Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ebből a vitaminból biztosan nem eszel eleget - így pótold, ha fontos az egészséged!

A magyar lakosság jelentős része hiányt szenved ebből a vitaminból. Ráadásul még a megfelelő étrenddel sem lehet eleget fogyasztani belőle.

Ha kisbabánk születik, akkor nagy figyelemmel adagoljuk neki rendszeresen a D-vitamin-cseppeket, arra valahogy viszont nem gondolunk, hogy nagyobb gyerekeinknek illetve nekünk, felnőtteknek is szükségünk lehet a D-vitamin pótlására. Miért kell erre figyelni és hogyan jut szervezetünk D-vitaminhoz?

Mit tud a D-vitamin?

A szervezetünkben a D-vitamin elsősorban a napfény hatására termelődik – már amikor:

  • van elegendő napfény,
  • megfelelő a sugarak beesési szöge, és
  • mi is kimegyünk a nap alá, megfelelő ruházatban,
  • megfelelő időre.

Ez nem hangzik nagyon bonyolult feladatnak, azonban tudnunk kell, hogy hazánkban a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban sem a napsütés mennyisége, sem a sugarak beesési szöge nem megfelelő a D-vitaminképzéshez, ezért azt felnőttként is pótolnunk kellene.

Azzal talán iskolai tanulmányaink miatt tisztában vagyunk, hogy a D-vitaminnak a csontképzésben van jelentős szerepe, ugyanakkor kutatások igazolják, hogy a megfelelő D-vitamin-ellátottság más betegségek megelőzésében is – pl. szív- és érrendszeri-, egyes daganatos-, autoimmun- – nagy szerepet játszik. Ráadásul hozzájárul az immunrendszerünk optimális működéséhez és a közérzetünk javulásához is.

Ezzel a vitaminnal kapcsolatban gyakran hallhatjuk, hogy valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag. Láthatjuk, hogy szerepe szervezetünkben rendkívül sokrétű, a jelenlegi orvosi kutatások egyik nagyon aktív területe e sokrétűség feltérképezése, a benne rejlő lehetőségek további kiaknázása.

Kiknek kell különösen odafigyelni?

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) 4 évvel ezelőtti kutatása szerint szerint a magyarok 95%-ának (!) D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére.

  • A D-vitamin-hiány tekintetében különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, az idősek, a várandós és a szoptató nők, a túlsúlyosak, a felszívódási zavarral, a magas vérnyomással vagy krónikus szívelégtelenségben élők, a krónikus máj-, epe- és vesebetegségben, csontritkulásban, egyes daganatos betegségekben szenvedők, egyes gyógyszereket tartósan szedők.
  • A gyermekek csont- és izomrendszerének legintenzívebb fejlődési időszaka 3-18 éves korig tart, gondoljunk csak a hirtelen, nagyon látványosan megnövő kamaszokra. A kisdedkoron túl azonban – lássuk be – alig fordítunk figyelmet gyermekeink D-vitaminellátottságára.
  • A gyerekek mellett azonban a felnőtteknek is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a D-vitamin ellátottságukra. Ha aggódunk saját D-vitamin-szintünk miatt, érdemes azt megméretni. Ez a szolgáltatás jelenleg hazánkban még csak magánúton elérhető, szükség esetén konzultáljunk háziorvosunkkal az általa javasolt lépésekről.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin hatásainak vizsgálatát számos kutatás tűzte ki célul. Ilyen korábbi kutatások eredményeképpen alakult ki a jelenleg aktuális napi D-vitamin-beviteli ajánlás, ami gyermekek részére 600-1000 NE, felnőttek részére 1500-2000 NE-ben került meghatározásra.

Hogyan juthatunk hozzá a D-vitaminhoz?

Az étrendünket tekintve természetes D-vitaminforrásoknak tekinthetőek: a máj – csirke, marha, borjú , – a régi idők „kedvence", a csukamájolaj, a különböző halak (pl. angolna, lazac, szardínia, makréla) vagy a tojás. Ezek közül az élelmiszerek közül azonban gyakorlatilag csak a tojás az, ami rendszeresen szerepel az átlagos magyar étrendben, tengeri halakból híresen alulfogyasztók vagyunk, és májat sem eszünk olyan gyakorisággal és mennyiségben, ami biztosítaná a megfelelő D-vitamin-bevitelt. Ennek megfelelően a D-vitamin pótlása gyakorlatilag minden korosztálynak javasolt – legalább az októbertől áprilisig tartó időszakban.

Ezeket olvastad már?:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!