeres kezeléssel lehet a betegséget kordában tartani.

4. Daganatos betegségek

Az elhízás kockázati tényezőként kapcsolatba hozható számos daganatos megbetegedéssel – pl. nyelőcsőrák, mellrák, vastag- és végbélrák, hasnyálmirigyrák, epehólyagrák.

5. Meddőség

A túlsúly hatással lehet a hormonális rendszer, így a petefészek működésére is, fogamzóképes nőknél ez teherbeesési nehézségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Nem meddőségi kérdés, de ide kapcsolható, hogy túlsúly esetén a női és a férfi libidó is csökken.

6. Mozgásszervi betegségek

A fokozott terhelés miatt sérülnek az ízületek, elsősorban a gerinc, a csípőízületek, a térd, a boka, hiszen rájuk nehezedik a súly, ők felelősek a súly mozgatásáért, szállításáért. Ide tartozik a hát- és gerincfájdalom is, amely a test súlypontjának áthelyeződéséből fakad.

7. Bőrbetegségek

Az egymásra boltosuló zsírrétegek miatt a bőr összehajlik, állandóan dörzsölődik. Az így kialakuló redők tisztítása nehézkes, megül bennük az izzadság, a dörzsölődés miatt sérül a hámfelület – kiváló táptalaj a kórokozók pl. gombák számára.

8. Nehézlégzés, fulladás

A túlsúly miatt nő a hasűri nyomás, ez nehezíti a légzőizmok munkáját, gyakori a légszomj, akár az éjszakai fulladás is. Ez utóbbi ráadásul kialvatlansághoz, alvászavarhoz is vezethet.

9. Szociális hátrány

Ez elsősorban gyerekkorban figyelhető meg: a kövér gyereket csúfolják, kiközösítik. Felnőtt korban is találtunk erre természetesen példát, bár itt leginkább már csak a háta mögött beszélik ki a túlsúlyos embert, szemtől szembe már kevesen vállalják fel a véleményüket. A kiközösítés mellett szintén jellemző, hogy a túlsúlyos ember maga vonul ki a közösségből, bújik el, hiszen a túlsúlya miatt nehezebben tud részt venni mozgásos, sportolós programokon, vagy akár egy túrázáson, nem szívesen megy úszni, strandra, párkapcsolatot is nehezebben alakít ki.

10. Pszichés betegségek

Az elszigeteltségből, a közösségből való (önkéntes v. kényszerű) kikerülésből fakadóan pszichés betegségek, akár depresszió is kialakulhat.

A fenti tíz ok szerintem nagyobb jelentőségű, mint a szépségre való törekvés. Jó tudni, hogy a túlsúly, az elhízás következtében kialakuló krónikus betegségek kockázata a testsúly csökkentésével egyértelműen csökken, nyilvánvalóan meghosszabbítva egészségben leélt éveink számát. A testsúly csökkenésével, a fizikum javulásával társadalmi megítélésünk is javul, jobb lesz a közérzetünk, újra aktív részesei lehetünk baráti körünknek, családunknak.

Ha úgy érezzük, egyedül nem megy, mindenképpen forduljunk szakemberhez, ahogy Andi és Sanyi is teszik életmódváltó programjukban. A dietetikus segít az étrend összeállításában, a személyi edző, a gyógytornász a megfelelő mozgásforma megtalálásában és az edzésterv összeállításában, a pszichológus segíthet a túlsúlyhoz vezető lelki okok és a túlsúly miatt kialakuló szorongások feltárásában.

Lépjünk most, még ha fiatalok és adott esetben egészségesek is vagyunk, mert az évek, évtizedek alatt ránk rakódott kilók nem fognak maguktól, következmények nélkül távozni! És higgyük el, hogy ha átlendülünk a kezdeti nehézségeken és sikerül kialakítani új, egészséges szokásainkat, akkor normális testsúlyunk mellett boldogok is leszünk.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!