Drágábban élünk, mint egy éve - ezek az élelmiszerek kerülnek jóval többe

A fogyasztói árak átlagosan 2,5%-kal magasabbak voltak idén szeptemberben, mint tavaly. Van olyan élelmiszer, aminek az ára 16,5%-kal emelkedett. Mutatjuk a számokat...

„Már megint minden többe kerül... Régen olcsóbb volt minden” – sejlenek fel bennünk ezek a gondolatok a bolti sorok között sétálva. Sajnos valóban így van, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai szerint 2017. szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 2,5%-kal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok és az élelmiszerek drágultak.

Az élelmiszerek ára átlagosan 3,1%-kal emelkedett. Legjobban a vajak és vajkrémek drágultak – 16,5 százalékos emelkedés egy év alatt. A vaj ára brutális, az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere szerint a 80%-os vaj kilónkénti átlagára 3299 forint, míg a vajkrémé 1716 forint. Az év elején még 2500-2600 forint volt a kilónkénti átlagár a vaj esetében.

A sajt ára 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8%-kal lett.

Szerencsére árcsökkenés is megfigyelhető. A baromfihús ára 12,9%-kal csökkent. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6,0%-kal.

Drágult a háztartással kapcsolatos termékek is

Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 2,7%-kal nőtt, ezen belül:

  • a járműüzemanyagok ára 5,3%-kal emelkedett.
  • a tankönyvek ára – az ingyenes tankönyvet kapó diákok körének bővítése miatt – 58,7%-kal csökkent.
  • a szolgáltatások ára 1,8%-kal lett magasabb.
  • a háztartási energia 1,0%-kal lett több, a tűzifa 8,8%-kal drágult, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.
  • a ruházkodási cikkekért 1,1%-kal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,1%-kal kevesebbe kerültek.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!