Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukor nélkül is főzhetünk finom lekvárt - ezekre a dolgokra érdemes nagyon odafigyelni

Néha minimális mennyiségű cukor is elegendő, olykor semennyi sem kell, de akár édesítőt is lehet alkalmazni, csak óvatosan.

A lekvárkészítés és a cukor mennyiségének kérdése nagyon összetett dolog, ami sok körülménytől és magától a gyümölcstől is függ. Lehet-e teljesen cukormentesen lekvárt készíteni, és ha lehet, akkor hogyan? Mi a különbség aközött, ha például cukorbetegség miatt egyáltalán nem használhatunk cukrot, vagy ha csupán az a cél, hogy a lekvár egészségesebb legyen és kevésbé hizlaljon?

A gyümölcs önmagában is cukor

A gyümölcsök rengeteg cukrot tartalmaznak önmagukban is, különösen akkor, ha leturmixoljuk és megfőzzük őket. A lekvár tehát akkor is édességnek számít, ha nem teszünk bele extra cukrot, ezt akkor is érdemes tudni, ha valaki nem cukorbeteg, csak a súlyára vagy az egészségére szeretne odafigyelni.

A cukor ízfokozó

Másfelől nézve azonban a cukor ízfokozó. A legtöbb lekvár – kivéve a szilvát – finomabb lesz egy kevéske cukortól, intenzívebb, erősebb lesz nem csak a saját édessége, hanem a természetes ízei is. Ugyanakkor a cukor elképesztően el tud nyomni minden eredendő gyümölcszamatot, ha túl sokat használunk belőle - ez tapasztalható a legtöbb bolti lekvárnál például, amiknek több, mint a fele tömény cukor, és ennek megfelelően semmilyen más ízt nem lehet belőlük érezni.

Ismered mindet?

Az 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!

A gyümölcs fajtája

A cukor mennyisége függ a gyümölcs fajtájától is, attól, mennyi cukor van benne természetesen, ez ugyanis nagyon eltérő lehet. A szilva például annyira magas cukortartalommal rendelkezik, hogy nem szükséges cukrot adni hozzá, mégis nagyon édes lesz. A sárgabarack is nagyon édes, különösen az igazán érett, szezonja csúcsán lévő, ehhez már elég egészen kevés cukor, mi nem szoktunk 1-2 kilónál többet adni egy óriási, tízkilós gyümölcs adaghoz. Ugyanez a helyzet az eperrel: minimális cukor is elég hozzá. A meggy már kicsit savanyúbb, hozzá valamivel több kell, míg a bogyós gyümölcsöket nem érdemes cukor nélkül eltenni, mert a szájat is összehúzzák.

A cukor és a tartósítás

A cukor nem csak édesít, tartósít is, így ha kevesebbet használunk belőle vagy esetleg a teljes mennyiséget elhagyjuk, sokkal jobban oda kell figyelni a tartósításra is. Ehhez sokak szerint elég a nagyon gondos sterilizálás, dunsztolás és az üvegek légmentes záródása, de aki biztosra megy, nagyon kevés tartósítószert is tehet a lekvárjához.

Ezt láttad már?

Hogyan sűrítsem be a lekvárt állati eredetű zselatin nélkül? 4 vegán megoldást mutatunk

Édesítőszerek

Minél kevesebb édesítésre van szüksége egy gyümölcsnek, annál inkább lehet hatékonyan bevetni a cukorpótlók, édesítőszerek valamelyikét. Mostanában az eritrit a legmenőbb, mert felszívódás nélkül megy át a szervezeten, és ezidáig semmilyen negatív egészségügyi hatást nem fedeztek fel vele kapcsolatban. Nincs benne kalória, sem szénhidrát, kis mennyiségben mellékíze sincs, és hőálló. Van, aki a xilitre esküszik, bár a nyírfacukor néven is ismert cukorpótlóban van szénhidrát és kalória is. Bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy keveset használjunk belőle, és akkor biztosan nem lesz akkora a mellékíz és a mellékhatás veszélye.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!