Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emésztési panaszok? Nem mindegy, hogy kezeljük!

Majdnem mindenki küzd kisebb-nagyobb gyakorisággal megjelenő hasi panaszokkal. Egy kis fájdalom itt, görcs vagy puffadás...a megfelelő kezeléshez fontos megtalálni az okot!

A hasi panaszok, mint például a görcsök, a puffadás és a teltségérzet mindenki számára ismert tünetek, minden harmadik ember küzd ilyen jellegű problémákkal. Bizonyos esetekben csupán az étkezési szokások miatt vagy az elfogyasztott táplálék (pl. nehezen emészthető ételek) hatására jelentkeznek a panaszok, de előfordulhat, hogy a háttérben valamilyen kóros eltérés van a szervezet működésében. A kezelés azonban minden esetben a kiváltó októl függ.

Az emésztési folyamatokat számos külső és belső tényező befolyásolhatja, melyek egytől-egyig kellemetlen tüneteket idézhetnek elő. A panaszok jellege sokszor hasonló, a kiváltó okok között is nehéz különbséget tenni, így a kezelési módszer kiválasztása sem egyszerű.

Mely panaszra milyen típusú készítményt célszerű alkalmazni?

Az emésztési problémákat leggyakrabban három tényező okozza:

 1. a savtúltengés,
 2. az elégtelen emésztőenzim-termelés,
 3. valamint a fokozott gázképződés.

A kiváltó okok azonosításához el kell különíteni egymástól az étkezés előtt, valamint az étkezés után jelentkező panaszokat, hiszen ezek más rendellenességre utalnak.

 1. Amennyiben étkezést megelőzően, jellemzően üres gyomorral jelentkeznek a tünetek (pl. gyomorégés vagy savas felböfögés), amelyek evés után enyhülnek, valószínűleg gyomorsav túltengés okozza a panaszokat. Gyomorsav miatti panaszok előfordulhatnak egészséges szervezet esetén is, például intenzív, fűszeres ételek, alkohol fogyasztása után.
 2. Ha étkezést követően, főként nagyobb mennyiségű vagy nehéz, zsíros ételek után tapasztalja a kellemetlen jeleket (pl. teltségérzet, hasfeszülés), az arra enged következtetni, hogy az Ön szervezete nem termel elegendő enzimet. Egyes esetekben, jellemzően a húsvéti időszakban vagy egyéb ünnepi vacsorákat követően az egyébként egészséges egyéneknél is előfordulhat, hogy az elfogyasztott étel mennyisége miatt a normál enzimtermelés nem elégséges a „túlevéses” panaszok elkerüléséhez. A hasnyálmirigy ugyanis nem tudja előállítani az elfogyasztott ételek gyors megemésztéséhez szükséges mennyiségű, illetve minőségű enzimeket. Ekkor a hasi diszkomfort érzéshez társulhat még émelygés, hányinger, gyomortájékon jelentkező fájdalom. Ilyenkor az emésztés segítése céljából enzimpótlás jelentheti a megoldást, amely elősegíti a normál emésztési folyamatok visszaállítását, valamint a tünetek enyhülését.
 3. Fokozott gázképződést okozhat a rohanó, stresszes életmód, az ülőmunka, valamint a folyamatos rohanás miatti kapkodó, rendszertelen evés. Emellett kiválthatja a tüneteket (pl. szélgörcs, has feszülése) a mozgásszegény életmód, illetve a puffasztó hatású élelmiszerek fogyasztása is.

Olvastad már?

Top 9 gyomorpihentető krémleves

Hogyan segíthetjük az emésztésünk?

 1. Kerüljük el a túlevést! A túlzott mennyiségű étel elfogyasztása megterhelő a gyomor és a bélrendszer számára, inkább együnk többször kisebb adagot. Ezt különösen nehéz követni a húsvéti ünnepek alatt, de megéri!
 2. Együnk nyugodtan! A megfelelő emésztéshez elengedhetetlen, hogy az étkezései nyugodt körülmények között, a megfelelő táplálékokat összeválogatva, rendszeresen történjenek.
 3. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket!
 4. Ne együnk kapkodva! Kis falatokat tegyünk a szánkba, és rágjunk meg minden falatot alaposan.
 5. Hatékonyabbá válhat az emésztésünk speciális, emésztőenzimeket tartalmazó emésztést segítő gyógyszerekkel is.
 6. Ha valamilyen élelmiszer-összetevővel szemben érzékenyek vagyunk (pl. glutén, laktóz), mindig tartsuk be a diétás szabályokat!
 7. Mozogjunk rendszeresen!

Ha tüneteink nem enyhülnek, esetleg indokolatlan fogyást, mellkasba, bordaív alá sugárzó fájdalmat, megváltozott székelési szokásokat tapasztalunk, keressük fel a háziorvost, gasztroenterológus szakorvost, aki a tünetek alapján kivizsgálást javasolhat.
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!