Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dinnyés nasik 200 kalória alatt

Igaz, hogy magas a dinnyefélék cukortartalma, de emellett azért akadnak jó tulajdonságaik is. Szezonban ne hagyjuk ki őket!

Hazaértem a minap és első utam a hűtőszekrényhez vezetett, kanyarítottam magamnak egy szép, nagy gerezd görögdinnyét és kb. 4 mp alatt befaltam. Gondolom, nem vagyok ezzel a jelenséggel egyedül a jelenlegi nagyon meleg nyári napokban.

A görögdinnye magas víztartalmú termés, amit mi gyümölcsként kezelünk, pedig tökféle. De ez a fogyasztás szempontjából szerintem nem igazán fontos információ – a lényeg, hogy finom. Több mint 90%-a víz, alacsony energiatartalmú: 100 g dinnye mindössze 30 kcal, de tény, hogy az energiatartalma gyakorlatilag kizárólag a cukortartalmából fakad. Jóllakni ne akarjunk vele, hiszen a szénhidrát gyorsan felszívódik, ráadásul hajlamosak vagyunk sokat is fogyasztani belőle.

Ne felejtkezzünk meg azonban a kistestvérekről sem – a sárgadinnyéről és a cukordinnyéről. A sárgadinnye színét a benne található béta-karotin adja, amely az A-vitamin elővitaminja és kiemelkedő mennyiségben található ebben a gyümölcsben. Nagy testvérükhöz hasonlóan e két kisebb dinnyefajta is magas víz- és alacsony energiatartalmú, de gyakorlatilag a vízben oldott cukor formájában jelenlévő szénhidrát gyorsan felszívódó, így cukorbetegséggel élők ne fogyasszák a gyümölcsöket magukban.

Mindegyik dinnyefélét ehetjük magában, de készíthetünk belőlük fagyit, üdítőitalt, gyümölcssalátát, és akár részei lehetnek zöldség-alapú salátáknak is. Édes ízük jól illik  a sós sajtokhoz vagy karakteres sonkákhoz például. Kerti partik szépen tálalt koktélja lehet egy kivájt dinnye gyümölcsökkel, gyümölcslével és alkoholos itallal visszatöltve, jól behűtve.

Kiválogattam nektek receptjeink közül 7 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energia- és 20 g szénhidrát tartalmú dinnyés uzsonnáravalót. Fogyasszátok őket egészséggel!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-08-03 18:03

Remek receptek, különösen a dinnyes es a "nem rizsesek" tetszenek!

Köszönettel, Marti48