Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cikória: kávé is és saláta is

A cikória, ez a sokféleképpen hasznosítható növény ma reneszánszát éli, így nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók asztaláról sem.

Erősen megosztó növény a cikória, amelyet szinte mindenki ismer, hiszen a mai felnőttek gyermekkorából nem hiányozhatott a reggeli étkezésekkor kínált cikóriakávé. Egyesek ma már hallani sem akarnak róla, elég volt akkor (esetleg kakaó híján) meginni a cikóriakávét, mások pedig alig várják, hogy újra és újra találkozzanak a gyermekkor ízeivel.

A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből pótkávé készül, ami természetesen koffeinmentes. Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez is. Sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt. Ma már viszonylag könnyen beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, esetleg zöldségesnél tudjuk megvásárolni.

A cikória főidénye novembertől márciusig tart, tehát éppen akkor halmoz el minket vitaminokkal (folsav, C-vitamin), ásványi anyagokkal (magnézium, foszfor), amikor szerényebbé válik a zöldség- és gyümölcskínálat. Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.

A cikória gyökere gazdag a vízben oldódó rostok közé tartozó inulinban, emellett tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktózintolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztaminérzékenység. Ez utóbbi esetben azok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztaminintoleranciájuk miatt.

Olvastad már?

A fruktóz-felszívódási zavar étrendje

A cikóra az 1600-as évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések kezelésére használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.

A történelmi múlttal bíró cikória ma egyre inkább reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók élelmiszer-repertoárjából.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!