Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édességek és a 160 g szénhidrátdiéta? Nem olyan bonyolult, mint hinnéd!

Szentesi Éva, a WMN szerzője kitartóan halad előre életmódváltó útján, a héten a szénhidrátok számolásában merül el. Nálunk pedig az édességek, sütemények vannak a porondon!

Szentesi Éva, a WMN életmódváltó szerzője kitartóan halad előre az életmódváltó programjában, eheti írásában a szénhidrátszámolás mikéntjéről ír, itt olvashatjátok.

Étrendjét tekintve Évának a szakemberek a napi 160 g szénhidráttartalmú étrendet javasolták, és látható, hogy Éva meg is tanulta már a szénhidrátszámítás csínját-bínját. Ezen a héten az édességek terén kérte a tanácsomat – mit és mikor ehet, ha nem szeretne lemondani az édes ízről.

A 160 g szénhidrátdiéta

Talán a legnépszerűbb étrendek egyike manapság a napi 160 g szénhidráttartalmú étrend, amelybe általában vagy testsúlycsökkentés vagy valamilyen szénhidrátanyagcser-zavar (pl. diabetes, inzulinrezisztencia) miatt fogunk bele. Mint a nevéből is kiderül, az étrend fő fókusza a szénhidrátokon van, azonban fontos tudni, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor ugyanúgy figyelnünk kell a napi kalória-, fehérje- és zsírbevitelünkre is. A diéta alapjait részletesebben korábbi cikkünkből ismerhetitek meg.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

A 160 g szénhidrátdiéta alapjai

Az édes íz és a szénhidrátok

Persze, ha valaki belevág egy ilyen meghatározott szénhidráttartalmú étrendbe, mindenekelőtt attól tart, hogy már „soha többé” nem ehet édességet, süteményt. Ez szerencsére nincs így, bőven állnak rendelkezésre lehetőségek. De vajon mit, mikor és mennyit ehetünk?

1. Mikor ehetünk édességet, édes süteményeket?

A normál, kiegyensúlyozott étrend alapjai szerint is édességet heti egyszer ajánlott, befejező fogásként fogyasztani. Ez persze talán egy kicsit merev szabály, hiszen édes sütemény alatt azért nem csak a csokitortát értjük, hanem akár egy gyümölcsös pitét, muffint, édes túrós süteményt, gyümölcsös, túrós krémet – amelyek egyébként akár egy ebéd második fogásaként (egy húsos, relatíve alacsony szénhidráttartalmú leves, pl. húsleves, tárkonyos húsos-zöldséges raguleves vagy egy alacsony szénhidráttartalmú főzelék – pl. tök-, zöldbab-, brokkoli-, cukkinifőzelék után) vagy uzsonnaként is megállhatják a helyüket.

Még több cikk a 160 g szénhidrátdiéta témájában:

2. Mennyit ehetünk?

Ami biztos, hogy az adott étkezésre meghatározott szénhidráttartalmat figyelembe kell vennünk – ez a 160 g szénhidrátos étrendben egy uzsonna esetén általában 15-20 g. Tehát ezt ne lépjük túl. Ez egyébként egy sütemény esetében nem sok, mivel ott a felhasznált liszt szénhidráttartalma is számít, tehát igen csak lavírozni kell, és persze az is fontos, hogy ha pl. uzsonnára fogyasztunk édes ételt, akkor annak az ebéd és a vacsora közötti étkezés szerepét is be kell töltenie – azaz, ha nem is kell dugig jóllakni tőle, azért ne érezzük fél órával később azt, hogy farkaséhesek vagyunk.

3. Mit ehetünk?

Amiről valóban érdemes lemondanunk az a cukor – de nem csak a kristálycukor, hanem a barna-, a nád-, a porcukor, a különböző szirupok (pl. juhar-, agávé stb.) is. Ha valamilyen okból ezeket mégis használjuk (pl. vendégségben fogyasztjuk), akkor szénhidráttartalmuk minden esetben beszámítandó a napi mennyiségbe.

Édesítéshez én személy szerint az energia- és szénhidrátmentes édesítőszereket ajánlom: stevia, eritrit, illetve ezek különböző termékkombinációi, valamint a hagyományosabbnak tekinthető, bárhol beszerezhető édesítőtablettákat, folyékony édesítőszereket. Ha frissen ismerkedünk ezekkel a termékekkel, érdemes többet is kipróbálni, hogy nekünk melyik válik be leginkább.

