Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészségtudatos vagy? Akkor ezekre a szűrővizsgálatokra jelentkezz be!

Egészséges életmódot folytatsz? Akkor ugye szűrővizsgálatokra is jársz?

Egészségtudatosnak tartod magad: odafigyelsz az étkezésre, a mozgásra és még a kozmetikumaid összetevőire is? Azt tudod, hogy milyen gyakran érdemes orvosi szűrővizsgálatokra menni? Ha nem, segítünk!

A Rózsakert Medical Center orvosainak segítségével összegyűjtöttük, hogy nem és életkor szerint milyen szűrővizsgálaton ajánlott részt venni.

Vérvétel minden évben?

Egy laborvizsgálatból sok minden kimutatható: pl. a vércukor-, a koleszterin-, a húgysav-, a trigliceridszint, vérszegénység, hormonbetegségek, a szervezetben lévő gyulladások és fertőzések és még sorolhatnánk. Laikusként nehéz eldönteni, hogy milyen értékeket érdemes megnézetni egy laborvizsgálat alkalmával, ezért 40 év alatt kétévente, 40 felett pedig évente javasolt elmenni egy komplex belgyógyászati vizsgálatra. Az orvos ilyenkor teljes fizikai vizsgálatot és nyugalmi EKG-t csinál, majd ezek eredményei alapján célzott laborvizsgálatra küldi a pácienst.

Fogorvoshoz fogfájás esetén?

Rosszul teszed, ha csak akkor keresed fel a fogorvost, amikor baj van. Rendszeres állapotfelméréssel a kezdődő problémák is azonosíthatók, így a legtöbb fogászati probléma megelőzhető. Félévente mindenkinek javasolt az állapotfelmérés és a kontrollvizsgálat, amely szájüregi rákszűrést is jelent egyben. Évente legalább egyszer pedig érdemes elmenni egy fogkőlevételre. A fogkő az ínyvérzésen túl rossz lehelethez, ínysorvadáshoz, fogvesztéshez és csontfelszívódáshoz is vezethet. 40 éves kor felett ajánlott parodontológiai, azaz a fogágy betegségeit szűrő vizsgálaton is részt venni.

Anyajegyek

Ha van anyajegyed, akkor fontos évente felkeresned a bőrgyógyászt dermatoszkópos vizsgálat céljából. Amennyiben elváltozást látsz, vagy hirtelen szokatlan eltéréseket tapasztalsz az anyajegyeiden, sürgősen keresd fel az orvost, ne várd ki az egy évet!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Női kötelező szűrések

Valószínűleg minden nő tudja, hogy a nőgyógyászati vizsgálat és a mammográfia kulcsfontosságú. Nézzük a számokat!

A nőgyógyászati, citológia alapú szűrést az első szexuális együttlétet követően kell megkezdeni és 25 éves korig évente megismételni. 25 és 65 éves kor között 3 évente kombinált HPV és citológia alapú szűrés javasolt, utóbbit 65 éves kor felett évente ajánlott elvégeztetni. Mellrákszűrésre 30 és 35 éves kor között panasz, pozitív családi kórelőzmény fennállásakor, illetve szülést követően tanácsos elmenni. Ha az előbb említett tényezők nem állnak fenn, az első alapvizsgálatot 35 és 40 éves kor között érdemes elvégeztetni, majd 45 év felett egy, 65 év felett kétévente megismételni.

Mikortól kell prosztatavizsgálat?

A prosztatarák sajnos igen gyakori betegség hazánkban, amely főként az idősebb férfiakat érinti. Ha időben felismerik, jól kezelhető a probléma. 45 éves kor felett minden férfinak ajánlott évente elmenni rákszűrésre. Ez komplex urológiai vizsgálatból, teljes vizeletvizsgálatból és vérvétellel történő prosztataspecifikus antigén (PSA) szint meghatározásból áll.

50 felett

50 éves kor felett több betegség rizikófaktora megnő. A fent említett vizsgálatokon kívül 50 éves korban érdemes elmenni egy vastagbélrák szűrésre, majd 8 évente megismételni ezt a vizsgálatot.

Szintén fontos ebben az életkorban a csontsűrűség mérés, amellyel kapcsolatban korai menopauza, pajzsmirigybetegség, tartós szteroid szedés és osteoporoticus (csontritkulás miatti) törések esetén érdemes 2 évente újra felkeresni a szakorvost. 65 év felett pedig évente szükséges elvégeztetni a mérést.

Érdemes komolyan venni a szűrővizsgálatokat, mert a legtöbb betegségre igaz, hogy minél előbb felfedezik, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A betegségek jellemző tünetei sokszor már csak akkor jelentkeznek, ha súlyos a probléma. Legyünk előrelátók, és előzzük meg a bajt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!