Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bevallom, van 5+1 dolog, ami miatt furcsamód megszerettem a karantént

Míg a legtöbb ismerősöm kezd torkig lenni azzal, hogy nem mehet utcára, találkozókra, edzésre, randizni akkor, amikor épp akar, én töredelmesen bevallom: csípem a karantént.

Másfél hónap után kézzel fogható véleményünk van arról, milyen kvázi nonstop otthon lenni, karanténban, összecsukva a családdal vagy önmagunk tükörképével, korlátozva a szabadságunkban, a kijárásban, egy kellemes zsigeri szorongással a mellkasban, amelynek legfőbb kiváltója ez az eddigi precedens nélküli szürreális helyzet és a bizonytalanság: meddig tart, mi lesz, hogy lesz, és ki lesz vagy nem lesz beteg.

DE

Mindennemű elbagatellizálás nélkül, csakis a saját kis szerény életemet nézve (és mert eddig senki se lett beteg a közelemben, hálisten), bevallom, megtaláltam a fényt is a karantén végén, és rájöttem, hogy abszolút vannak ennek az egésznek jó részei is: 

1. Többet alszom reggel 

Még home office-ban is (amiben mi is dolgozunk) minimum egy órát nyerek reggelente azzal, hogy az ágyból maximum a kanapéig/székig/fotelig kell elmásznom, hogy munkához lássak. (Jó, tudom, a gyerekesek most felszisszenek.) Nincs kapkodás, a „mit vegyek fel?” stressze, bkv, emberek kerülgetése, tumultus a villamoson, és irodába való mufurc bebattyogás. Effajta nyugisabb, lazább napindulásban pedig pár éves korom óta nem volt részem. Váltig állítom, az emberiségnek erre lenne szüksége.

2. Ha éhes vagyok, főzök, ha sütire vágyom, sütök

Az emberek elkezdték felfedezni a konyhát, maguk előállítani azt, amire tényleg szükségük van. A kenyérsütés szimbolikussága és szépsége előtérbe került. Nem beszélve arról, hogy az otthon készült ételek egészségünkre is jóval kedvezőbben hatnak, hiszen a-tól cettig lekövetjük, mit teszünk bele. Most végre tényleg van idő arra az aranygaluskára és marhagulyásra, amit ezer éve kívánunk. Az ételkészítés (és itt nem az unalomból nassolásról beszélünk) hobbi lett, de egyben egyfajta meditatív rítus is. Annyira jó!

3. Többet mozgok

A karantén fogalma automatikusan az agyamba égette a „lusta”, „hizlal” és „tespedés” szavakat is, és valahogy zsigerből többet mozgok, azt vettem észre. Elővettem a youtube leghúzósabb kardióedzéseit, sokan a családi őrületből kiszakadva futni mennek, vagy egyre nagyobb körre viszik a kutyát, mindegy, csak lemenjen a stressz, a kilók, és nőjön a nyomasztóan alacsony lépésszámunk. Mozogni jólesik és muszáj, végre.

4. Kevesebbet költök

Kevesebb boltba járkálás, nulla szórakozás a lakáson kívül, se buli, se kiállítás, se színház, se étterem, se kávézózgatás, se plázák, se mozik, azért valljuk be, most jól is jön, ha megspóroljuk azt, ami erre ment volna – rengeteg embernek lett most nehezebb az anyagi helyzete, így szinte akaratlanul is kevesebbet költünk. Nem most kell megújítani a ruhatárat online rendeléssel, tök jó lesz a tavalyi 9 nyári gatyánk is.

5. Jobban megbecsülöm, amim van

Hála. Ez az, amit naponta érzek, minden pátosz nélkül, és ez annyira jó, mert az ember legalább személyiségben is fejlődik. Érezzünk egy picike hálát, ha nem vagyunk betegek sem mi, sem mások körülöttünk, ha van pénzünk enni meg sárga csekkre (de jó), ha megmaradt az állásunk, ha kertes házban élünk, ha megtehetjük, hogy óriásiakat sétáljunk a fák közt, ha van egy társunk, ha nem vagyunk egyedül, ha törődhetünk az idős szüleinkkel. Mindegy, csak örüljünk picit annak, amink van. 

+ 1. tudok mackónadrágban héderelni!

A nők tuti egyből tudják, miről beszélek, de sanszos, hogy sok férfi is megérti (öltönyösök, ugye?) Szóval ugye mennyire jó, hogy nem szorít  egész nap az elegáns nadrág vagy a szűk farmer, a nyakkendő, vagy hogy nem kell hasbehúzva ülni a meetingen, sem harisnyát húzni, sminkelni, hajat belőni...és melltartót venni!!! És ez nem jelenti persze, hogy mindenkit arra kell kárhoztatnunk, aki velünk él, hogy az álmos, csipás, lekajált pizsamás énünket bámulja, de hadd legyen már mindenki most picit lazább, kényelmesebb. Elvégre otthon vagyunk!

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!