Drágulás jöhet a fagylaltozókban és cukrászdákban

Márciusban óriási vihar söpört végig Madagaszkáron, ami jelentősen befolyásolta egy fontos alapanyag árát. Mutatjuk, melyikét...

Brutálisan drágult a vanília, miután márciusban óriási vihar pusztította el a madagaszkári vaníliaültetvények körülbelül 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is csökkenhet a vaníliakínálat a világon – írja a 444 a VanillaPura oldalra hivatkozva.

Madagaszkár a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.

Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár (164 ezer forint) körül van, de van olyan termelő, aki már 1000-1100 dollárt is elkér. 

A drágulás érzékenyen érintheti a cukrászdákat és a fagylaltozókat is, de a bolti vanília ára is jelentősen emelkedhet. A fűszerek királynője már tavaly is jelentősen drágult. Mint azt megírtuk, tavaly a szárazság tett be a vanília árának.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 sze, 2017-06-14 10:54

Bírom az ilyen cikkeket
"Csengetett mylord: gumiszú támadta meg az ültetvényeket"
Itt a vanília szú fenyeget
Óriási vihar dúlt Vajszló környékén, a görögdinnye ültetvények nagy része kipusztult, az egekben lehet a görögdinnye ára, mivel máshol nem teremhet