Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyél naponta 3x3 zöldséget és gyümölcsöt

Használd ki a zöldségek és gyümölcsök egészségmegőrző hatását, fogyassz naponta háromszor háromfélét belőlük - csatlakozz a Naponta 3x3 programhoz! (x)

A Naponta 3x3 programról

A nemzetközi "5aDay" program őshazája az Egyesült Államok. Az amerikai 5aDay program kulcskomponenseinek átvétele és felhasználása szinte az egész világon megtörtént. Minden ország a saját kultúrája, hagyományai szerint adaptálta a programot. Az eredeti amerikai program a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást hirdeti, amit sok ország meg is tartott, azonban akadnak ettől eltérő példák is, mint a dánok, ahol a naponta hatszori, vagy mi magyarok, ahol a naponta háromszori ajánlás szerepel.

A "Naponta 3x3" társadalmi célú fogyasztásnövelő program

A nemzetközi 5aDay program mintájára 1997-ben indított magyar kezdeményezés a "Naponta3x3" nevet viseli, mely a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (a magyar zöldség-gyümölcságazat országos hatáskörű szakmaközi szervezete) gondozásában működik.

A "Fogyasszon naponta 3x3-féle zöldséget, gyümölcsöt az egészségért!" mottójú kampány célja a magyar fogyasztás bővítése mellett a termelés bővítése, valamint a lakosság figyelmének felkeltése a magyar termékek vásárlásának fontosságára, és arra, hogy a hazai termékek mennyire ízletesek és kiváló minőségűek. Az agrárgazdasági és népegészségügyi célt megvalósító "Naponta 3x3" program céljai tehát egyaránt kedveznek a lakosságnak, a zöldség- és gyümölcstermelőknek, a kereskedelemnek és a feldolgozóiparnak, valamint az egészségügynek.

Íme, egy karácsonyi édesség, amelybe csempésztünk egy kis nyarat: a tetejére és a tésztájába is került a télen beszerezhető legfinomabb eltett gyümölcsből, a meggyből.

Lúdlábmuffin karácsonyra

A kampány fontos üzenetet közvetít: fogyasszunk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, hiszen bizonyított tény, hogy a daganatos betegségek igen nagy százaléka megelőzhető a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással, a szervezet fizikai kondíciójának javításával és az ideális testsúly fenntartásával. Emellett a gyakori zöldség- és gyümölcsfogyasztás a szív- és érrendszeri betegség kialakulását is gátolja. Az egészség megőrzése szempontjából javasolt napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás minimálisan 400g, de a valóban hatásos mennyiség 600-800g.

Meggyes-csokis muffin karácsonyra

A Naponta 3x3 program keretei között különböző korosztályok körében hívják fel a szervezők a figyelmet a mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Külön figyelmet fordítanak az óvodai közösségek, az általános iskolás és középiskolás korú gyermekek, a fiatal felnőttek és a középkorúak elérésére is. Minden egyes korosztályban más és más módon kell megközelítenie mindenkinek az egészséges táplálkozást és annak a napirendjébe beépítését, ebben is segítséget nyújt a program.

Magyarországon az összes halálozás feléért szív- és érrendszeri betegségek, negyedrészéért daganatos betegségek a felelősek. Népegészségügyi szempontból rendkívüli jelentőséggel bír egy zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző program. A "Naponta 3x3" program megindítása óta eltelt időszak alatt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az átlagos napi 380 g-ról mintegy napi 400 g-ra emelkedett. Ez az érték azonban csak statisztikai átlagot jelent, és a lakosság jelentős részében a minimális fogyasztási szint alatt marad. A 600-800 grammos átlag elérésével a lakosság ezen alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztású szegmense is eléri a 400 grammos szintet.

Tudj meg többet a FruitVeB-ről – a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetéről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!