Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyedülálló szülő vagy? Íme 3 anya tanácsa és 12 pénztárcakönnyítő tipp

Egyedülálló szülőként nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is nehezebb a gyereknevelés. Íme, néhány pénztárcakímélő tipp, amik sokat könnyíthetnek a mindennapok terhein!

Ha egyedül neveled a gyereked, millió és egy dolgot tarthatsz a fejedben, amik között jó eséllyel a pénzügyek is helyet kapnak. Most segítünk abban, hogy néhány olyan dologgal hogyan tudsz spórolni, amikre sokszor nem is gondolunk.

Nézd meg, hogy mi akciós a héten, és állítsd össze abból a napi/heti menüt!

A „mit főzzek ma” örök kérdés, de egy akciós újságot lapozgatva könnyen megválaszolhatod, miközben spórolhatsz is. Zsuzsi egyedül neveli 11 éves fiát, és tény, minden forintnak megvan a helye. Az ő egyik bevált tippje, hogy bevásárlás előtt mindig átnézni az akciós újságokat, és az alapján tervezi meg a heti menüt:

„Mivel nemcsak a pénzt, hanem az időmet is be kell osztanom, így a hozzánk legközelebb eső két bolt akciós újságját szoktam végig lapozni – rendszerint csütörtökön, mivel ilyenkor indulnak az új akciók.

Ebből a szempontból én nem a hétfővel, hanem a csütörtökkel indítom a heteimet: összeírom, milyen élelmiszerek az akciósak – meg persze figyelembe veszem, hogy a fiam mit szeret -, és körülbelül fél óra alatt összeírom a heti menüt és a bevásárlólistát.”

Tudd, hogy miért fizetsz!

Lehet, ez evidensnek hangzik, de sokan vannak, akik valójában nem tudják, milyen plusz költséget tartalmaz egy-egy bankszámla. Az említett késedelmi kamaton kívül komoly összegeket fizethetsz a más bankhoz tartozó ATM használat után, sőt, akkor is, ha nem tud teljesülni egy-egy megbízás!

Nem mindegy az sem, hogy mennyi az éves kártyahasználati díjad, milyen szolgáltatások ingyenesek, és mik azok, amikért fizetned kell. Hívd fel a bankodat, menj be az ügyfélszolgálatra, és tájékozódj a kondíciókról!

Legyen törzsvásárlói kártyád a gyógyszertárakba is!

Olyan dolgon is spórolhatsz, amire elsőre nem is gondoltál! Nemcsak a boltokban, hanem a gyógyszertárakban is tudsz kedvezményesen vásárolni, ha van törzsvásárlói kártyád. Az ötletet Csilla adta, aki két kamaszlányt nevel egyedül, és művészi szintre fejlesztette a pénzmegtakarítást:

„Nekem 3 gyógyszertárba is van törzsvásárlói kártyám. A nem vényköteles gyógyszereket, vitaminokat így 10 százalékkal olcsóbban tudom megvenni. Sokat lehet így spórolni, főleg a téli-tavaszi megfázásos időszakban, amikor többször kell menni a patikába.

Hármunkra a gyógyszerek és az étrend kiegészítők néha egy egész vagyonba kerülnek, de a kártyákkal egy hónapban akár több ezer forintot is megtakaríthatok. Egy háromfős háztartásban – úgy, hogy csak én keresek – nagyon sokat számít minden forint.”

Legyen egészségbiztosításotok

Köss magadra és a gyerekedre is egészségbiztosítást, mert betegség, baleset esetén nagyon nagy segítség minden fillér. Az interneten te is összehasonlíthatod a biztosítók kínálatait, de ha ismersz egy megbízható biztosításközvetítőt, őt is megkérheted, hogy ajánljon neked alternatívákat.

Tudd, hogy léteznek olyan biztosítástípusok is, amik a biztosítási összegen felül a gyógyszerek árát, a kórházi napi térítést, és keresőképtelenség, azaz táppénz esetén is fizetnek – így kiegészül a betegség alatti csökkentett fizetésed.

Figyelj a fizetési határidőkre

A számlákat a legegyszerűbb görgetni magunk előtt, de ha hónapról hónapra csúszásban vagy, tudd, hogy ez 1 év alatt több tízezer forintos pluszköltséget is jelenthet. Tény, van szolgáltató, ahol a késedelmi kamat a havi 100 forintot sem éri el, de ha a telefonszámládat, vagy bármilyen törlesztőrészletet veszel alapul már más a helyzet: havonta több ezer forintot is kidobhatsz az ablakon. Azért, hogy ne feledkezz meg a fizetési határidőkről, a legegyszerűbb, ha állandó átutalási megbízást állítasz be, vagy csoportos beszedési megbízást adsz.

