Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok" – Konyhanyelven Wossala Rozinával

Villáminterjú-sorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.

Gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven – ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.

A Konyhanyelven ezúttal Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroarcát, Wossala Rozinát faggatta ki, aki vérbeli maximalista, és ha gasztronómiáról van szó, nem ismer kompromisszumot. Rozina a budapesti Bestia étterem egyik alapítója, illetve a 2016-ban és 2017-ben is népszerű főzőműsor, A Konyhafőnök zsűritagja volt. Ismeri a jó sör titkát, gyenge pontja pedig a tökéletes steak, annak rendje és módja szerint. Imád főzni, és nem mellesleg a konyhai fortélyok szerelmese és tudora.

Mit főztél utoljára?

Hatalmas izraelikonyha-rajongó vagyok, sokat készítek mezzéket otthon (keleti mediterrán országokra, mint Szíria, Libanon, Ciprus, Jordánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Irak, Izrael és Palesztin területekre jellemző előételek vagy kisebb fogások gyűjtőneve – a perzsa maze szóból, ami 'megízlel' illetve 'falatok' jelentéssel bír – szerk.), legutóbb pedig shakshukát csináltam, aminek a receptjét meg is osztottam IG-sztoriban.

Mit hallgatsz főzés közben?

Változó. Ennél a shakshukánál Polo & Pan-t hallgattam, kicsit el is ragadtattam magam, de sokszor hangzanak fel andoki dallamok is a konyhámban.

Ki számodra az überséf?

Van Stockholmban egy Michelin-csillagos étterem, az Ekstedt, ahol Niklas Ekstedt a séf. Nincs áram a konyhában, csak tűzzel dolgoznak, gáz sincs, és elképesztő ételeket csinálnak. Na, arra azt mondom, hogy WOW.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Kapribogyó.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Rózsabors.

A legemlékezetesebb fogás, amit a munkád során kóstoltál?

Egy marhafaggyúban érlelt languszta, grillezve.

Te milyen étel lennél?

Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

A glasszírozás, mivel mindig van mártásnak való alaplé a hűtőmben, és nagyon szeretem is használni!

Kedvenc hazai éttermed?

Természetesen a BESTIA.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

A natúr és biodinamikus borok.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Vikingek sorozat a Netflixen.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

René Redzepi és Chris Ying szakácskönyvét, a You and I Eat the Same: On the Countless Ways Food and Cooking Connect Us to One Another-t.

Eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A Greeneggem. Mindenki füstölt szegyet kap tőlem ajándékba szülinapjára a családban, és nagyon boldogok tőle.

Magazin, amit mindig beszerzel?

A szlovák kávésmagazint, a Standart-ot.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Ebédmenü-kóstoló két hetente a Bestiában.

Úti cél, ahová mindenképp?

Cusco, Peru – MIL Centro étterem…március végére van foglalásom.

Hely(szín), ahol totál kikapcsolsz?

A dzsungelben Dél-Amerikában. Az elmúlt években gyakran visszajárunk, van ott valami a levegőben, ami minden e világi gondot feledtet.

Kedvenc mondás a konyhában?

„Kérsz még?”

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Rántás. Nem igazán használok lisztet a konyhában.

+1. Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?

Semmiképp ne mossuk a húst! Vagy friss alapanyaggal dolgozzunk, vagy ne dolgozzunk hússal. A mosás megváltoztatja a hús PH-ját, és pirítani se lehet rendesen.

És ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!