Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csíp, megríkat, mégsincs sonka nélküle – mindent a TORMÁRÓL!

Tudtad, hogy eredetileg gyógynövényként használták a tormát? Gyorstalpaló egy igazán húsvéti alapanyaghoz.

Csak utálni vagy imádni lehet ezt a nagy, kemény gyökeret, amelyet eredetileg gyógynövényként használtak. Míg a csípős paprika a szájat, a torma az orrot égeti: aki szereti, éppen ezt a szokatlan érzést keresi. Baktérium- és vírusölő hatásai tudományosan is bizonyítottak, ez különösen nagy boldogsággal fog eltölteni minket, ha idén húsvétkor esszük majd a sonkához.

Az erő

A torma a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát nemcsak a wasabinak, de a káposztának és a brokkolinak is rokona. Könnyeztető, nyálkahártyát kiborító összetevője a mustárolaj, amely tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein – ezeket a jó tulajdonságait a népi gyógyászat már a 17. század óta itthon is ismeri és alkalmazza, nem csak belső, de külső felhasználásra is, pakolásként. Legrégebbi magyar szakácskönyvünkben is van már tormás recept, levesben főtt marhához, disznófejhez és gömböchöz (kásával töltött disznógyomor) ajánlja.

Tápanyagok

Magas a C-vitamin-tartalma, de különösen ásványi anyagokban gazdag, sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink, valamint egy speciálisan erre a családra jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát, és a tormában található meg belőle a legtöbb. Ez az összetevő az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak.

Így esszük

A tormát frissen reszelhetjük, úgy lesz a legerősebb, de leggyakrabban mégis ecetben tartósítva vesszük, ami azért nem baj, mert a friss reszelés keserves, orrmaró hadművelet. Ha enyhíteni szeretnénk az erején, elég egy ideig állni hagyni magában, így lebomlik az erőt adó vegyület egy része. A torma elsősorban sonka és más, füstölt húsok kísérője a konyhánkban, de készülhet belőle mártás, besamelbe keverve, így kerülhet sonkatekercsbe vagy füstölt húsok mellé, alá, tehetjük majonézhez és párosíthatjuk almával, hogy tompítsuk az erejét. Más zöldségekkel kombinálva savanyúságok, fermentált zöldségek szuper kísérője, legjobban a céklához passzol.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!