Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elfelejtetted hűtőbe tenni a pizzát vagy a húslevest? Eddig eheted meg az asztalon felejtett ételeket

Mindenkivel előfordul, hogy néha egyszerűen elfelejti betenni az ételt a hűtőbe. De meddig ehetjük kockázat nélkül a hűtés nélkül tárolt ételeket?

Vajon mennyi ideig jó a konyhapulton felejtett pizza, a tűzhelyen várakozó leves, vagy a konyhaasztalon árválkodó csirkemell? Ha veled is előfordult már, hogy elfelejtetted betenni a hűtőbe az ételt, akkor itt az ideje megtudnod, melyik ételt mennyi ideig fogyaszthatsz biztonsággal.

A 2/4 órás szabály

Hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben használtunk, előtte másként oldották meg az emberek az ételek tartósítását: sok sózott, füstölt és szárított ételt fogyasztottak. A hűtőszekrények megjelenésével azonban szinte már alig van olyan étel, ami ne igényelne hűtést, így, azokkal az ételekkel, amiket néha kint felejtünk a konyhaasztalon, körültekintően kell bánnunk.

A különböző gombák és baktériumok 5 és 60 fok között szaporodnak, 30 fok körül érzik magukat a legjobban, ezért kell 5 fok alatt tartani, vagy 60 fok fölé melegíteni az ételeket. Általános szabály, hogy az étel kihűlését követően 2 órán belül hűtőbe kell tenni. Ha ez elmarad, további 2 órán keresztül fogyasztható, de 4 óra elteltével a legtöbb ételt már nem ajánlott megenni. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha az étel ízében, illatában és állagában nem tapasztalunk változást.

Pizza

Egy vegetáriánus, tejterméket nem tartalmazó pizza meglepően sokáig bírja hűtés nélkül, még másnap is megeheted, de ugyanez a húsos, lágy sajtos, tejfölös változatokra már nem igaz. A lágy sajtokat  tartalmazó pizzát maximum 3, a húsosat, halasat 2 óra elteltével már nem biztonságos megenned.

Húsok

A csirke – és a pulykahús, a bacon, a tartósítás nélkül készült disznóhús 2 órán belül fogyasztható, ha nem tetted be a hűtőbe. Hiába jó a hús illata, vagy szép a színe: 5 fok felett a baktériumok 2 óra elteltével roham tempóban elkezdenek szaporodni.

Sajtok, sajtos ételek

A lágy sajtok indulnak a leggyorsabban romlásnak: ha kint felejtetted, 1-2 órán belül tudod gond nélkül megenni. A keményebb sajtok, mint amilyen például a parmezán, akár 1 hónapot is kibírnak hűtés nélkül.

Levesek

Talán azt gondolnánk, a leveseken a legegyszerűbb észrevenni, ha már nem jók: nagyon gyorsan megsavanyodnak. De az étel íze nem feltétlen jelzi azt, hogy valójában ártalmas-e: a krémleveseket és a tyúkhúslevest, ha 4 óránál többet vannak 5 fok feletti hőmérsékleten, nem ajánlott megenni.

Tejes kávé

Ha a reggeli rohanásban nem volt időd meginni a tejeskávédat az irodában, és csak néhány óra múlva jutsz vissza az asztalodhoz, inkább készíts újat. A tejet tartalmazó ételek, italok nagyon gyorsan megadják magukat: 3 óra elteltével már ne idd meg a tejeskávét, akkor se, ha felmelegítetted.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!