Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészséges étkezés az iskolában?

Sokak örömére és többek bánatára megkezdődött a tanév! A sok teendő mellett fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő tízórai és uzsonna elkészítésére. Íme tippjeink!

Megvásároltuk az új táskákat, füzeteket, a tornadresszt és az egyéb tanszereket, de arra kevesebben gondolunk, hogy a vakáció gyümölcs- és vitamindús időszaka után mily módon juttatjuk majd gyermekünk gyomrába az értékes tápanyagokat, amíg ők a nap nagy részét az iskola falai között töltik – a menza ugyanis nem feltétlenül fedezi csemeténk vitamin- és tápanyagszükségleteit.

Itt az idő, hogy ezzel is foglalkozzunk – a NoSaltyt olvasó gyakorló anyukák közreműködésével összeállított tipplistánk most ebben segít:

20 tipp az egészséges iskolai uzsonnához

  1. Figyeljünk arra, hogy minden nap szerepeljen tejtermék és friss gyümölcs/zöldség is az uzsonnában. A tejtermékek biztosítják a gyermekek számára kulcsfontosságú kalciumot, a zöldség/gyümölcs pedig a vitaminokat. 
  2. Vasárnap esténként tervezzük meg a heti uzsonnamenüt – ezzel értékes reggeli perceket takaríthatunk meg.
  3. Előző este is elkészíthetjük az uzsonnát, csak csomagoljuk fóliába vagy dobozba, és tegyük be a hűtőbe, hogy reggel már ne teljen vele az idő.
  4. Zárható uzsonnás zacskóba előre kiporciózhatunk nyers zöldségeket megtisztítva, feldarabolva, akár több napra előre is. A gyerekek szeretik a falatnyi adagokat – csomagoljunk nekik apró darabokra vágott nyers répát, zellerszárat, uborkát.
  5. Ha jégsalátával béleljük ki a szendvics mindkét oldalát, akkor a nedvesebb zöldségek nem csúsznak el, és nem nedvesítik át a kenyér felületét.
  6. Legyen színes a gyerekünk uzsonnája: ősszel csomagolhatunk alma- és körtefalatkákat szőlőszemek kíséretében pár szem dióval, hogy a látvány is vonzó legyen.
  7. Szerezzünk be rekeszes uzsonnás dobozt, és vonjuk be a gyereket a döntésbe, hogy melyik egységbe mi kerüljön.
  8. Fehérjében gazdag uzsonnát készíthetünk sajttal és szeletelt sült hússal is, ne ragaszkodjunk a feldolgozott hústermékekhez, felvágottakhoz.
  9. Egy-egy különböző gabonákat, magvakat, gyümölcsöket tartalmazó müzliszelettel gyors energiabombát biztosíthatunk a gyerekeknek akár a délutáni sportfoglalkozás előtt is. Finom és egészséges, tökéletes helyettesítője a csokinak. Házilag is könnyen elkészíthetjük, így olcsóbb, és mi dönthetjük el, mi kerüljön bele.
  10. Szendvicsekben is nyugodtan elrejthetünk gyümölcsöket: az alma és a körte például remekül passzol a sajtos szendvicsekhez.
  11. Tanórák közti rágcsálnivaló gyanánt pakoljunk a dobozukba feldarabolt sajtot, diót, mandulát aszalt szilvával vagy szőlőszemekkel. Egészséges, tápláló és magas energiatartalmú kombináció.
  12. Tegyünk kis dobozba sárga és piros színű koktélparadicsomot, dobjunk hozzá mozzarella golyókat, és máris kész az antioxidánsokban és kalciumban gazdag majszolnivaló.
  13. Feldobhatjuk az uzsonnákat, ha különböző kenyérféléket használunk – a kifli és a zsemle helyett néha lehet pászka, pita, bagel, teljes kiőrlésű kenyér vagy magvas péksütemény is.
  14. Ha sütőben különböző gyümölcsökkel és hagymával megsütünk egyben egy pulykamellet vagy pulykacombfilét, felvágottként szeletelhetjük a szendvicsbe. Ezek a különösen jól hasznosuló vasforrások hozzájárulnak a gyerekek szellemi fejlődéséhez, és teljesítőképességükre is jótékony hatással vannak.
  15. Rejtsünk minden nap egy kedves üzenetet az uzsonnás doboz aljára, így biztosan nem marad érintetlen a csomag– írjunk meg egyszerre többet, hogy reggelente mindig kéznél legyen egy.
  16. Ezt az egyszerű és minimális olaj felhasználásával készült cukkini-chipszet imádni fogják a gyerekeid akkor is, ha egyébként hozzá sem érnek ehhez a remek zöldséghez.
  17. Keverjük össze egy nagy üvegedényben a család kedvenc olajos magvait és aszalt gyümölcseit, és küldjünk belőle kisebb adagokat iskolai rágcsának.
  18. Kisebb gyerekeknek vonzó lehet, ha a szendvicskenyeret sütiformákkal különböző kedves formákra vágjuk. Ezt is előre megtehetjük, és hűtőben/mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk.
  19. Kísérletezzünk különlegesebb zöldségekkel/gyümölcsökkel is – fehérretek, avokádó, ruccola, madársaláta, kiwi, gránátalma, mangó – ki tudja, melyikből lesz egyszer csak kedvenc.
  20. Egy kis kémiaóra: párosítsunk össze gyümölcsöket aszalt megfelelőikkel, így azonnal érzik és látják is a különbséget.

Olvasóink top 3 ötlete:

  1. „Saját sütésű teljes kiőrlésű péksütemény házi májkrémmel, tojáskrémmel, sajtkrémmel, mellé paprika, paradicsom vagy uborka egy külön dobozban."
  2. „Teljes kiőrlésű zsemle zöldborsókrémmel megkenve, vékonyra szelt grill csirkemellel és mozzarellával „befedve”. Még egy kis paradicsom is mehet bele, így meglesz a piros-fehér-zöld színkavalkád. Nasinak friss gyümölcsök összeszelve, mesefigurás dobozkádban „átadva”. Ital: friss citromból készített limonádé."
  3. „A cikkekre vágott, kicsumázott almát újra szorosan „felépítem„, becsomagolom – így nem barnul és vicces kinyitni, a csuma helyén pedig el lehet rejteni egy-egy meglepetésdiót vagy mazsolát.”
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!