Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ebben a boltban mostantól egyáltalán nem lesz csomagolása az élelmiszereknek

Bár 2021-től hivatalosan is betiltják Európában az egyszer használatos műanyagokat, egy angol szupermarketben már most csomagolás mentesen kaphatóak a forgalmazott termékek. 
2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata – írtuk május 22-én, amikor is az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan. 
 
Egy angol szupermarket máris hatalmas fába vágta a fejszéjét, és egy igazán úttörő kísérletbe kezdett. A brit Waitrose szupermarketlánc egyik oxfordi üzlete e héttől fogva már csomagolásmentes termékeket forgalmaz, az árukat pedig mindenki a saját tárolóeszközeiben vásárolhatja meg – írja a 444.hu. A különböző tárolóeszközökbe tölthető tészta, müzli, rizs, a tisztítószerek sőt, a sör és a bor is, mindezek mellé pedig a csomagolás nélkül vásárolt termékek 15%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg. 
 
Akiknek nincs a háztartásában élelmiszer és ital tárolására alkalmas többször is felhasználható doboz, azoknak sem kell aggódnia, a szupermarket nem csak árulja majd a tárolódobozokat és műanyagmentes zacskókat, kölcsönözni is lehet őket.  
 
 
A rendszer persze még tökéletesítésre szorul, ugyanis hiába árulják a termékeket csomagolás nélkül, a beszerzett áru természetesen még becsomagolva érkezik meg az áruházba. Öröm az ürömben, hogy az így keletkező műanyag hulladék egy helyre koncentrálódik, és valószínűleg egy kilós kiszerelésű termék még így is kevesebb szemetet hagy maga után, mintha kisebb kiszerelésekben lenne egyenként becsomagolva. 
 
A kezdeményezés mellett a Greenpeace is kiállt, Ariana Densham, a környezetvédő csoport óceánokkal foglalkozó illetékese szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés a Waitrose-tól: ,,Bár sok szupermarketben kaphatóak például a gyümölcsök csomagolás nélkül, kimérve, ez az eljárás elterjeszthetné az újratöltés kultúráját, amire nagyon szükségünk van, ha meg akarunk szabadulni a műanyagtól a kiskereskedelemben". 
 
 
Az Egyesült Királyság szupermarketei egy év alatt 810.000 tonna műanyagszemetet halmoznak fel, a a Waitrose üzletében mostantól viszont 160 féle csomagolás nélküli gyümölcs és zöldség, négy féle bor, négy féle sör, és még vagy harmincféle termék lesz csomagolás nélkül megvásárolható
 

EZ IS ÉRDEKELHET: 

via 444.hu, the guardian

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!