Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ciao, medvehagyma!

Emlékszem, a kisfiam még egy éves sem volt, amikor medvehagymát csócsált a kacsazsíros katonák mellé. Így persze nem éppen diétás, de március elején mindenképp szezonja van!

Amilyen egyszerűen néz ki, olyan sokféleképpen felhasználható. A szerény külső komoly belbecset takar. Segíthet, ha

  • fáj a fejünk,
  • szédülünk,
  • a magas vérnyomásunkat is csökkenti,
  • vagyis másnaposan,
  • vagy ha felment bennünk a pumpa, rágcsáljunk medvehagymát.

Ugyan márciustól májusig virágzik, semmi gond, ha egy téli macskajajos napon gurul el a gyógyszerünk – a poroszhagyma vagy kígyóhagyma névre is hallgató zöldség jól bírja a fagyasztást. A barnamedvék és vaddisznók is rajonganak érte, ez az érv talán még a durcás gyerekünket is meggyőzi, hogy érdemes megkóstolni.

  • Bármibe rakhatjuk fokhagyma helyett, a húsvéti asztal dísze lehet, akár magában, akár pestoként.

Én dobtam már rá pizzára (legegyszerűbb felhasználás), és kevertem a nyers tojáshoz tojásos nokedli készítésekor (költözés alatt eltűnt nokedliszaggató hiányában legbonyolultabb felhasználás).

  • A medvehagyma konyhai felbukkanása jó alkalmat ad arra is, hogy gyerkőcünkkel körbejárjuk az ehető és mérgező témakört.

Azt már megtanulták, hogy a LEGO-kockák nem ehetőek, de a medvehagyma leveléhez nagyon hasonlító gyöngyvirág levele például (sajnos) rágható, nyelhető, és ugyanott is nőnek. És csak később leszünk rosszul tőle! A gyöngyvirág erősen toxikus, ha a csokor után maradt vizet hajtjuk le, az is rosszulléthez, mérgezéshez vezethet! Ugyan nagy mennyiség kell a halálos adaghoz, kis mennyiségben is hányást, hasmenést okoz. Az igazi problémát a szívre ható anyagai okozzák, lassú pulzus, csökkenő vérnyomás után a szív is leállhat.

Kevesebben tudják, hogy a medvehagyma az őszi kikerics leveleivel is összetéveszthető. Ez szintén mérgező, szerencsére más helyen és máskor nő, vagyis ha augusztusban vagy szeptemberben réten járva medvehagymát látnánk, ne örüljünk, és főleg ne legeljünk, mérgező kikericset találtunk. A legjobb, ha a gyereknek megtanítjuk, hogy bármit, amit a kertben, séta közben leszednek, mindenképp mutassák meg felnőttnek. Én hajlamos vagyok mentalevélkéket tépdesni a szüleim kertjében, és elrágcsálni őket, ezt bármikor látja a kisfiam is. Így könnyen élhet egy olyan elképzelés a fejében, hogy a földből kinövő dolgok mind-mind ehetőek. Főleg ha az a hajtás még ismerős is. Ami gyereknyelven körülbelül, annyit jelent: zöld = ehető, letéphető, nem szúrós = nyamm-nyamm.

  • A gyerekek nehezen lövik be, hogy meddig is terjednek a megbízható botanikai ismereteik.

Hasznos, ha tisztában vannak vele, hogy a burgonya nem sziromként ugrik a zacskóba, és bizony még a virágok között is van jó pár, ami a tányérunkra kerülhet. Mint például az ibolya és az árvácska. A biztonságos “legelés” elsajátításához jó kezdés lehet a medvehagymával való ismerkedés.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!