Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búcsút inthetünk az igazi retró lángosnak? - A Nébih csaphat le a szabálysértőkre

Áprilistól változtatni kell a lángos sütésén. Ezentúl 175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni a lángost, aranysárgára.

Áprilistól alacsonyabb hőfokon kell sütni a lángost, hogy csökkentsék az étel akrilamid tartalmát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április 14-től kifejezetten ügyel majd arra, hogy a gyártók féken tartsák az akrilamidszintet az ételekben – számoltak be az M1 Kosár című műsorában.

Mi az akrilamid?

Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, azok magas hőmérsékleten (120°C felett) történő hevítésekor – mint például sütés, pörkölés, grillezés – alacsony nedvességtartalom mellett.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2015-ben tudományos véleményt adott ki az élelmiszerekben jelen lévő akrilamidról, ami lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában. Éppen ezért „egy 2017-es közösségi vagy bizottsági rendelet szabályozza az élelmiszerek akrilamid csökkentésére vonatkozó technológiai folyamatokat, illetve bizonyos termékek esetében határértéket is megállapít” - mondta el a televíziónak Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője. Hozzátette, ezentúl 175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni a lángost, aranysárgára.

Otthon készítenél lángost? Itt van néhány recept:

Az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az étrendből, de csökkenteni lehet a bevitelét, az otthoni főzési szokások módosításával és a változatos étrenddel. Az összetevők kiválasztása és az alkalmazott sütési, főzési hőmérséklet befolyásolja a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!