Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boldog házasság = plusz kilók? Ezért hízunk meg egy párkapcsolatban

A boldog párkapcsolat egyik - állítólagos - mellékhatása: a lassan, de biztosan felkúszó plusz kilók. Te is érzékeled ezt?

Két ember elkötelezi magát egymás mellett, hivatalosan vagy csak maguk között kijelentik, hogy kitartanak egymás mellett jóban-rosszban. Elérkeznek a békés, nyugodt párkapcsolat hetei-hónapjai-évei – és ezekkel együtt a boldog párkapcsolat plusz kilói is.

Egy 2012-es amerikai kutatás eredményei szerint szoros összefüggés van a házas/-élettársak BMI-je (testtömegindexe) között. Annak pontos oka(i), hogy egy személy hízása pontosan milyen módon hat a vele együtt élő személy testsúlyának növekedésére még nem tisztázottak. A kutatás során több mint 8000 embert vizsgáltak 6 éven keresztül, köztük még egyedül élő, de randizó, és együtt vagy házasságban együtt élő személyeket is, figyelembe véve a párkapcsolatok hosszát is.

Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a személyek, akik az egyedülálló/randizó státuszból stabil párkapcsolatba léptek a vizsgált időszakban, nagyobb valószínűséggel híztak el, mint azok, akik nem. A legnagyobb mértékben azoknak nőtt az ez irányú kockázatuk, akik több mint 2 évet éltek házasságban. Nemekre lebontva: a férfiak – a legnagyobb valószínűséggel – 1-2 évnyi együttélés után, míg a nők már egy évnyi együttélés után engedik el magukat.

A háttérben lévő okok lehetnek: megnő a társasági nyomás, hogy rendszeresen étkezzenek, akár nagyobb mennyiségű ételeket is (bulik, baráti összejövetelek, nagy családi ebédek, esti nasizás a kanapén stb.). Emellett gyakran jellemző, hogy az összeköltözés/házasságkötés után csökken a fizikai aktivitás is, illetve, mivel már „megvan” a kiszemelt partner, csökken az a motiváció is, hogy külsőnkkel csábítsunk el valakit.

Úgyhogy házasságra lépők – csak óvatosan! Ne engedjétek el magatokat, csak mert már lenyugodhattok, tegyétek kapcsolatotokat aktívvá, sportoljatok együtt, főzzetek közösen egészséges ételeket, és figyeljetek egymás lelki egészségére is! A minőségi együttlét nem csak testi egészségetekre lesz jó hatással, hanem a kötődést is erősíti.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!