Internet vs. televízió

Ha van internet előfizetésed, nem biztos, hogy szükséged van tévé előfizetésre is. Persze, érthető, ha az ingyenesen fogható adókon kívül mást is néznél, de ma már akár az HBO Go, akár a Netflix olyan széles tartalmakat kínál a természetfilmektől kezdve a rajzfilmeken át a drámáig, dokumentumfilmekig, vígjátékokig, hogy sokkal inkább megéri azokra előfizetned.

További előnye még, hogy a mozit is kiválthatod vele! Persze, néha jó elmenni moziba, megvan a maga varázsa, de hidd el: ha a gyereked otthon is meg tudja nézni jó minőségben az őt érdeklő meséket, filmeket, egy tál pattogatott kukoricával, akkor nem lesz egy zokszava sem!

Előre tervezd be a nyári táborokat!

A nyár ugyan még messze van, de érdemes már most gondolnod a gyereked nyári programjaira. Ha nem odázol el, és szánsz rá időt, energiát, tízezreket is megtakaríthatsz, Kata is ezt teszi:

„Állandóan figyelem, mikor, milyen táborok lesznek, amik érdekelhetnék a 9 éves fiamat. Nem szeretek kapkodni, és persze, feleslegesen a pénzt sem akarom szórni. Egyrészt, ha jóval nyár előtt szervezem meg a gyerekem programjait a szünidőre, én is be tudom tervezni a saját dolgaimat, ami számomra is egy biztos pontot jelent. Másrészt, nem egy tábor van, amit, ha előbb kifizetek, lényegesen olcsóbb, mintha később, a tábor dátumához közel eső héten tenném ezt meg.”

Minden hónapban tegyél félre

Erre most lehet legyintesz, de már havi 10 ezer forint is sokat számíthat! Gazdasági szakemberek már rég megállapították, hogy minél több a bevételünk, annál több dolgot engedünk meg magunknak: vagyis, hiába keresünk a következő hónapban például 20-30 ezer forinttal többet, nem marad a pénztárcánkban/bankszámlánkon az az összeg, ugyanis elköltjük.

Természetesen, nem azt mondjuk, hogy ne ajándékozd meg magad, vagy a gyerekedet egyszer-egyszer, és váratlan kiadás is mindig van, de a félretett pénz ad egyfajta biztonságot, ami bármikor jól jöhet, ha valamiért megszorulsz.

Csomagolj ételt magadnak – délutánra is

Ne csak a gyerekednek, hanem magadnak is csomagolj ebédet és uzsonnát is. Délután biztos, hogy te is megéhezel, és a munkahelyi büfék a legtöbb helyen igen magas áron adnak még egy egyszerű szendvicset is. Ha van lehetőség kávéfőzésre a munkahelyeden, azzal is sokat spórolhatsz, ha tartasz a fiókodban saját kávét.

Elsőre talán nem tűnik úgy, hogy túl sokat spórolsz a hűségkártyákkal, de ha jobban utánanézel, sok akció eleve csak akkor érvényes, ha kártyabirtokos vagy. Ezzel – a vásárlás összegétől függően – alkalmanként több száz, egy héten pedig akár több ezer forintot is spórolhatsz. 

Legyenek hűségkártyáid

Ha elfelejted magaddal vinni a kártyákat, van olyan bolt, étteremhálózat és szupermarket, ahol a telefonodra is letöltheted az adott appot, ami ugyanúgy számolja a pontjaidat, érvényesíti a kedvezményeket.

Vezesd a kiadásaidat

Szerezz be egy bukszakontrollt, vagy egyszerűen nevezz ki egy füzetet, és vezesd abban a kiadásaidat és a bevételt. Persze, a telefonodra is letölthetsz egy applikációt, ami azért lehet jobb, mert kimutatást is készít napi, heti és havi szinten is, így könnyebben átláthatod, hol lehetne jobban megfogni a pénzt.

Határozd meg a havi költségkeretet

Ha veled is gyakran előfordul, hogy hó végére nem tudod hova, mire megy el a pénz egy része, szabj egy költségkeretet már a hó elején. Még ha nehéz is lesz, fontos, hogy tartsd magad a költségkerethez, így egy hónap elteltével látni fogod, hogy reális-e az az összeg, amit meghatároztál.

Ezeket olvastad már?

via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!