Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diákéveink ízei - Ezeket ettük tízóraira a ’80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Az iskolai étkeztetésnek és az osztálytársakkal való közös falatozásoknak volt valami különös bája, amitől még a legszottyosabb zsemle is finomabbnak tűnt. Neked mi volt a kedvenc tízóraid?

A kis műanyag tárolókat ugyan uzsonnás doboznak hívtuk, mégsem uzsonnát, hanem az otthonról hozott tízórainkat tároltuk benne. Legtöbbször szendvicsek lapultak a fedél alatt, mi pedig legalább akkora lelkesedéssel nyitottuk fel, mintha kincses ládikára leltünk volna.

A mini kofferekre hajazó uzsonnás táskák is népszerűek voltak:

Otthonról legtöbbször szalvétába csomagolt szendvicseket vittünk magunkkal az iskolába, amiket a paradicsom rendszerint eláztatott. Ha vasárnap rántott hús volt ebédre szinte biztos, hogy hétfőn rántott húsos szendvicset ettünk tízóraira. A szendvics kicsomagolásakor jellegzetes paprika illat töltötte be az osztálytermet, és mivel akkoriban a tv paprika elmaradhatatlan feltétnek számított, ha nem volt uzsonnás dobozunk, egy idő után az iskolatáskánk belsejét paprikás inhalálásra is használhattuk.

A friss kifli teavajjal vagy mackósajttal a mai napig verhetetlen kombináció, amit már gyerekként is széles mosollyal majszoltunk. Még nagyobb volt az öröm, ha sárgabarackíz is járt a pékáru mellé, amit szigorúan az ujjunkkal mártogattunk ki a kis tartókból. A kifli csücskét pedig, mint ínyenc falatot a legvégére hagytuk – akkoriban nem kellett sok a boldogsághoz.

A tízóraik gyakori főszereplője volt a briós és a kakaóscsiga is, de az iskolabüfében hatalmas búrkifliket és lekváros buktákat is beszerezhettünk. Az édes péksüteményeket a kiflihez hasonlóan nagy adag kakaóval vagy iskolatejjel ettük, majd jóllakottan, cukros delíriumban ültük végig a soron következő számtan, környezet vagy nyelvtan órát.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maryalexa
Maryalexa Wed, 2018-11-14 20:22

A hatvanas években "rongyoskiflit", kiflit, vagy "pacsnit" ettünk "iskola tejjel", vagy kakaóval.