Az én személyes kedvenceim pl. a túrós édességek, pl. egy túrós muffin, egy gyümölcsös, magvas túrókrém, ezek esetében a túró fehérjetartalma biztosítja egyrészt a megfelelő fehérjearányt, másrészt a megfelelő telítettségérzetet, és még a szénhidráttartalom felszívódását is lassítja. Egy túrókrém esetében pl. max. a krémesítéshez használt joghurt szénhidráttartalmával kell számolnunk, hiszen ahhoz lisztet nem használunk, így ez kiváló lehetőség arra is, hogy gyümölcsöket, dióféléket fogyasszunk.

Emellett akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha magunk készítjük el az édes ételeinket. Ha mégis bolti termékhez nyúlunk, akkor keressük a hozzáadott cukrot nem tartalmazó (azaz az összetevők között nem szerepel a cukor semmiféle formában)

Tippek, amelyeket érdemes megfogadni desszertkészítéskor:

  • Legyen cukormentes – használjatok energiamentes édesítőszereket!
  • Legyen gyümölcsös – ettől lehet változatos, ízes a desszert, a szénhidráttartalmat azért ne felejtsétek el beszámolni!
  • Legyen zabpelyhes – élelmi rostok, lassan felszívódó szénhidrát – ezért érdemes!
  • Legyen túrós – nagy fehérjetartalom, így nagy telítőérték és nagyon változatosan elkészíthető!
  • Legyen joghurtos – egészséges fehérjék, krémes állag – kell ennél több?
  • Legyen kakaós – csoki helyett használjatok natúr, keserű kakaóport, ha csokis ízekre vágytok!
  • Legyen teljes kiőrlésű – a süteményhez teljes kiőrlésű lisztet használjunk!

Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket is olvasd el!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Praline
Praline Wed, 2016-10-12 09:57

Elég fejcsóválva olvasom ezeket a tippeket a desszert készítéshez

Legyen cukormentes – használjatok energiamentes édesítőszereket!: Ehhez nem tudok mit szólni, ezt mindenki tapasztalja ki magának, hogy melyik édesítőszer a neki legmegfelelőbb, én személy szerint nem szeretem őket, majdnem mindegyiknek van undorító utóíze, amit le sem tudok nyelni, az ehetőbbek, pedig nagyon drágák, így őrülök, ha a kávémba jut, nem pedig édességbe.

Legyen gyümölcsös – ettől lehet változatos, ízes a desszert, a szénhidráttartalmat azért ne felejtsétek el beszámolni!: A gyümölcsnek rendkívül magas a szénhidrát tartalma 10 dkg almában 7 szénhidrát van, (és ez csak az alma) egy átlagos alma kb. 20 dkg-os, amúgy. Az most teljesen mindegy, hogy ezt a gyümölcsöt, túróba, kefirbe, natúr joghurtba tesszük. Számoljunk csak 20 dkg alma, 2 dl joghurt, némi édesítővel kb. 24 szénhidrát innen indul és még mást nem tettünk bele.

Legyen zabpelyhes – élelmi rostok, lassan felszívódó szénhidrát – ezért érdemes!: Hát igen a zabpehely lassan felszívódó, de ugyan annyi szénhidrát van benne mint, pl. a búzalisztben, mint minden gabonaféle tele van szénhidráttal. Ezt inkább hanyagolom. Egy 2 dl-es bögrényi, tejben főtt zabkása kb. 70 szénhidrát.

Legyen túrós – nagy fehérjetartalom, így nagy telítőérték és nagyon változatosan elkészíthető!: Igen de nem sokkal kevesebb mint pl. egy átlagos tej, vagy joghurt 4,6 szénhidrát, a túró 3,5 szénhidrát, de viszont több benne a zsiradék, ezt ne felejtsük el.

Legyen joghurtos – egészséges fehérjék, krémes állag – kell ennél több?: Így van egészséges fehérje de azért csínján bánjunk vele, a tejfölben és a tejszínben is kevesebb a szénhidrát.

Legyen kakaós – csoki helyett használjatok natúr, keserű kakaóport, ha csokis ízekre vágytok!: Nos némi kakaópor mindig jól jön:)

Legyen teljes kiőrlésű – a süteményhez teljes kiőrlésű lisztet használjunk!: Teljesen mindegy, hogy a liszt teljes kiőrlésű-e, a szénhidrát tartalma nem csökken, mert teljes kiőrlésű, csak könnyebb megemészteni.

Amúgy pedig vigyázzunk a laktózmentes termékekkel pl. tejjel, mert valami oknál fogva a szénhidrát tartalmuk nagyobb lesz az eljárás során.