Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dióból vagy dejóból készüljön a karácsonyi zserbó? - Mutatjuk az árakat!

Csalódást fogunk okozni azoknak, akik szerint a dió drágább, mint tavaly.

Nem árt, ha időben elkezdünk azon gondolkozni, hogy milyen süteményeket szeretnénk sütni karácsonyra. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiket jobb beszerezni már ilyenkor. A dió is ilyen. A zserbóba legalább 300-400 gramm kell belőle, ezért nem mindegy, mennyiért vásároljuk.

Legjobb zserbó receptek:

„Jaj, már megint milyen drága a dió!” – hangzik el minden évben sokak szájából. Idén azonban igazán nem lehet okunk panaszra. A 2017-es évi termés nagyon jó lett, mivel a diót nem károsította a fagy és a rovarok sem. Jóval többet sikerült szüretelni idén, mint a tavalyi évben, emiatt az árak sem növekedtek. A jó termésnek köszönhetően vannak helyek, ahol még olcsóbb is lett. 

Egy kilogramm dió fogyasztói átlagára a budapesti és vidéki piacokon:

  2016 (47. hét) 2017 (47. hét)
Fehérvári úti piac -  2900 Ft
Fény utcai piac 2900 Ft 2980 Ft
Lehel téri piac 2980 Ft 2980 Ft
Vámház körúti piac 3999 Ft 3980 Ft
Debrecen 3000 Ft 2200 Ft
Kecskemét 2800 Ft 2500 Ft
Szeged 2500 Ft 2500 Ft
Szombathely 3000 Ft 4000 Ft

Közvetlenül a termelőtől, vagy ismerőstől is vásárolhatjuk a diót, ilyenkor 2000-2400 forintos átlagárral találkozhatunk, a dió minőségétől függően. Idén tehát érdemes rááldozni erre az alapanyagra, és elfelejteni a diópótlót. 

Mi az a dejó?

A zserbóba nagyjából 1000-1200 forintnyi dió szükséges. Dejóval valamivel olcsóbban, körülbelül 600-700 forintból úszható meg a sütialapanyag. Valóban megéri azért a párszáz forintért? A sütink biztosan bánni fogja, mert nem lesz olyan jó íze. A dejó ráadásul nem nagyon tartalmaz diót. Összetevői általában a pörkölt napraforgóbél, pörkölt búzacsíra, cukor, aroma és antioxidáns. Ezt is mérlegeljük, mielőtt választunk.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!