Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukormentes élelmiszert keresel? Erre figyelj a termékcímkén, ha biztosra akarsz menni!

Egyre nagyobb a kereslet a cukormentes élelmiszerek iránt - de nem biztos, hogy minden az, ami annak látszik. Ezekre figyelj, ha biztosra akarsz menni! (X)

Egyre többen döntenek úgy, hogy csökkentik vagy elhagyják étrendjükből a cukrot. Addig ez nyilvánvalóan sima ügy, amíg magunk készítjük az ételeinket, de ha élelmiszerüzletben vagy egyéb helyen előrecsomagolt terméket vásárolunk, akkor már nem olyan egyértelmű a helyzet.

Azt általában tudjuk, hogy ilyen esetekben a termék csomagolását kell átböngésznünk, de nem vagyunk mindig tisztában azzal, hogy pontosan mit is keressünk, mire figyeljünk a címként található sok információ közül.

Ebben segít most a Coca-Cola, összegyűjtötte nektek a legfontosabb információkat, kattintsatok ide értük!

1. Mindenekelőtt tudjuk, hogy pontosan mi a célunk

Ha úgy döntünk, hogy cukormentessé alakítjuk az étrendünket, mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy ez a valóságban azt jelenti, hogy hozzáadottcukor-mentes lesz az étrendünk, azaz az élelmiszerek természetes cukortartalmáról nem mondunk le - és ez nem is szükséges. Hiszen akkor le kellene mondanunk a színes, ízletes, élelmi rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsökről és zöldségekről, értékes gabonákról, illetve a tejtermékekről is. Ezek nélkül pedig nyilvánvalóan nem sok alapanyag marad, amire építhetnénk kiegyensúlyozott, egészséges étrendünket.

2. Hívószavak a termékcsomagoláson

Mivel a cukormentes ételek egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, természetes, hogy erre a trendre ráállnak a forgalmazók is, és termékeiket olyan hívószavakkal próbálják csábítóvá tenni mint pl.: "cukormentes", "cukor hozzáadása nélkül készült", "édesítőszerrel" stb. Ezek a hívószavak arra valóban alkalmasak, hogy megakadjon a szemünk a terméken, ugyanakkor nem garantálják 100%-ban a termék hozzáadottcukor-mentességét, hiszen nem egy olyan áruba belefutottam már, amit úgy reklámoztak, hogy "édesítőszerrel" vagy "sztíviával" - az összetevők között azonban ott szerepelt az édesítőszer mellett a cukor is.

3. Energia- és tápanyagtáblázat a címkén

A csomagoláson feltüntetett tápértéktáblázatból megismerhetjük a termék energia- és tápanyagtartalmát. A szénhidráttartalmat már kettébontva láthatjuk, feltüntetik az összes szénhidrát-, ill. alatta "amelyből cukrok" jelöléssel a szénhidráttartalom cukor részét is. Ez azonban megtévesztő lehet a laikusoknak, hiszen az itt megadott érték nem csak a hozzáadott-, hanem a természetes cukortartalmat is magában foglalja - pl. tejtermékekben a laktóz, aszalványokban glükóz, fruktóz, de a zöldséges és a gabonaalapú termékeknek is lehet természetes cukortartalmuk.

4. A valódi információ: az összetevőlista

Annak megállapítására, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, kizárólag az összetevőlistára érdemes támaszkodnunk. Ha az összetevőlistában nem szerepel a cukor vagy annak ezer „álneve” közül valamelyik, akkor a termék csak természetes eredetű cukrokat tartalmaz.

Első olvasásra ez is egyszerű feladatnak tűnik, azonban sajnos a termékek nagy részében nem a cukor szót használják az összetevők között, hanem egyéb "álneveken" tüntetik fel. Példák erre:

  • Szirupok: pl. kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
  • Maltodextrin, dextróz – ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
  • Egészségesebbnek gondolt cukorfajták – nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, invertcukor stb.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látjuk az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadottcukor-mentesnek, tehát nem illeszthető be a cukormentes étrendbe. Érdemes tehát időt és energiát szánni a címkeolvasásra, hogy a számunkra legmegfelelőbb termékeket választhassuk.

Coca-Cola - Okos címkeolvasás! Kattints ide, ha tudni szeretnéd, hogyan értelmezd a termékeken olvasható információkat!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!