Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Döbbenet: drágább lesz a sertéshús, mint a marha?

2019. szeptemberéig átlagosan 10-12 százalékkal nőtt a sertéshús ára, szakértők szerint pedig további áremelkedésre kell számítani. 

Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke szerint nem áll meg a sertéshúr árának emelkedése, a Népszava cikke szerint a drágulás kiváltó oka az afrikai sertéspestis (ASP), mely már Magyarországon is szedett magának állatáldozatokat. 

A lap szerint nem kizárt, hogy a sertéshús ára nemhogy utolérheti, néhány esetben meg is haladhatja a marhahús árát. 

A lap szerint egyes piaci szereplők azt sem zárják ki, hogy a sertéshús ára utoléri, esetenként meg is haladhatja a marhahúsét. A drágulással még valószínűleg egy-két évig együtt kell élnünk, egyelőre senki nem tudja megjósolni, mikor ér véget a járvány – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. 
 
Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, a fertőzött állatok viszont szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A járvány ellen egyelőre nincsen semmilyen gyógyszer vagy védőoltás. Míg egyes becslések szerint Kínában csaknem 100 millió állatot kellett levágni a fertőzések miatt, addig Romániában már akkora hiány lett sertéshúsból az elpusztult, vagy elpusztított állatok miatt, hogy egy év alatt megkétszereződött a magyar export a szomszédos országba. 
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!