Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Éljen! Végre túlsúlyos lettem!” - avagy egy életmódváltás apró örömei

Az életmódváltásba fektetett rengeteg munka nem marad eredmények nélkül - ezt igazolja Sanyi története is.

„Éljen! Végre túlsúlyos lettem!” – kiáltott fel Sanyi, a Házipatika.com életmódváltó újságírója múlt heti bejegyzésében. Most biztosan sokan furcsán néztek – hogy lehet egy ilyen hírnek örülni?

Nyilvánvalóan minden csak nézőpont kérdése, hiszen Sanyi éppen annak örül, hogy BMI-értékét tekintve – 2 hónapja tartó életmódváltásának köszönhetően – az „elhízott” kategóriából a „túlsúlyos” kategóriába csúszott le. Ugye, hogy mégiscsak jó hír ez?

Mit is jelent a BMI?

Aki valaha is rávetette tekintetét bármely fogyókúrás módszerre, biztosan találkozott már a BMI (Body Mass Index), azaz testtömegindex fogalmával és képletével. A BMI-t mindig a jelenlegi testsúlyunkra számítjuk ki, a kapott értéket pedig az előre meghatározott sávokhoz viszonyítva tudjuk értelmezni.

A BMI-számítás képlete:

BMI = kg/m2

ahol a „kg„ a jelenlegi, kg-ban kifejezett testsúlyunk, ezt osztjuk el a testmagasságunk méterben kifejezett négyzetével („m2”). Azaz pl. egy 170 cm magas, 65 kg-s súlyú nő BMI-je: 65/(1,7*1,7) = 22,5 kg/m2.

A BMI-értékek normál tartománya 18,5-24,99, azaz, ha BMI-nk e két érték közé esik, akkor testtömegünk a normál tartományban van. Ha BMI-értékünk 18,5 alatti, akkor soványak vagyunk (ha 16 alatti, akkor kórosan soványak), ha 25 fölötti, akkor túlsúlyosak, 30 fölött elhízottak vagyunk.

A jelenleg hatályos orvosi diagnosztika alapja a BMI-érték, azaz amennyiben a kiszámított értékünk a normál tartomány értékeinél magasabb, akkor túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekintenek minket. 

Ennek a besorolásnak azonban komoly korlátai vannak, amiért nem érdemes kizárólag ez alapján eldönteni, hogy van-e probléma a testtömegünkkel. (Az azonban mindenképpen igaz, hogy ha BMI-értékünk kívül esik a normál tartományon, akkor azt egy figyelmeztető jelként érdemes kezelni, bár kétségbeesni nem érdemes. Ha a kórosan sovány, sovány ill. a túlsúlyos, elhízott tartományba esik a BMI-nk, akkor mindenképpen érdemes szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálni a megfelelő testtömegnövelés ill. -csökkentés érdekében.)

A BMI-értékek értelmezésének korlátai:

  • nem alkalmazható gyerekekre (náluk a percentilis besorolást alkalmazzuk),
  • várandós nőkre,
  • sportolókra, akiknek magasabb izomaránya miatt a testmagasságukhoz viszonyított testsúlyuk arányaiban nyilvánvalóan magas (gondoljunk pl. a birkózókra), mégsem tekinthetőek elhízottnak,
  • nem ad információt testösszetételünkre, azaz a testzsír-izomszövet arányra, testünk víztartalmára vonatkozóan, illetve
  • nem tesz különbségek a nemek sajátosságai szerint.

Ha valós képet szeretnénk kapni testünk állapotáról, akkor érdemes felkeresni egy szakembert: orvost, dietetikust. Ők speciális testösszetétel-mérő eszközökkel a BMI-nk mellett  – a nemünk, életkorunk figyelembevételével -  a valóságot jobban megközelítően tudják felmérni testünk állapotát.

Sanyi BMI-értéke a két hónapja tartó, általam összeállított étrend és edző által összeállított edzésterv mellett 32,7-ről 29,7-re csökkent. Ami igazán fantasztikus eredmény, csodásan igazolja a befektetett időt, energiát, rengeteg munkát, és mutatja, hogy Sanyi jó úton halad.

Az életmódváltó program kezdetekor megmértük Sanyi testzsír-, -izom arányát is, ezeket az értékeket is újramérjük majd a 3 hónapos életmódváltó program végén, hogy lássuk, a testtömegcsökkenése a zsírszövetből történt-e – ahogy ez ideális esetben történik. Fogyókúrájuk során ugyanis sokan hajlamosak csak a mérleg által mutatott számokkal foglalkozni, holott egyáltalán nem mindegy sem az egészségünk, sem a fogyásunk fenntarthatóság szempontjából, hogy zsír- vagy izomszövetből fogytunk-e. A szakemberek által összeállított étrend és edzésterv tud minket segíteni abban, hogy fogyókúránk egészséges és kiegyensúlyozott legyen, és megfelelő tempóban elsősorban a zsírszövetből fogyjunk.

Olvasd el korábbi cikkeinket is!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!